În timpul cutremurului are loc vibraţia suprafeţei terestre, care durează doar cîteva secunde, cel mult 1 minut (în caz de cutremur foarte puternic). Aceste zguduiri trezesc frica, dar nu aveţi de ales: trebuie de aşteptat sfîrşitul lor. Deaceea este important să păstrăm calmul şi stăpînirea de sine (autocontrolul). Dacă vei fi liniştit şi conştient, ai şanse mai multe să rămîi nevătămat. Mai mult decît asta, ceilalţi oameni vor urma inconştient exemplul tău şi toţi vor avea de cîştigat.
Dacă ai simţit vibrarea Pămîntului sau a clădirii – reacţionează imediat !
Ţine minte că pericolul cel mai mare vine de la obiectele ce cad de sus. Oamenii, care reacţionează întîrziat cel mai des devin jertfe ale acestor obiecte căzînde. Nu ceda în faţa panicii! Nu face nimic ce ar dezorganiza pe cei din jur şi le-ar deranja liniştea. Nu striga. Nu alerga. Ţine minte, că blocurile contemporane pot rezista unui cutremur de pămînt de 6-7 grade. Cutremurele care au avut loc deja în Moldova au demonstrat că au rezistat unor zguduiri de 6 grade.
Din momentul vibraţiei şi pînă la zguduirile cele mai puternice cînd va apărea pericolul dărîmării vor trece 15 – 20 secunde. În acest timp trebuie să alegi metoda adecvată de purtare: fie că dovedeşti să părăseşti clădirea, fie că ocupi unul din locurile mai puţin periculoase din interior. Dacă reuşeşti – deschide uşa de la întrare. Păzeşte-te de obiectele căzînde, sticlele sparte. Dacă nu reuşeşti să găseşti locul potrivit, vîră-te sub pat sau masă.
Dacă ai hotărît să părăseşti clădirea, fă-o repede, dar atent, păzeşte-te de obiecte căzînde. Se recomandă de părăsit clădirile cu 1-2 etaje. Nu te folosi de ascensor. El de obicei se prăbuşeşte. Din timp plănuieşte cum să ieşi prin geamurile de la etajul 1.
Nu sări fără necesitate prin geam. Aceasta poate duce la traume, chiar şi dacă clădirea n-a suferit.
Dacă te afli într-un bloc cu multe etaje, nu alerga la ascensor sau pe scări, ieşirile vor fi tixite cu lume iar ascensoarele pot fi defectate sau deconectate. Caută salvare acolo unde te afli.
- Dacă te afli pe stradă, rămîi acolo, repede alege un loc deschis la distanţa de 10 – 20 metri de clădiri şi linii electrice. Imediat părăseşte pădurile, locurile de dislocare a ţevilor cu gaze, cu obiecte inflamabile, explozibile, soluţii chimice, otrăvitoare, întreprinderi, etc. Nu alerga si nu te agita în stradă. În caz de zguduiri puternice mai bine te aşezi jos şi ţine-te de rădăcina unui copac.
- Dacă te afli într-un automobil în mişcare, frînează uşor şi opreşte-te pe loc deschis mai departe de blocurile înalte, păduri, estacade, liniile de electricitate. Rămîi în maşină pînă se termină zguduirile. Fii gata să acorzi ajutor pentru a transporta suferinzii sau pentru a aduce salvatori. Noaptea poate fi nevoie de luminile farelor maşinii.
- În transportul comun nu produce panică, nu sparge geamurile, nu alerga spre uşă. Şoferii singuri vor opri maşinile şi vor ţine uşile deschise. Ieşi repede din autobus, troleibus, dar nu crea îmbulzeală şi fereşte-te de firele electrice rupte. E cu mult mai bine ca toţi pasagerii să rămînă la locurile lor pînă se termină zguduirile.
Fii precaut mai ales în locurile publice (magazin, cinematograf, gări, restaurante, policlinică, etc.).
