Nicolae Testemițanu a fos comemorat în satul de baștină

0
289

La data de 31 iulie, în contextul aniversării a 95 de ani de la nașterea profesorului universitar Nicolae Testemițanu, Centrul de zi și plasament din satul Ochiul Alb (Liuba Iacovlev, director), raionul Drochia, a găzduit Conferința comemorativă: „Sănătatea – un dar, o comoară, o valoare fără de preț a vieții – în concepția strategică a proeminentului, savantului, omului de stat, academician – Nicolae Testemițan.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria satului Ochiul Alb (Arcadie Juc, primar), IMSP „Centrul de sănătate Ochiul Alb”(Zubenco Maria, șef), I.P. Gimnaziul „Nicolae Testemițanu” Ochiul Alb (Liliana Rusu, director) în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Catedra de Medicină Socială și Management „Nicolae Testemițanu” și Asociația științifico-practică Sănătate Publică și Management (Tudor Grejdeanu, Președinte).

Din partea administrației raionului la eveniment a fost prezent Iurie Ostavciuc, vicepreședintele raionului Drochia.

De asemenea, la conferință au mai participat și Iurie Babin, directorul IMSP „Spitalul raional Drochia „Nicolae Testemițanu”, Emilia Lopatenco, șef, IMSP „Centrul de Sănătate or. Drochia „Anatolie Manziuc”, ex-primari ai satului Ochiul Alb, etc.

Nicolae Testemițanu (n. 1 august 1927, Ochiul Alb, județul Bălți – d. 20 septembrie 1986, Chișinău) a fost un reputat chirurg și om politic, din perioada sovietică. În 1959, la vârsta de doar 32 de ani, este numit rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Testemițanu reușește să deschidă facultățile de Stomatologie (1959), Perfecționare a Medicilor (1962), Medicină Preventivă (1963) și Farmacie (1964).

În anul 1963 Nicolae Testemițanu este numit în funcția de ministru al Sănătății al RSSM, continuând să activeze la Catedra de traumatologie, ortopedie și chirurgie de campanie.

A publicat peste 220 de lucrări științifice, inclusiv 15 monografii, lucrări metodice consacrate managementului în sănătate publică și istoriei medicinei. Sub conducerea lui Nicolae Testemițanu a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii.

PUBLICITATE