Republica Cehă ajută satul Ţaul în rezolvarea situaţiei cu refugiaţii din Ucraina

0
94

Primăria Ţaul, din raionul Donduşeni continuă colaborarea cu Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, începută încă în anul 2013, atunci când la Ţaul, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Cehe la Chişinău şi a Organizaţiei non-profit „Home Care” a fost înfiinţat Centrul Medico Social „Sfânta Iuliana”. Centrul respectiv, dotat cu toate cele necesare, este speializat în acordarea serviciilor de îngrijire medicală şi socială pentru persoanele cu dizabilităţi şi cele în etate din localitate. În acest răstimp angajaţii Centrului Medico-Social „Sfânta Iuliana” au deservit sute de beneficiari, care au avut parte de servicii de calitate şi sprijin moral.

În contextul declanşării de către Rusia a războiului din Ucraina, sute de mii de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova. Pentru a ajuta ţara noastră în rezolvarea problemei refugiaţilor, guvernul Republicii Cehe a alocat resurse financiare destinate ajutorării refugiaţilor adăpostiţi în Moldova. Astfel prin intermediul Organizaţiei non-profit din Moldova „Home Care”, Ambasada Republicii Cehe în Moldova, în persoana ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar dl Stanislav KAZECKY, prin intermediul Agenţiei Cehe de Dezvoltare şi Caritas Czech Republic, a iniţiat un vast proiect pentru cele 8 centre medico-sociale din ţară „Extinderea serviciilor medico-sociale pentru refugiaţi”.

La 19 mai 2022 proiectul menţionat a demarat la Cerntrul Medico-Social „Sfânta Iuliana” din Ţaul, primul din cele 8 existente în Moldova, care se va concentra pe asigurarea nevoilor de bază pentru refugiaţi, adică hrană, îngrijire medicală şi alte asistenţe sociale pentru refugiaţii din zona satului Ţaul, inclusiv Centrul de Refugiaţi din or. Donduşeni, precizează Andronii Mitrica, primarul satului Țaul.

Totodată CMS „Sfânta Iuliana”, în cadrul aceluiaşi proiect a fost dotat cu un nou automobil de serviciu – SKODA Escala, destinat ajutorării persoanelor aflate la grea încercare, atât refugiaţi cât şi localnici.

În acest context, primarul s.Ţaul Andronii Mitrica, în cadrul ceremoniei oficiale de transmitere a autoturismului, a adus sincere mulţumiri ambasadorului şi a întregului popor ceh pentru sprijinul acordat comunităţii din Ţaul, inclusiv ajutorarea refugiaţilor din Ucraina.

PUBLICITATE