Nu te speria, dacă se întrerupe lumina sau sună sirena antiincendiară. Fii gata să auzi spărgîndu-se geamurile, vesela, plesnind pereţii, sunete stridente de la căderea dărîmăturilor, ţipete de oameni. Străduie-te să nu reacţionezi la toate acestea.
Cum încetează zguduirile, imediat ieşi din clădire. Încearcă să închizi gazele, lumina electrică, apa, ia cu tine trusa medicală, rezerve de medicamente, lucrurile de primă necesitate, hrană, lanterna de buzunar, aparat de radio cu elemente. Dacă în cameră nu mai este nimeni, închide uşa cu cheia. Nu te grăbi, pînă la al doilea impuls (zguduire subterană) ai timp suficient.
Nu uita să acorzi ajutor copiilor, bătrînilor, părinţilor bolnavi, rudelor şi vecinilor. Ţine minte că ei au nevoie de ajutorul tău !
În instituţiile preşcolare şi şcolare propuneţi copiilor organizat să iasă din clădire sau să ocupe locurile mai puţin periculoase, să se ascundă sub bănci şi mese. Evacuaţi copiii mici prin uşile de rezervă, geamurile de la primul etaj. Liniştiţi copiii. În curte duceţi-i mai departe de clădiri, pe loc deschis.
În spitale calmaţi bolnavii gravi, celorlalţi propuneţi-le să ocupe locurile mai puţin periculoase, paturile cu bolnavii gravi aranjaţi-le lîngă pereţii de rezistenţă, mai departe de paravanele de sticlă. Alegeţi în dependenţă de circumstanţe varianta optimă de continuare sau întrerupere a operaţiilor sau a altor intervenţii.
NOTĂ ! Nu te speria, dacă zguduirile se vor repeta.
După prima, de obicei urmează o pauză, după care vine a doua undă. Aceasta se explică prin vibraţiile seismice de la unul şi acelaşi cutremur de pămînt. În afară de aceasta , poate avea loc aşa-numitul “afterşoc” – o zguduitură nouă după cea de bază.
Dacă totuşi aţi rămas acoperit sub dărîmături sau pămînt
Calm, apreciaţi situaţia, nu pierdeţi cumpătul. Ţineţi minte că oamenii au supravieţuit în aşa condiţii 10 şi mai multe zile, că ajutorul va veni, esenţial e să vă păstraţi puterile.
Dacă e nevoie, acordaţi-vă primul ajutor: opriţi hemoragia, faceţi bandaj.
Respiraţi uşor şi regulat, pregătiţi-vă pentru foame şi sete. Atrageţi atenţia oamenilor, salvatorilor prin chemare cu vocea, mişcaţi în stînga – dreapta vre-un obiect din metal, pentru ca să fiţi descoperit de radarul metalo-detector.
Dacă în jurul tău ai destul loc liber, nu aprinde chibrituri, nu fuma, economiseşte oxigenul. Pot avea loc scurgeri de gaze, lichide inflamabile.
Mişcaţi-vă atent, ca să nu produceţi noi prăbuşiri; orientaţi-vă după mişcarea aerului de afară. Trecînd printr-u loc îngust, relaxaţi muşchii, uniţi coatele de şolduri, împingeţi-vă cu picioarele de la pămînt, ca broasca. Dacă e posibil, cu ajutorul obiectelor (scînduri, cărămizi, ţevi) întăriţi tavanul de prăbuşire şi aşteptaţi ajutor.
Dacă v-a acoperit cu pămînt, încercaţi să vă întoarceţi pe burtă, ca să uşuraţi presiunea pe torace şi cavitatea abdominală. După posibilităţi, masaţi mîinile şi picioarele pentru a menţine circulaţia sîngelui. Dacă vi-i sete tare, puteţi pune în gură o pietricică netedă sau un colţ de băsmăluţă şi sugeţi, respirînd prin nas.
Șef SP al DSE mun. Soroca
maior al s/intern Doga Eugeniu