Portret în timp. Viorica Deșan: „Noi suntem niște vestitori.”

0
817

18 decembrie este ziua când atenția noastră se îndreaptă către angajații din Poliție, deoarece la această dată este sărbătorită Ziua Poliției Naționale.

         Gândindu-ne care ar fi, cu acest prilej, eroul paginii „Portrete în timp”, am căutat polițistul în care avem încredere, deschis spre colaborare, cel care construiește zi de zi conceptul de poliție comunitară. În ochii noștri de ziariști, întotdeauna atenți la ce se petrece în societate, s-a conturat imaginea unei doamne mereu activă, empatică, cu o reputație impecabilă și cel mai important, dincolo de uniforma rigidă, o femeie care transmite căldură sufletească. Este vorba de Viorica Deșan, Comisar Principal, Ofițer Principal al Secției Interacțiune Comunitară al Serviciului Securitate Publică, al IP Soroca.

         O vedem deseori în localitățile raionului Soroca, atât în cadrul campaniilor de prevenire sau de informare a populației, cât și în acțiunile de soluționare a diferitor cazuri sociale dificile, în special cele în care sunt implicați minori sau victime ale violenței în familie. De altfel, anume copiii îi ating coarda cea mai sensibilă a inimii. Când vorbește despre ei, imediat i se umezesc ochii, chiar dacă de ani buni lucrează în această direcție. Nu se mulțumește niciodată doar cu o sesizare sau documentare a unui caz, ci insistă pe lângă autoritățile locale și toți responsabilii, până nu îl vede pe copil într-un spațiu sigur, cald și prietenos. Împreună cu colegii săi, ofițerii de sector, cărora le este sprijin în instruire, promovează valorile frumoase ale familiei și informează populația cu privire la flagelul violenței, la tot ce ține de restricții, ordonanță de protecție, unde se pot adresa și cine poate ajuta.

„Noi suntem niște vestitori, spune doamna polițistă. În campania „Bună ziua!”, unul dintre scopurile noastre este cel de conlucrare între APL și Poliție, să ne apropiem și mai mult de cetățean, ca acesta să aibă posibilitatea nu doar să ne sesizeze la 112, dar să avem un contact direct. În cadrul activităților din „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, autorități publice locale, adolescenți și adolescente, dar și populația generală au participat la mai multe acțiuni desfășurate cu scopul de a ridica nivelul de conștientizare privind problema violenței împotriva femeilor și copiilor. Impactul este unul important. Omul informat este om protejat. În raionul Soroca, la moment sunt înregistrați 190 de agresori familiari, dintre care – 7 femei. Violența în familie nu are gen, el poate fi atât masculin, cât și feminin. În prezent avem 24 de cauze penale intentate pe violență în familie. Asta nu înseamnă că violența ar fi crescut, ci faptul că populația cunoaște. Sunt peste 126 de ordine de restricții de urgență, înseamnă că lumea nu se teme să apeleze, intervine când are o problemă și știe cine poate ajuta. 16 ordonanțe de protecție obținute de ofițerii de sector la demersul victimelor – sunt cifre care arată nivelul de cunoștințe al cetățenilor.”

         În prejma sărbătorilor de iarnă, tradițional, Poliția pregătește Caravana de Crăciun pentru copii mai necăjiți. Polițiștii primesc scrisori pe care le citesc în rol de ajutori ai lui Moș Crăciun și adună cadourile din surse proprii. Să nu credeți că e vorba de telefoane scumpe, jucării din cele mai deosebite. Copiii cer lucruri simple.

„Să vedeți ce scrisori frumoase!, povestește doamna Deșan. În una, o fetiță își dorește sănătate familiei și multe fructe și dulciuri pe masa de Anul Nou, iar în altă scrisoare, un băiețel vrea mănuși, căciulă și un fular. Trist e că în secolul nostru, cu atâtea posibilități, unii copii așteaptă cadou – săpun și șampon…”

Ziua de lucru este foarte grea, dar la final simte o satisfacție deosebită:

 „Eu mă bucur, când mă simt utilă, spune dna polițistă. Când îmi cere cineva o consultație, fie din cadrul unui APL, din instituții de învățământ, înseamnă că se adresează unui specialist, că este bun, de folos, și asta mai înseamnă că nu am dreptul să mă gândesc de a pleca din sistem sau să caut ieșire la pensie.”

Acasă o așteaptă familia, timp, pentru care, îi rămâne prea puțin. Este mândră de fiicele sale, Cristina și Tudorița, ambele alegând un alt domeniu, dar la fel de dedicat comunității – medicina.

Viorica Deșan, profesionistă cu grad de calificare „Maestru”, a primit, de-a lungul carierei, Diplome de Onoare pentru Atitudine Conștiincioasă, Premii pentru serviciu impecabil și importante distincții – Crucea „MERITUL POLIȚIENESC”, clasa I, II a Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova (2018, 2019) și Medalia Comemorativă „30 de ai Poliției Republicii Moldova” (2021).

Prin ordinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI al R. Moldova, din data de 14 decembrie 2021,  Comisarului Principal Viorica Deșan i s-a conferit medalia „30 de ani ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență”.

Cu ocazia Zilei Profesionale, stimați Polițiști, vă mulțumim pentru sacrificiu și curaj! Să aveți răbdare, putere de muncă și împliniri sufletești!                     

Autoare: Ludmila TALMAZAN 

PUBLICITATE