Drumul vieții mele spre oameni”- o carte document, o carte de memorii

0
77

Anul trecut, pe 26 iunie, de ziua ei, Ana Bejan organiza prima lansare a cărții „Drumul vieții mele spre oameni”. Cartea era proaspăt ieșită de sub tipar și doamna Ana adunase la Centrul Cultural Român „Constantin Stere” un grup restrâns de prieteni mai vechi și mai noi. Cel mai fericit dintre participanții la eveniment mi s-a părut atunci dragul nostru părinte, Mihail Milea, sub îndrumarea și îngrijirea căruia a apărut cartea, editată la Buzău. Era fericit că și-a văzut rodul muncii încununat și ne fericea și pe noi, cei prezenți, cu un discurs – elogiu, adus autoarei cărții. Acestei lansări i-am dedicat la acel moment o pagină în „Ziarul Nostru”

  Acum, când restricțiile impuse de pandemie au fost stopate, Biblioteca „Basarabia”, filială a Bibliotecii „Vasile Voiculescu” din Buzău a decis să organizeze lansarea cărții pentru un cerc mai larg de cititori. Și a făcut-o excelent în colaborare cu Secția Cultură și Turism Soroca. A fost o lansare altfel, intercalată cu fragmente din filmul „Grigore Vieru la Soroca”, numere artistice prezentate de ansamblul folcloric „Colinda”, autorul și interpretul de muzică folk, Anatol Rudei, declamatoarea Tamara Șevciuc, cu o surpriză venită de la Gura Cîinarului, Florești. Surpiza a fost apariția la eveniment a doi intelectuali, doi oameni frumoși, Olga și Vladimir Leșenco. Doamna Olga și domnul Vladimir o cunosc  pe doamna Bejan de mulți ani. Întorcându-se zilele trecute de la Iași, de la Congresul Despărțământului „Astra” au făcut cunoștință cu doamna Antonina Hibovschi, care le-a vorbit despre lansarea cărții. Luând legătura cu directoarea bibliotecii, Ludmila Ungureanu, ei au primit  invitația de a participa la sărbătoare spre a-i face o surpriză plăcută autoarei cărții „Drumul vieții mele spre oameni”. Și a fost cu adevărat o surpriză, ce a reînviat în memorie  amintiri despre oameni și evenimente, care i-au unit. O altă surpriză a venit de la baștina  doamnei Bejan, de la Căinarii-Vechi. Doamna secretară a primăriei, Lilia Vasilean și bibliotecara Diana Sârbu i-au adus recunoștința consătenilor exprimată printr-o Diplomă, flori și alte atenții.    Despre Ana Bejan și despre cartea ei nu-și dădeau rândul să vorbească și au vorbit: gazda evenimentului, Ludmila Ungureanu, directoarea bibliotecii municipale „Mihail Sadoveanu”, Viorica Gaja-Cojocaru, șeful Secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru, directorul Teatrului „Veniamin Apostol” Petre Popa, omul de cultură,Tamara Boboc- Coșciug, soții Olga și Vladimir Leșenco, meșterița populară, Svetlana Șapovalov, vecina „reginei balului”, Silvia Florea, șefa bibliotecii pentru copii „Steliana Grama”, Maria Purice.

Autoarea se identifică cu educația, cultura, identitatea națională

  Urmăream și acest  Spectscol al Frumuseții și-mi ziceam: „Doamne, ce sărbătoare luminoasă! Ferice de mine că am prilejul să asist la ea!”, Recunosc, atunci la prima lansare doar răsfoisem cartea și o citisem așa, pe diagonală. Acum când am fost anunțată că va avea loc evenimentul, am citit pagină cu pagină, am pătruns în adâncul textelor ca să-mi dau seama de cât efort a fost nevoie ca să scrii concis și inteligent. Nu e ușor să-ți descrii copilăria, să alegi cele mai relevante amintiri care te definesc! Nu i-a fost ușor autoarei să scrie despre oamenii valoroși, care i-au înglobat traseul vieții. Eu citeam și rememoram întâlnirile cu oamenii frumoși, despre care o să citiți în carte: Eugen Coșeriu, Adrian Păunescu, Alexandru Moșanu, Mihai Cimpoi, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Mihai Sălcuțan, Alexandru Oproiescu, Radu Cârneci, Pasionaria Stoicescu și încă atâțea alții. Sunt nume notorii care i-au făcut viața doamnei Ana mai plină de sens, dar care, trebuie să recunosc, au contribuit și la formarea mea intelectuală. Am realizat cu ei frumoase interviuri și reportaje radio…

   Am citit cu atenție și capitolul „Colaborare cu presa”. Eu nu știu dacă mai este vreo persoană publică care să fi acordat atâtea interviuri, sau să se fi scris atâta despre ea. Au asaltat-o cu întrebări de-a lungul carierei colegi jurnaliști de la publicațiile:„Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Ziarul de Gardă”, „Mesagerul”, „Observatorul de Nord”, „Realitatea”, „Ziarul Nostru”, „Opinia” de la Buzău. Nu a putut reda în carte  prezența dumneaei la posturile de radio și televiziune la care rămâne prezentă mereu.  Multe ar fi de scris despre această lansare și despre carte. E o carte despre o viață de om trăită intens. Citind-o veți observa în toate textele aspirațiile autoarei spre cultură, educație, identitatea noastră. Veți mai observa sfânta dorință a unui om de a fi mai bun, mai deștept, mai aproape de Dumnezeu.

 La final doamna Ludmila Ungureanu a anunțat publicul că evenimentul este piatra de temelie a unui program de lungă durată la bibliotecă cu genericul ,,Drumul vieții”, care va cuprinde un ciclu de întâlniri cu oameni din Soroca, care s-au evidențiat prin viața și activitatea lor.

Text și foto Nina Neculce

PUBLICITATE