În culorile tradițiilor neamului

0
73

Întotdeauna croşetarea şi broderia au fost ocupaţii permanente ale moldovencelor. Înainte vreme, aceste meserii se profesau în atelierele mănăstireşti, în casele domneşti şi centrele urbane. Se evidenția, sigur, utilizarea mai multor modalităţi tehnico-decorative, cusutul pe fir, broderia pe vestimentaţie, articole din pânzeturi cu horboţele folosite în decorul casei mari, în componenţa zestrei fetelor, ca atribute de ritual în cadrul ceremoniilor de familie şi altele. În timp, împletiturile din fire textile, croşetarea de rând cu broderia ca genuri decorative de artă populară ating un nivel înalt de dezvoltare. Despre arta populară a moldovenilor şi unele aspecte de înaltă măiestrie ne vorbește în culori vii producția meșterită la Centrul de artizanat „Zestrea” din Pelenia, raionul Drochia. Cele care dau viață culorilor și creează articole vestimentare poleite ca aurul tradițiilor sunt trei la număr: Eugenia Caraiman Aliona Ghilescu, Silvia Postolachi.
Administratoarea centrului, în bază de voluntariat, este Ludmila Ţurcan, care mi-a povestit următoarele:

  • Noi venim din Casa Mare a neamului cu costume naționale, specifice zonei de nord. Inspirația vine din unele modele autentice, cusăturile vechi din ținutul Soroca, perioada interbelică. La fel ne-a inspirat lucrările dnei Elena-Pelagheea Liancă din raionul Soroca. La Drochia s-a făcut o expoziție de-a lucrărilor ei, noi le-am reprodus în costumele noastre.
    Doamna este profesoară de istorie, a studiat cromatica și semnificația ornamentelor utilizate de sine stătător, din cărți, dar a fost și la multe instruiri, seminare în Chișinău. A studiat ia autentică, dar, mai zice femeia, foarte puțini vor ii autentice, mai mulți vor stilizate, să le poarte la blugi.
  • Noi păstrăm ornamentele vechi, forma lor și încercăm să le oferim și contemporaneitate. Personal port ie la serviciu și e frumos, – a mai adăugat ea.
    Eu zic că e cool să porți o ie stilizată, simbol al existenței noastre pe acest pământ.
    Elena Țîrdea-Spinei
PUBLICITATE