Curajul – solul, în care cresc alte valori

0
67

Trăim într-o lume imperfectă, degradată, în care suntem noi înşine atinşi de păcat, ca şi creştini. Pe de altă parte, noi suntem în Christos şi suntem chemaţi la o trăire radicală, fiind plasaţi într-o realitate (În Christos), care prin contrast cu lumea provoacă adversitate. Adversitatea (necazurile, încercările, răutatea oamenilor, ispitele) a fost şi este un context ce reclamă curaj. Trebuie să avem curaj, dacă vrem să dovedim că suntem ai Lui Christos. Şi această dovadă se face prin curaj. Afirmarea vieţii noastre de credinţă necesită curaj.
Un filozof spunea despre curaj că acesta nu este absenţa fricii, ci înseamnă a merge împotriva ei. Curajul şi frica nu sunt reciproc exclusive. Frica este o emoţie sau o dispoziţie inerentă existenţei umane şi toţi avem frică sau teamă de ceva anume. Curajul este înaintarea către ceva sau promovarea a ceva în pofida fricii.
Curajul este de asemenea una dintre valorile umane. Curajul este un fel de pământ pe care cresc celelalte valori. Nu putem să fim prudenţi sau cumpătaţi, sau înțelepți fără să avem curaj.

Mihaela Zeamăneagră, elevă, Școala Profesională din Soroca.

PUBLICITATE