La Drochia a avut loc recepția la finalizarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă potabilă

0
39

Joi, 16 decembrie, a avut loc o nouă ședință a Comitetului director local al proiectului și evenimentul de recepție la finalizarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă potabilă.

La ședința CDL au participat conducerea ADR Nord, autorități locale, consultanți GIZ Moldova și alte părți implicate în implementarea proiectului.

În cadrul întrunirii, Nina Cereteu, președinta CDL, a adus la cunoștința participanților la întrunire deciziile și concluziile din procesul-verbal al precedentei ședințe a CDL. De asemenea, președinta CDL a prezentat riscurile care pot apărea după implementarea proiectului.

La rândul său, Ruslan Babin, manager local de proiect, a prezentat activitățile realizate în perioada septembrie-decembrie 2021, precum și activitățile din planul de implementare a proiectului pentru perioada ianuarie-martie 2022. La rândul său, Alexandru Furtună, președintele Comitetului local de cetățeni, a prezentat raportul privind activitatea CDL pe parcursul trimestrelor III-IV curent. De asemenea, Andrian Rotaru, manager ÎM „Apă-Canal Drochia”, a prezentat detalii privind elaborarea, calcularea și prezentarea datelor către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cu referire la elaborarea și aprobarea tarifului pentru serviciile de AAC. Totodată, managerul ÎM „Apă-Canal Drochia” a prezentat Planul de acțiuni privind sustenabilitatea proiectului de AAC implementat la Drochia.

După ședința CDL, participanții la întrunire și responsabili de construcția și montarea noului sistem de alimentare cu apă s-au deplasat în teren pentru a se documenta în privința lucrărilor de construcție-montaj executate în cadrul proiectului. În contextul evenimentului de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului, membrii comisiei au semnat actele de recepție ce atestă finalizarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului modernizat de alimentare cu apă.

Drochia, lucrări de construcții executate:

  • 19,5 km de rețea de alimentare cu apă reabilitate;
  • 5 sonde arteziene reabilitate;
  • 1.200 conexiuni a consumatorilor.

La Stația de pompare a apei SP-2:

  • construcția stației de pompare a apei;
  • construcția stației de tratare a apei potabile;
  • reabilitarea a 2 rezervoare de apă V=1000 m3;
  • construcția unui nou rezervor de apă V=150 m3;
  • construcția depozitului pentru păstrarea reactivelor.

La Stația de pompare a apei SP-3:

  • reabilitarea a 3 rezervoare de apă (1xV=1.000 m3, 2xV=300 m3);
  • construcția unui nou rezervor de apă V=1.000 m3;
  • reparația clădirii SP-3 și instalarea pompelor;
  • instalarea panoului de automatizare și transmiterea datelor la SCAT.

Valoarea totală a proiectului constituie 91,73 mln lei, dintre care 85,25 mln lei – acordați de UE, și 6,47 mln lei – contribuție locală.

Măsura investițională și „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia” a fost finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

PUBLICITATE