Începe Săptămâna Europeană a sănătății mintale

0
82

În perioada 22-28 mai este marcată Săptămâna Europeană a sănătății mintale. Genericul din acest an „Comunități sănătoase” reprezintă un îndemn pentru abordarea sănătății mintale în comunitățile noastre, școli, la locurile de muncă, acasă. Tineri sau bătrâni, cu toții avem nevoie de o mai bună înțelegere a importanței sănătății mintale pentru a avea grijă de ea.

În Republica Moldova sunt dezvoltate servicii comunitare de sănătate mintală. Acestea sunt acordate în cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din raioanele și municipiile din țară. Astfel, persoanele cu tulburări mintale și de comportament au acces la asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

În scopul continuării procesului de reformare a serviciilor comunitare de sănătate mintală, Ministerul Sănătății și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova au semnat în acest an Memorandumul cu privire la cea de-a treia fază a Proiectului MENSANA „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova”.

Menționăm că, persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de asistență gratuită și confidențială inclusiv în trei instituții spitalicești. De asemenea, pentru tratamentul ambulator, persoanele au acces la medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Totodată, sunt asigurate cu medicamente procurate din sursele bugetului de stat, în acest scop, pentru anul 2023 fiind alocate și valorificate 11,7 milioane de lei.

Ministerul Sănătății a elaborat inclusiv Programul național privind sănătatea mintală pentru perioada 2023-2027, care se află la etapa de consultare. Implementarea documentului urmărește în principal acordarea serviciilor de sănătate mintală, în funcție de necesitățile persoanelor și la toate etapele vieții, calitative și aproape de locul de trai.

În țara noastră, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, erau înregistrate 139 263 de persoane cu tulburări mintale și de comportament, dintre care 73 de mii cu maladii psihice.

PUBLICITATE