“Ziarul Nostru” – 10 ani ca într-o poveste. Interviu cu Natalia Vrancean, director, redactor-șef “Ziarul Nostru”

0
612

Acum 10 ani, la inițiativa Nataliei Vrancean, cu susținerea unei echipe de jurnașiti, la Soroca, a luat naștere un nou ziar -Ziarul Nostru. Actualmente directorul și redactor șef al publicației își amintește cu nostalgie de ziua de 4 iulie, când a văzut lumina tiparului primul număr de ziar, care de atunci, timp de un deceniu, vine în fiecare săptămână în casele cititorilor pentru a aduce știri, istorii de succes și povești de viață.

 “Ziarul Nostru” de la idee la realitate

Am început activitatea de la un ziar regional. Noi aveam cea mai puternică echipă de la nordul țării, jurnaliștii Ion Talmaci, Ion Spinei, Boris Todirel, mai târziu s-a alăturat Nina Niculce, și ca urmare a legii privind deetatizarea presei noi practic am rămas în drum, ziarul trebuia să fie lichidat, altă soluție nu era decât de inițiat un nou ziar. Menționez aici că ziarul la care am lucrat “Realitatea” avea 75 de ani, ziar trecut prin diferite perioade, diferite forme de organizări juridice, puteri, partide și așa mai departe. Era cel mai citit ziar, iar redactor-șef mulți ani la rând a fost Boris Todirel.

Ziarul era un ziar local, unde erau oglindite toate activitățile raionale. Pe de o parte erau cititorii care au căpatat încredere și așteptau știrile și pe de altă parte, erau și colegii tineri care au venit în breaslă precum Angelina Căldare, Natalia Iacubovici, Elena Țârdea și ne doream să lucrăm mai departe. Legătura dintre generații în colectiv era Ion Spinei și i-am zis că vreau să fac ziar și el a fost cel care a mers cu mine peste tot, ne-am înregistrat, am definit denumirea, care era de fapt, pentru că toți veneau la chioșc și cereau ziarul nostru, adică ziarul local, am decis să fie “Ziarul Nostru”.

Așa am fondat ziarul, deși actele le-am perfectat la sfârșitul lunii iunie, primul număr a apărut pe 4 iulie, într-o zi cu ploaie, în care cu toții ne făceam griji cum vom distribui ziarul.  Eram toți fericiți, pentru mine a fost încă un urcuș, o scară, un proiect sau un scop. Am învățat de la jurnaliști cu experiență profesională, care erau și ei probabil mândri de mine.

Chiar recent am găsit în redacție o carte a lui Ion Druță, în care regretatul Ion Talmaci a scris, fără să spună la nimeni, un mesaj pentru Ziarul Nostru, la 10 ani. A fost o surpriză emoționantă, iar dacă se mai întâmplă momente când nu mai pot, îmi apare imaginea acelui mesaj în față și mă motivează și cred că mai pot încă puțin, dar de fapt acel puțin este tare, tare mult.

Provocări și succese

Provocările de fapt și creșterea am avut-o datorită dușmanilor, care pot să-ți spună cu adevărat, sincer, ce ai de făcut. Și m-am învățat peste ani să fiu calmă, să-mi ascult atent dușmanul, să-mi îmbrac zâmbetul pe buze, să am răbdare și să-mi notez toți pașii care trebuie să-i fac, să cresc, să ajung acolo unde ei nu vor să mă vadă.

Am învățat foarte multe, dar foarte, foarte multe. Și continui să învăț, nu mă obosesc niciodată să învăț. Și cred că cel mai mare lucru de care sunt mulțumită și mulțumesc lui Dumnezeu, sunt oamenii, profesorii care de-a lungul anilor au fost și vin în viața mea. Am reușit să învăț de la profesori foarte buni, cei mai buni care sunt pe fața pământului, ca să pot să realizez din greșelile învățate și să continui să fac ceea ce îmi place, ceea ce aduce plăcere și satisfacție și oamenilor.

Misiunea principală a Ziarului Nostru

Totuși, eu știu că fiecare sursă media, fie ziar, revistă, radio, televiziune, are un stil al său, lucru care l-am învățat încă fiind studentă, având practica la unul din cele mai renumite ziare la “Săptămâna”, la Viorel Mihail. Și atunci am învățat că fiecare ziar, fiecare om are stilul lui personal, adică sunt eu și sunt diferită de ceilalți.

Eu spun că Ziarul Nostru este un ziar al tuturor, este un ziar care atunci când vrei să te simți ca acasă, este posibil dacă ai un teanc de ziare pe masă. Cred că Ziarul Nostru este ziarul care pune accent pe buna comunicare, pentru că numai prin comunicare putem să reușim foarte mult în viață. Putem să rezolvăm și conflicte, putem să notăm și niște activități, putem să planificăm și niște pași care urmează să ne ducă la niște realizări. Dacă nu există bună comunicare, atunci apar suspecții, ură, frică, frustrări și așa mai departe.

Ne-am străduit de fiecare dată să purtăm un dialog cu cititorul. Astăzi e posibil lucrul ăsta, interacțiunea o vedem și mai rapid, pentru că suntem prezenți pe toate sursele online, canale, rețele sociale și interacționăm direct și imediat cu fiecare din cititorii și urmăritorii noștri, e important că tot ce facem simțim, trecem prin noi. De fapt, pentru un bun jurnalist, lucrul ăsta nu este străin și cred că atunci când într-adevăr trăiești o emoție, când ai niște gânduri frumoase, când trăiești o situație sau alta, lucrul ăsta simte, nu ești fals. Atunci când ești sincer cu cititorul, atunci cred că se formează o legătură foarte bună și este și frumoasă și de lungă durată.

Impactul digitalizării și al mediului online asupra publicației

Preferințele unor categorii de cititori s-au schimbat în ultimii ani și în consecință am adaptat conținutul publicației. Ca să vii cu o ofertă, trebuie să ai cerere. Și viața ne-a arătat că este cerere. Noi am avut cititori în rețele sociale, astfel prezența pe rețele a fost o necesitate care a apărut și de aceea am venit cu o noutate, cu un produs nou, deoarece predilecțiile unor cititori s-au schimbat odată cu digitalizarea și accesul la informații instantanee. Astfel, am optat pentru diversificarea platformelor de distribuție, concentrarea pe reportaje video și angajamentul față de o acoperire regională detaliată.

Momente care nu se uită

Mie îmi place să ascult bancuri, dar mai puțin îmi place să le povestesc, dar cu drag îmi aduc aminte mai multe momente legate de oameni, de situații care pe urmă au devenit bancuri sau lucruri de care numai poți spune un cuvânt și privești unul la altul și începi a râde. Momente diferite au fost și în procesul de creație, dar vreau să spun că sunt tare mândră de colectivul meu la orice etapă, și la un an, și la 2, și la 3, la 4, și 5, pentru că am știut de fiecare dată din orice situație, să facem o glumă, am știut să ne înțelegem îndată.

Nu m-am crezut niciodată superioară sau inferioară, la fel ca și colegii mei, am știut să ne spunem absolut tot în față și asta cred că e un succes al nostru. E un moment care ne unește și ne ține grămăjoară și ori de câte ori depănăm amintirile, chiar și de regretații Ion Talmaci și Ion Spinei, momentele astea au rămas undeva, dacă ar fi să ne așezăm, să povestim, sunt multe situații și momente care ne-au creat amintiri frumoase.

Viitorul Ziarului Nostru în contextul schimbărilor

Eu cred și sper foarte mult că ziarul crește cu orice generație și devine accesibil și util, ușor, informațional, prieten cu oricare generație care vine. Ne străduim în continuare să fim alături de cerințele tuturor celor care vin. În același context nu pot să nu menționez că eu cred foarte mult în ziarul variantă tipărită, asta chiar dacă timpul impune alte cerințe. Nimic nu se compară cu un ziar luat în mână și răsfoit. Îmi amintesc momentul când era adus la redacție fiecare număr de ziar scos de sub tipar, deschideam ziarul să simțim mirosul de hîrtie și vopsea proaspătă. Așa cum astăzi nu ne închipuim o dimineață fără mirosul de cafea, înainte nu ne închipuiam ziua fără mirosul unui ziar proaspăt. Vom munci în continuare ca să fim prezenți în fiecare casă, pentru toată familia, deoarece cititorii noștri sunt toți, de la copii până la bunici.

 Eu sunt mândră de tot ce am realizat până acum și spun lucrul ăsta cu încredere, că noi suntem cea mai mare familie de la nordul țării, pentru că de 10 ani scriem știri despre oameni de la nordul țării și cred că familia noastră o să crească și în continuare și tot ce este nou, tot ce este mai frumos, tot o să fie pentru familia noastră, pentru Ziarul Nostru.

Urare pentru cititori

Eu îmi amintesc o situație, când era vorba de urări și de felicitări, fiecare din colegii mei ar spune lucrul ăsta diferit, care cu umor, care cu poezie, care cu sfaturi, care cu loialitate, fiecare sincer în felul său.

Dar totuși eu cred că urările sunt momente care parcă sunt de prisos la ocazii, dar parcă sunt necesare în orice zi. Pentru mine nu e sărbătoare dacă e roșu în calendar, pentru mine e important ca lucrul ăsta, sărbătoarea, să o simt în suflet. Și orice zi este o sărbătoare și este important ca orice zi să o primim cu dragoste și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce avem.

Fie că a fost o lecție, fie că a fost un moment fericit, fie că a fost o situație din care am ieșit cu ușurință. Să fim responsabili de tot ce se întâmplă în jurul nostru, să primim orice situație, să o trăim ca să putem merge mai departe, să dorim tot ce facem, principalul să fie buna intenție. Dacă ai bună intenție, Dumnezeu vede lucrurile astea și nu poate să facă decât un final fericit, de fapt, cum e și orice poveste.

Eu spun că aștia 10 ani, au fost 10 ani ca într-o poveste, pentru că, într-adevăr, au fost momente diferite, dar până la urmă, final, fericit. Și cel mai important lucru e să credem în minuni, pentru că viața e plină de minuni, viața e într-adevăr o poveste și cel mai frumoasă lucru se întâmplă doar în viață.

PUBLICITATE