AFLĂ CARE ESTE SATUL CU CELE MAI MULTE IZVOARE?

0
875

Satul Izvoare, din raionul Florești,  a fost întemeiat în sec. XVII şi este atestat documentar la 20 august 1588 cu denumirea de lozie. După cum spune legenda, satul a purtat denumirea şi de Fântâna Pantei, fiind vestit satul prin fântânile şi izvoarele pe care le avea. În anul 1772 i se dă denumirea de Izvoarele. În perioada anului 1863 s-a ridicat în piatră biserica Cuvioasa Parascheva. În componenţa comunei Izvoare sunt 3 sate: Izvoare, Scăieni şi Bezeni. A gustat din apele cristaline a fântânilor și a izvoalelor de la Izvoare, și echipa de la ”Ziarul Nostru”. Primarul satului, care este originar de aici,  este la cel de-al treilea mandat. Odată ales primar, Vladimir Zgavordei, susține că s-a apucat de lucru, chiar din prima zi.

Primul lucru realizat în postura de primar?

Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare, raionul Florești. ”A două zi după ce am câștigat alegerile, deși încă nu eram validat, am venit la Primărie și m-am apucat de lucru. Prima realizare a fost cimitirul, pe care l-am extens pe o suprafață de 7, 5 sote. A urmat reparația biroului primarului, stadionul a fost amenajat, drumurile reparate, Casa de Cultură, grădinița, fântânile din sat și multe altele. ”

Care este bugetul comunei pentru 2022 și ce lucrări urmează să fie executate?

Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare, raionul Florești. ”Bugetul comunei Izvoare pentru acest an, este de circa 3 milioane de lei. Din acești bani achităm salariile angajaților primărie, la fel și servicii comunale. Cu toate că suma este mică, iar necesitățile sunt multe, reușim să facem lucruri bune pentru comună. Cu propriile puteri, urmează să fie pavată ograda Casei de Cultură. Anul acesta fondul rutier constituie 406 mii de lei, cu acești bani, vom reabilita drumurile. Clar, că nu ne oprim doar la bugetul oferit de stat, aplicăm la diferite proiecte. Am câștigat un proiect finanțat de ADR Nord, unde umează să fie extins proiectul cu apa. La fel am aplicat la programul ”Satul European”, suntem în așteptarea rezultatului. Ne propunem să reparăm acoperișul și fațada școlii.

Care este cartea de vizită a comunei Izvoare?

Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare, raionul Florești. ” În primul rând oamenii din sat,care sunt buni la suflet, gospodari și harnici. Principalul punct de atracţie al satului sânt cunoscutele lui izvoare, apele căruia formează un pârâu, care se varsă în râul Căinari. Cele 13 izvoare constituie un complex de zidării, toate izvorînd la poalele unei stînci abrupte, pe care este situat satul. În decorul acestei zidării au fost utilizate nu numai pietrele de calcar, ci, de asemenea, fragmente de granit negru și roșu. Zidăria este executată cu mare îndemînare și imaginație şi este una din cele mai memorabile atracţii naturale ale locului.  Pe perete este ataşată o placă de marmură cu acest motto ‒ Atunci cînd bei apă, gîndeşte-te la izvor.Fiecare dintre cele 13 izvoare are un decor individual și nu seamănă cu celelalte cişme. Este o realizare artistică foarte interesantă.”

Cu ce se ocupă oamenii din comună?

Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare, raionul Florești. ”Din păcate satul a îmbătrânit, au rămas bătrânii, iar cei tineri sunt plecați în străinătate, pentru ași câștiga o bucată de pâine. Din cei care au mai rămas, se ocupă cu agricultura.”

Cum vedeți comuna Izvoare peste 10 ani?

Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare, raionul Florești. ”Un sat frumos, un sat European. ”

Izvoare, este un plai vestit, îmbrăcat în haine răzășești pe vremea lui Ștefan cel Mare,care își duce faima secole la rând, prin oameni bravi, fântâni cu apă bună și curată ca lacrima, festivaluri cunoscute și fapte zidite în fiecare zi spre folosul comunității și admirația tuturor.Oamenii de aici, spun că se mândresc cu localitatea lor.

Lilia Bujor, directoarea Casei de Cultură. ”Satul Izvoare este o localitatea cu oameni frumoși la chip și la suflet, avem multe personalități în sat cu care ne mândrim, printre aceastea este și  Tatiana Gălușcă. În cinstea folcloristei, în 2014, a fost fondat un muzeu, în sat. Aici, sunt expuse o mulțime de obiecte vechi, aduse de către locuitorii comunei. O bijuterie a muzeului, sunt cele două icoane vechi, aduse de către preotul din sat.”

Lucea Muntean, conducător artistic al ansablului folcloric ”Izvorul”.” Comuna Izvoare se mândrește și cu un ansamblu folcloric ce poartă denumirea de ”Izvorul”. Suntem 14 membri în colectiv , împreună, culegem și promovăm cultura , portul și cântecul popular, tradițional, localității noastre.”

Aurel Răileanu , locuitor s. Izvoare ”Avem un sat mare și frumos. Mulțumim  primarului, care are grijă ca noi cetățenii, să mergem pe un drum bun, să avem apă, școală, grădiniță și toate cele necesare. Ce ne mai dorim? Poate locuri de muncă, pentru a atrage tineretul în sat.”

Veronica Botezatu, locuitoarea satului Izvoare.” Satul Izvoare este un sat frumos cu oameni gospodari, și tadiții frumoase. Ne mândrim cu primarul nostru, cu școala , gradinița și  izvoarele din localitate.”

Ecaterina Capcelea locuitoarea satului Izvoare.”Izvoare este un sat frumos cu oameni harnici, un sat răzășesc, ne mândrim cu  primarul nostru, care este un bun gospodar.Greutăți sunt ca la fiecare, dar mergem înainte.  Totuși problema numărul 1, e ca la toți, majorarea prețurilor  și salariile mici.”

În comuna Izvoare, trăiesc circa 1580 de locuitori.

PUBLICITATE