În această vară s-a atestat cel mai mic indice de mortalitate în urma incidentelor pe apă

0
37

O sută patruzeci de persoane au fost salvate de la înec în perioada estivală, iar în urma activităților de prevenire realizate de subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne au fost informați peste 127 mii de oameni, despre riscurile scăldatului în locuri neautorizate. Conform analizei statistice a IGSU în perioada mai-septembrie 2023 s-a atestat cel mai mic indice de mortalitate în urma incidentelor în bazinele acvatice, în comparație cu ultimii 5 ani. Astfel, datorită acțiunilor de prevenire realizate de subdiviziunile MAI, s-a înregistrat o descreștere semnificativă a cazurilor cu circa 9,4% anual. 

Campania de prevenire a înecurilor în perioada estivală a fost organizată în toate raioanele din nordul, centrul și sudul țării. Aici, salvatorii, polițiștii și carabinierii am mers prin localități și pe plaje, unde au vorbit oamenilor despre măsurile de securitate și regulile de comportament în timpul scăldatului, dar și au evidențiat principalele riscuri pentru cetățeni în prejma bazinelor acvatice. În urma activităților de prevenire a înecurilor, realizate în perioada estivală a anului 2023 au fost informați și instruiți 127 286 oameni, ceea ce indică un impact pozitiv asupra reducerii cazurilor de înec. Astfel, în anul 2023 pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 56 de persoane care și-au pierdut viața în bazinele acvatice, inclusiv 9 minori, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, fiind raportate 82 cazuri de înec.
Tot în urma studiului efectuat de IGSU s-a stabilit că cele mai multe incidente pe apă au fost înregistrate în iazuri și lacuri din țară, unde au fost raportate 21 de cazuri. Pe râul Nistru tronsonul Dubăsari – Ștefan-Vodă au fost înregistrate 10 cazuri, iar pe tronsonul Râșcani – Ungheni, râul Prut, 4 persoane și-au pierdut viața.
De asemenea, salvatorii și pompierii în comun cu subdiviziunile MAI au desfășurat activități de prevenire în taberele de odihnă din țară. Scopul acestora a ținut de pregătirea minorilor în domeniul reacționării corecte în situații de criză. În acest sens, specialiștii au instruit 35 355 de copii și 4 843 cadre didactice. 
Activitățile de prevenire în rândul populației au menirea de a micșora numărul incidentelor și situațiilor de risc cu implicarea acestora. Campaniile realizate se desfășoară tradițional cu implicarea armelor MAI în fiecare vară.

PUBLICITATE