Călătorie în trecut, pe ulițele satului Roșietici

0
148

Trecutul s-a contrapus cu prezentul la Roșietici, Florești. La sfârșitul săptămânii trecute, pe data de 18 și 19 septembrie, doritorii au călătorit în trecut prin imagini. Aici, a fost inaugurată expoziția de fotografii ale lui Zaharia Cușnir, băștinaș din Roşietici, care a surprins viața dintr-un sat moldovenesc așa cum era, pe vremuri.

Peste 60 de lucrări fotografice au fost instalate exact pe locul unde au fost fotografiate cu 5-7 decenii în urmă în această localitate.

Despre activitatea lui Zaharia Cușnir și pasiunea lui pentru fotografie, ne-a povestit chiar nepotul acestuia, Iurie. Care ne-a făcut și o excursie în casa în care a copilărit și unde au prins viață multe din peliculele bunelului său, care mai era și un fierar iscusit în sat. Bărbatul își amintește cu nostalgie de grădina buneilor, cuptorul pe care dormea, fierăria unde își ajuta bunicul la meșterit diferite lucrări, dar spune că în “Casa mare” nu prea avea trecere, pentru că era odaia cea mai importantă din casă, acolo bunelul Zaharia își developa fotografiile de pe peliculă, spune domnul Iurie.

Nepotul Iurie, împreună cu soția, alături de fotografia cu bunelul Zaharia Cușnir

Expoziția a fost organizată de regizorul, fotograful și videograful Victor Maxian, cel care a și găsit peliculele fotografului satului, în podul casei acestuia. Tânărul, a descoperit această comoară, acum 5 ani, în timp ce venise aici să filmeze un documentar. Impresionat de cele văzute, Victor Maxian, este dornic acum să dezvolte un traseu turistic în această regiune.

  • În timp ce filmam, am găsit în podul unei case părăsite o colecție de negative, aproximativ 4000 de fotografii, le-am digitalizat și ne-am dat seama cu profesorul meu, că ele constituie o valoare. Am făcut și o carte, am organizat expoziții, iar acum suntem, aici, în sat, să expunem fotografiile exact în aceleași locuri în care au fost fotografiate. Desigur  avem și unele probleme, mai ales ce ține de perspectivele de dezvoltare a acestei localități, lumea este foarte conservatoare și nici nu își poate imagina ce se poate de făcut în sat. Eu mi-am cumpărat o casă aici, pentru că nu se compară cu nimic liniștea și aerul din sat, aș vrea să dezvolt ateliere de lucru cu copiii. În viitor aș vedea restaurarea casei lui Zaharia Cușnir și amenajarea unui muzeu în incinta acesteia, – susține Victor Maxian.
Victor Maxian, fotograful care a descoperit peliculele lui Zaharia Cușnir

Cu două săptămâni înainte de eveniment, un grup de circa 15 voluntari, o mare parte din ei fiind din Chișinău, s-au deplasat la Roșietici și au adus în ordine locurile unde ulterior au fost expuse fotografiile. Tinerii au cosit iarba, au rupt buruienile din gospodăriile abandonate, iar acum în aceste ogrăzi sunt amenajate fotografiile.

Vizitatorii expoziției au avut ocazia, plimbându-se prin tot satul, să compare prezentul cu trecutul. Totodată, aceștia au avut parte de proiecții de film, concert de muzică live, rug, friptură și plăcinte din partea organizatorilor. Mai mult, doritorii au înoptat în corturi, dar și în case bătrânești.

Expoziția e parte din evenimentul „ReCunoaște satul”, care e organizat de Asociația „pod”, cu susținerea de Centrului Cultural German Akzente din Chișinău. Fotografiile vor putea fi admirate la Roșietici timp de câteva luni.

Fotografiile lui Zaharia au ajuns și peste hotarele țării

După moartea lui Zaharia Cușnir, toate negativele fotografice au fost depozitate în podul casei, și abia peste 23 de ani, în 2016 au fost descoperite întâmplător de studentul care venise în sat să filmeze un film documentar. Din 2016 până în prezent negativele fotografice au fost curățate, spălate, indexate și digitalizate.

 Arta lui Zaharia Cușnir a fost inclusă în cartea „Lumea lui Zaharia”. Expoziții cu fotografiile lui Zaharia Cușnir au fost organizate la Chișinău, în Italia, Polonia și România. Despre Zaharia Cușnir s-au scris articole în peste 20 de limbi, istoria despre viața acestuia fiind publicată și în „The Washington Post”.

PUBLICITATE