”Fulgere peste mare”, simpozion științific al scriitorilor drochieni

0
28

La 15 decembrie 2021, I.P. Biblioteca Publică Raională Drochia „Iulian Filip” a găzduit simpozionul științific al scriitorilor drochieni, cu genericul „FULGERE PESTE MARE”, în cadrul Proiectului „ACASA SPIRITULUI NOSTRU”.

Ediția din acest an a fost desfășurată pentru a reafirma opera și personalitatea poetului, prozatorului, eseistului, publicistului, graficianului și textierului – citit, cîntat și aplaudat de copii și maturi – Ianoș Țurcanu.

Ianoș Țurcanu s-a născut în satul Pelinia, iar la data de 26 iulie 2021 a împlinit frumosul jubileu de 70 ani de la naștere. În anul 1992 și-a început activitatea literară ca poet, autor de cărți pentru copii și texte pentru muzică ușoară. În activitatea profesională s-a remarcat ca șef-adjunct al Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, coordonând rețeaua de biblioteci a Bibliotecii Municipale.

A scris texte pentru circa 500 de cântece de muzică ușoară. Volumele de versuri ale autorului au fost traduse în limbile italiană, engleză, rusă, franceză, germană, însumând circa 50 de apariții editoriale de versuri, aforisme, cugetări etc. Unele volume sunt însoțite de grafica semnată de însuși autorul. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Mondiale a Literaţilor (Washington, SUA), Membru de Onoare al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni (România).

Evenimentul a fost organizat de către Direcția cultură, turism, tineret și sport a Consiliului raional Drochia și realizat în cadrul Programul Național Lectura Central, ediția a IV-a, la care au participat scriitorii Iulian Filip și Aurelian Silvestru; academicianul Mihai Cimpoi; șefa Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naționale.

În mesajul său, Alexei Vasilean, Președintele raionului Drochia, a salutat desfășurarea acestui simpozion științific, rolul căruia este de a asigura consolidarea relațiilor de colaborare cu scriitorii drochieni în cadrul unor proiecte comune, dar și valorificarea și promovarea culturii drochiene. De asemenea, oficialul a exprimat gratitudinea și prețuirea scriitorului Ianoș Țurcanu, pentru activitatea prodigioasă și rodnică în domeniul creației literare, publicisticii și pentru contribuția substanțială la promovarea valorilor noastre culturale.

Evenimentul a fost moderat de către Ala Bugai, specialist principal, Direcția cultură, turism, tineret și sport a Consiliului raional Drochia

PUBLICITATE