Maia Sandu la prima vizită oficială în nordul republicii. – Noi împreună trebuie să schimbăm lucrurile.

0
1139

Cetatea Soroca și-a deschis larg porțile în a șaisprezecea zi de făurar al anului 2021. E pentru prima oară când îi pășește pragul Maia Sandu în funcția de Președintă a Republicii Moldova, iar fortăreața de pe Nistru – prima locație din nordul republicii onorată de vizita de rang înalt a distinsei doamne.

Soarele iernatic se strecura curios printre norii înghețați pe cer, parcă dorind și el să urmărească pașii Președintei.

A intrat modest, surâzând ușor, ușurându-și, pentru o clipă, umerii de povara responsabilității de șefă de stat. Locul acesta are energia lui regenerantă. Pârcălabul cetății, domnul Nicolae Bulat, talentat povestitor, a ținut să-i vorbească doamnei Președintă despre apărarea fortificației în istorie. Păi cum altfel? Conducătorul statului este comandantul suprem al forțelor armate, care asigură integritatea teritorială a țării. Câte atacuri au respins zidurile bătrâne, știu numai substraturile arheologice, care scot la iveală din când în când câte-o ghiulea!

Ce multe lebede aveți! rosti Maia Sandu coborând treptele Cetății. Și din acest moment s-a contopit în mănunchiul de oameni ce s-a adunat în jurul ei. Un bun-venit, o rugăminte, o întrebare, o durere ce trebuie ascultată.., au ajuns toate la urechile ei.

Eu întotdeauna la Soroca am întâlnit oameni buni și foarte primitori, spune Președinta. Astăzi deja am venit în vizită oficială. Am discutat cu mai multă lume. Unii au fost mai deschiși, alții poate că s-au temut să spună lucrurilor pe nume până la capăt, dar sunt sigură că noi până la urmă vom construi o societate liberă, unde oamenilor să nu le fie frică să vorbească, căci doar așa vom putea să înțelegem problemele cetățenilor și doar așa vom putea găsi soluții. Mă bucur că am putut să revin la Soroca.

Ce se va schimba după vizita dumneavoastră?, întreabă cetățenii.

– Noi împreună trebuie să schimbăm lucrurile. Eu am notat mai multe probleme, unele țin de competența guvernului și o să discut cu ei, la altele pot să contribui și eu. Dacă vorbim, de exemplu, despre echipamentele medicale și necesități pe care le are spitalul, voi solicita ajutoare inclusiv de la parteneri de dezvoltare, am și vizite externe, ca să putem trece peste această criză.

Am discutat cu primarii și le-am spus: dacă simțiți presiune, dacă sunteți hărțuiți de tot felul de instituții de stat, să știți că este deschisă ușa Președinției. Eu o să fiu de partea dumneavoastră atunci când sunteți corecți și o să vă ajut să mobilizăm fonduri pentru dezvoltarea comunităților locale, căci e nevoie de resurse ca să îmbunătățim condițiile de viață ale oamenilor din toate satele și din toate orașele Republicii Moldova.

Maia Sandu este prima femeie aleasă președinte al Republicii Moldova, după ce a acumulat 57.72% (943.006 voturi) la alegerile parlamentare din 2020.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE