,,Mărțişor drochian de la Nord la Sud, de la Est la Vest”, la Chetrosu. VIDEO

0
279

Tradiția confecționării și promovării mărțișorului se păstrează frumos la Drochia. Datorită Proiectului ,,Mărțişor drochian de la Nord la Sud, de la Est la Vest” inițiat de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, oamenii de la mic la mare din localitățile raionului participă la ateliere de confecționare a acestui simbol al primăverii. Recent, proiectul a ajuns și în satul Chetrosu.

Aceste ateliere reprezintă o oportunitate de a promova tradițiile noastre strămoșești și de a învăța diferite tehnici de realizare a mărțișorului.

Confecționarea mărțișoarelor are drept scop valorificarea acestui simbol asociat primei zile de primăvară și  transmiterea tinerei generații a acestui meșteșug.

Potrivit primarului localității, Aliona Eșanu, la Chetrosu există frumoasa tradiție ca de 1 martie localnicii să primească mărțișoare din partea primăriei.

În cadrul atelierului, a fost difuzat și un filmuleț despre acest meșteșug, iar Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport a vorbit despre promovarea mărțișorului și tradiția oferii acestuia.

Mărțișorul este simbolul care marchează începutul acestui frumos anotimp, reușind să transmită, de-a lungul anilor, mesaje de speranță și optimism.

Practicile culturale asociate zilei de 1 martie au fost incluse, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind o inițiativă comună a Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.

GALERIE FOTO

https://www.facebook.com/photo/?fbid=915449250583380&set=pcb.915450133916625

PUBLICITATE