Ah, ce Duminică frumoasă…

0
191
Final de spectacol. Toți cei premiați alături de PS Antonie cântă „Hristos a înviat din morți”.

„Sărbătoarea inimilor smerite și iubitoare”

    Un generic mai mult decât  potrivit pentru un  spectacol dedicat Femeilor Creștine. Este vorba de extraordinarul concert de suflet, ediția a II-a, ce a avut loc duminica trecută (Duminica Mironosițelor) la Casa de Cultură din orașul Bălți. Evenimentul cultural-artistic a fost organizat de Societatea Femeilor Ortodoxe din cadrul Episcopiei de Bălți și Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți cu sprijinul Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului) a Mitropoliei Basarabiei.

   Doamne, domnișoare, mame, bunicuțe, surori din raioanele Fălești, Sângerei, Râșcani, Florești, Drochia, Dondușeni, Ocnița, Edineț, Soroca au urmărit cu sufletul la gură toate numerele din cuprinsul programului. Frumos, ca într-o biserică, sărbătoarea a început cu imnul acestor zile luminate „HRISTOS A ÎNVIAT DIN MORȚI”. O sală întreagă ridicată în picioare a cântat dirijată de părintele arhidiacon Mihai Anton. Apoi prezentatorul Andrei Mocanu, nimeni altul decât binecunoscutul voluntar din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, acum preacucernic părinte, care a mai prezentat și alte spectacole din cadrul Episcopiei de Bălți, a dat citire Cuvântului Preafericitului Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române despre Duminica Mironosițelor. În acest frumos Cuvânt se accentuiază că femeile mironosițe sunt rugătoare pentru toate femeile creștine care mărturisesc credința lui Iisus, fiind adevărate modele pentru ele în familii sau în mănăstiri, în școli, spitale sau alte instituții. Cu un luminos mesaj adresat tuturor domnișoarelor și doamnelor din sală  și nu numai, a venit de la Iași, domnul colonel Emil Bălteanu, care  susține activitatea misionar-pastorală, filantropică și culturală a Episcopiei de Bălți.

Lumină, Căldură, Bucurie, Pace

    În alb veșmânt, ca niște îngeri, au ieșit în scenă membrii Corului „Speranța” de la Școala de Muzică din orașul Fălești, dirijoare doamna Valentina Bulgaru. Noian de albă floare, îndemn la unire și iubire a adiat ușor din cântecele lor, care parcă ar fi coborât din cer pe aripi de heruvimi ca să ne purfice sufletele și să ne ofere noi puteri. Momente frumoase au prilejuit și dansatorii  din ansamblul „Sărbătoreasca” de la Școala de Dans „Fenix” din orașul Bălți. Cu dansul strămoșesc și costumul popular, copiii au vrut să ne spună că și dansul și haina se identifică cu credința și cultura nemului nostru. 

   De la București, călăuzită în lumea cântecului popular românesc de interpretul și profesorul Grigore Gherman, ne-a cântat despre bunici, dor de țară, dragoste și speranță, interpreta în devenire, Denisa Gheorghe de numai 13 ani.

     La fel ca la ediția trecută din 2019 și de această dată scena a fost binecuvântată cu cântec frumos românesc de artiști consacrați de peste Prut. A încălzit și îndulcit inimile spectatorilor drăguța interpretă de la Iași, Florentina Vezatiu, care avea să spună: „ Este pentru prima dată când pășesc pe această scenă. Sper să nu fie și ultima. Mă gândesc că o să mai fiu invitată și cu alte ocazii. Mulțumesc orgnizatorilor, Preasfințitului Părinte Episcop Antonie pentru invitație! Mă bucur că am reușit să ajung astăzi aici la dumnevoastră.  Vă îmbrățișez cu toată dragostea mea!”

   Momente de suflet au oferit publicului cu multă dragoste și dăruire artiștii: tânărul Grigore Gherman, născut la Cernăuți, astăzi profesor de pian și canto la București, Constantin Bahrin de la Iași și minunata Elena Pădure, care la cei 73 de ani bătuți pe muchie, a venit tocmai de la Brașov ca să pună balsam pe sufletele noastre cu aurul din vocea ei. Artista s-a născut în Vicovul de Sus, județul Suceava din frumoasa Bucovină. Ne-a interpretat cu drag și emoție mai multe cântece din repertoriul ei, ce cuprinde balade, doine, cântece de joc. Special pentru Preasfințitul Părinte Antonie a interpretat absolut răscolitor, „Balada lui Ștefan cel Mare”. După care a declarat: „Această baladă o știu de când eram mică. La întâlnirea din 2019, când am  fost tot aici de Ziua Mironosițelor, am cântat-o și am constatat cu mare plăcere și mare bucurie că Preasfințitul Antonie o știa. Știa toate versurile, dar încă mai știa niște versuri în plus pe care eu nu le știam, versuri foarte frumoase pe care le-am întrodus apoi în cântec. Îi mulțumesc din tot sufletul și-i mulțumesc și pentru această întâlnire cu dumneavoastră căci datorită Sfinției Sale suntem astăzi aici împreună!”

Mulțumiri, aprecieri

    Preasfințitul Părinte Antonie, încrezător în Dreptatea lui Dumnezeu, cu glas domol și zâmbet cald a așezat frumos gândurile despre cele veșnice și netrecătoare: conștiință curată, adevăr, dreptate. Referindu-se la spectacol a mărturisit: „ Prin aceste concerte pe care le organizăm încercăm să susținem această stare de bunătate. Pentru că Bunătatea este o floare care are rădăcinile în Rai. Bunătatea este un dar pe care îl poți oferi oriunde și oricând. Bunătatea aduce în sufletul omului Bucurie, Sănătate. Pentru mine Bunătatea are chipul mamei mele. De la ea am învățat să mă rog. Ea a fost prima care m-a dus la biserică. E a a fost dascălul și primul meu învățător. Acest spectacol ni l-am dorit un omagiu închinat mamelor, bunicelor, surorilor noastre. Acest spectacol ni l-am dorit ca o mulțumire tuturor femeilor care în istorie au păstrat credința, la fel cum au făcut-o femeile mironosițe…”

  După mesajul rostit cu prilejul Zilei Femeii Creștine și mulțumirile aduse domnului colonel Bălteanu pentru meditația, lecția de iubire și credință despre rolul femeii în societate, în familie și în Biserică, Preasfințitul Antonie a trecut la înmânarea Diplomelor de Gratitudine și a celei mai înalte distincții a Episcopiei de Bălți pentru mireni „Crucea Bălțeană”.  De Diplome de Gratitudine din partea Societății Femeilor Ortodoxe din Episcopia de Bălți și Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți s-au învrednicit cele două colective artistice, interpreții de folclor  prezenți în spectacol. Iar Elena Pădure și Grigore Gherman au primit înalta distincție „Crucea Bălțeană” pentru promovarea valorilor, culturii și spiritualității românești în spațiul Basarabiei. Înalta distincție a fost oferită în semn de aleasă prețuire pentru servirea exemplară, cu dăruire și devotament a cauzei Bisericii canonice din cadrul Mitropoliei Basarabiei și câtorva femei creștine, printre ele fiind doamna conferențiar, doctor, profesor universitar din Chișinău, Ana Sofrone și umila mea persoană.

    Preasfințitul Părinte nu a trecut cu vederea și a adresat alese cuvinte de mulțumire pentru efortul depus în oganizarea spectacolului

prezentatorului Andrei Mocanu, președintei Consiliului Director al SFO din cadrul Episcopiei de Bălți, Liliana Lungu, președintelui Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți, Mhai Verhovețchi și Protopopului de Bălți, Dorian Revenco.

    Sincere mulțumiri tuturor celora care au contribuit la organizarea spectacolului a adresat și noua președintă a SFO din Episcopia de Bălți, Liliana Lungu, care a ținut să aducă la cunoștință și obiectivele Societății. Doamna Liliana a îndemnat doamnele să adere la  această Societate, care își propune să înmulțească lucrurile frumoase.

   „ZN” adresează felicitări Episcopiei de Bălți pentru organizarea în chip exemplar a acestui  eveniment frumos.

                                                       Text Nina Neculce

Foto  Mihai Anton

PUBLICITATE