Vitalie Bacalîm: „E uşor atunci, când nu vrei să schimbi ceva spre bine”

0
231

Vitalie Bacalîm din Baxanii Sorocii nu e novice în agricultură. A lucrat şi agronom, şi preşedinte de colhoz, apoi, când s-au schimbat timpurile, a creat o gospodărie ţărănească, ce-i poartă numele. Nu a făcut mare agitaţie ca deţinătorii de cote să-i încredinţeze lui pământul. Fără multă vorbă s-au adunat circa 600 de hectare. De la Bacalîm nimeni nu a „fugit”, ci din contra, au aderat încă vreo 180 de săteni, fiind consolidate terenurile a altor lideri, care s-au dezis de „bogăţie”. În prezent Vitalie Bacalîm, cu 790 de hectare, merge înainte.
L-am întrebat când a fost mai uşor de muncit, acum sau cu 30 de ani în urmă?

  • E uşor atunci, când nu ai dorinţa de a munci în interesul întregului colectiv, spre binele oamenilor. Au fost perioade şi momente pozitive în perioada colhozurilor, când conducătorii nu prea aveau emoţii că vor rămâne cu roada în depozite, că nu vor avea lubrifianţi sau chimicale. Dar cel mai uşor a fost la început, când am creat gospodăria ţărănească. Se găsea de toate, până au apărut intermediarii, diferite firme şi de furnizare, şi de colectare, care „jupuiau” agricultorii şi continuă s-o mai facă. Însă şi în aşa condiţii găsim puncte de tangenţă şi stabilim relaţii de colaborare.
    Colectivul lui Bacalîm nu înscrie recorduri, însă stabil înregistrează rezultate bune. Şi în acest an, când natura le-a creat mari probleme agricultorilor, la Baxani am obţinut câte 4,6 tone de grâu la hectar, 2,2 tone de seminţe de floarea-soarelui, peste 3 tone de porumb în grăunţe.
  • Cu dl Bacalîm e bine de muncit. E un specialist bun, un conducător iscusit şi o persoană ce merită să fie stimată, – afirmă şeful echipei de agricultori Vitalie Plitoc.
  • Divergenţe între noi nu apar, fiindcă cuvântul directorului e cumpătat, argumentat şi convingător, – zice brigadierul mecanizatorilor Serghei Mişinschii.
    Nici de la alţi oameni din sat nu am auzit cuvinte rele despre director. Ei spun, că Vitalie Bacalîm e bun nu doar ca conducător, ci ca om, ce mereu le vine în ajutor sătenilor.
    Vitalie Bacalîm nu şi-a adunat bogăţii de mare fală. El e simplu ca „buna ziua”, e de partea sătenilor în faţa cărora s-a ridicat în funcţie, dar nu şi mai sus ca ei.

Boris Todirel

PUBLICITATE