Programul cu genericul „Suntem o Țară și un Neam” a fost unul de adevărată sărbătoare. Și a început la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” cu un tedeum, dedicat Unirii. Printre creștinii prezenți în Casa Domnului aveam să-l zăresc și pe un bun prieten al sorocenilor, Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, creștinii, purtând Marele Tricolor de peste 50 metri s-au îndreptat spre Piața Libertății, unde a continuat programul de sărbătoare. Tricolorul românesc a fluturat pe străzile Sorocii și-n Marșul Automobilistic „Cu Tricolorul oricând și oriunde”.
Într-o mare de drapele a fost scăldată duminica trecută Piața Libertăți. Muzică de fanfară, cântece și poezii patriotice, intercalate cu mesaje de felicitare au umplut văzduhul.
Emoționant, atingător s-a așezat pe suflete imnul „Deșteaptă-te, române” în strălucita interpretare a Cristinei Ursachi. A delectat auzul cu muzică de fanfară de calitate Fanfara Colegiului de Arte, condusă de înzestratul dirijor, Mihai Boldescu. Orchestra este o prezență activă în viața concertistică a orașului Soroca. Frumusețe, eleganță au demonstrat dansatorii Nadejdei Gorpin în compoziția plină de conținut „Dansul Tricolorului”. Cu suflet și din suflet au izvorât și melodiiile „Pentru Țară, pentru Neam” și „Dorul Basarabiei” în interpretarea elevului Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”, secția dirijat coral, Denis Voronă. O voce deosebită despre care sunt sigură că o să mai auzim. Într-o armonie perfecta au răsunat și cântecele interpretate de ansamblul vocal „Divinitate” și ansamblul de feciori „Arcașii lui Ștefan”. Cu un mesaj frumos exprimat în vers a venit în fața publicului directorul Teatrului „Veniamin Apostol”, Petre Popa. Iar elevul Liceului „Ion Creangă”, Marius Strulea prin poezia lui Nicolae Dabija „ Țara mea de dincolo de Prut” dar și elevele Colegiului de Arte, Teodora Babin și Liubovi Buzatu prin cântecul „Cât traim pe acest pământ”, pe versuri de același regretat autor Nicolae Dabija, au vrut să ne amintească să nu lăsăm rănile neamului în seama Timpului vindecator, care tămăduiește prin uitare, prin ștergere, ci să avem mereu conștiința hațională trează.
Spre conștiință, această dumnezeiască bijuterie în strălucirea ei, și-au îndreptat gândurile și cei care au rostit mesaje de felicitare.
Președinta AO „ Consiliul Unirii din Soroca”, Olga Gherghelegiu: „Astăzi pașii noștri s-au îndreptat spre Piața Libertății pentru a cinsti, a elogia înaintașii noștri care au avut curajul acum 105 ani să voteze Actul de Unire a Basarabiei cu România. Această zi ne fortifică rândurile, ne îndeamnă să avem curajul să gândim și să vorbim românește, să scriem Limba Română cu majuscule, așa cum ne îndemna Grigore Vieru”.
Vicepreședintele CR Soroca, Iurie Tănase:„Trăim timpuri complicate, dar timpuri mari, care, vreau să cred, că vor scoate în evidență în prima linie oameni mari care vor avea marea misiune de a face ACTUL REUNIRII. Trebuie să înțelegem cu toții, indiferent de naționalitate, de credință, de limba vorbită, că a venit timpul ca împreună, pe bază legală să facem acest pas important ca să lăsăm copiilor noștri o Țară pe care a visat-o Eminescu, pe care a visat-o Grigore Vieru”.
Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu: „ Vin aici la Soroca, sincer să vă spun, ca la niște frați. Mă întreba cineva dimineață cine m-a invitat. Bineînțeles că m-au invitat niște oamni absolut de suflet, buni soroceni, buni basarabeni,buni români, buni europeni, iubitori de neam. Dar eu le-am spus așa; La Soroca nu tebuie să mă invite nimeni pentru că eu vin ca acasă, iar acasă când vii nu vii cu invitație…Să ne gândim la acești copii, care astăzi ne-au încântat inimile și sufletele. Dacă vrem ca ei să aibă un viitor, trebuie să înțelegem că nu avem decât un singur drum –drumul RM nu este decât alături de România și împreună să fim în Uniunea Europeană.”
Profesoara, ex-prefectul de Soroca, membra Consiliului Unirii, Ana Bejan: „Este foarte important să cunoașteți că Unirea Basarabiei cu România a fost aprobată la Conferința de Pace de la Paris. A fost un document oficial, care a recunoscut Unirea de la 27 martie, 1918. Și mai știu și altceva: nimeni nu a anulat această decizie, acest document al Conferinței de la Paris. Legiuitorii, juriștii noștri s-ar cuveni să studieze foarte atent acest document și să vadă că nici o țară europeană nu l-a anulat…”
Sărbătoarea s-a închieat cu HORA UNIRII, în care s-au prins toți cei prezenți în Piață. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Unirii Soroca în colaborare cu Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
Reamintim: Pe 27 martie 1918 a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria românilor – Sfatul Țării a votat Unirea cu România. Astfel, Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice românești care a revenit la Patria-Mamă. Decizia Basarabiei a fost urmată de Bucovina și Transilvania.
Nina Neculce