Egoreni – satul cu patru cariere de piatră și o mare colonie de lăstuni, la 5km de Soroca

0
3260

Ce frumos mai izbește răsăritul de soare în stânca celor patru cariere de piatră de la Egoreni! Sute de lăstuni, verișorii rândunelelor, se rotesc agitați deasupra pietrarilor. E o colonie de păsări ce poate fi văzută până în toamnă, când vor emigra împreună cu puii lor spre Africa. Sus pe stâncă li se văd cuiburile – multe, nenumărate! Iar jos, pietrarii, cu frunțile-n sudoare, despică lespezile cu instrumente de mână.

Au o tehnică de lucru neschimbată de decenii, pentru a extrage piatra cu finețe, fără să o deterioreze. „La Cosăuți, povestește un pietrar, se extrage prin metode explozive, meșterii de acolo vin la noi după material pentru monumente. Piatra noastră este bună și pentru construcție, pavaj, pentru decor exterior și fațadele caselor.”

Popasul lebedelor

Satul Egoreni se întinde pe cotul Nistrului, în coastele Sorocii, la distanță de doar 5 km de municipiu. Este unul dintre puținele sate din R. Moldova unde numărul populației nu a scăzut în ultimii ani, ci din contra, crește treptat. Are acest sat ceva deosebit care atrage oameni: locuitori noi care vor o locuință rurală aproape de oraș ori simpli vizitatori, dornici de o escapadă în regăsirea liniștii și a plăcerii sufletești.

Turiștii poposiți pe tărâmul Sorocii, după o explorare obositoare a orașului, își pot recupera puterile aici, la Egoreni. La 2,5 km de municipiu, pe pământul satului, se află una dintre cele mai pitorești pensiuni din regiune, primitoare în orice anotimp – „Zăvoiul Nistrului Eco Village”. Pensiunea oferă oaspeților căsuțe, foișoare, piscină, saună, un teren de fotbal, unul de tenis și băi în butoaie.

Pe un alt loc pitoresc, prin decizia consiliului local, cu binecuvântarea părintelui Mihail Milea, președinte al Fundației „Sf. Sava” de la Buzău, a fost pusă crucea de temelie a viitoarei tabere de odihnă pentru copii de pe ambele maluri ale Prutului. Peisajul este unul de rai. Sunt perioade când poți vedea multe lebede plutind pe Nistru, iar în căminul cultural al satului, pe un perete este atârnat un covor vechi ce reprezintă același tablou nistrean neschimbat de secole, cu lebede pe ape și arbori înverziți.

Egoreni – satul pescarilor

Egoreni dintotdeauna a fost cunoscut drept satul pescarilor, cândva pe aici Nistrul era presărat cu bărci și nu era localnic din vale să nu aibă măcar o luntre. Cu 5 copeici treceai râul într-o clipă, dar vremurile s-au schimbat, e zonă de frontieră, se cer tot felul de permisuri și băștinașii s-au cam lăsat de vechea ocupație pescărească. Însă nu și de scăldat. Lângă insulă, Nistrul se bifurcă cuprinzând-o cu apele-i domoale. Aici copilașii au liber la bălăceală în prundișul apei și l-a prins peștișori argintii ce tot saltă în vălurele.

De interes turistic sunt și casele tradiționale. Satul este alcătuit din 407 gospodării. Treptat, locuitorii își schimbă gardurile de piatră cu cele din metal, casa cu prispă pentru o locuință modernă, dar întreg ansamblul arhitectural rural este un mixt între tradițional și modern, astfel că pe drumul satului, poți citi istoria lui.

Cimitirul vechi

În centrul localității, nu departe de biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” construită în 1912, se află un cimitir vechi, unde nu se mai fac ritualuri creștine, dar reprezintă interes istoric, aici toate crucile de mormânt sunt sculptate din piatră, iar pe unele încă se pot descifra date de mai bine de 100 – 150 de ani.

Lunci – cătun neatestat

Neoficial, în componența satului Egoreni face parte cătunul Lunci cu 6 gospodării, situat la distanță de 3 km de sat, chiar pe malul Nistrului. Pământul roditor al Egoreniului le-a dat oamenilor posibilitate să crească livezi bogate. Băștinașul Mircea Guțu, care locuiește în casa sa părintească, construită acum 90 de ani, își amintește în detalii cum arăta satul în copilăria lui: „Eu m-am născut în ’42, dar Luncile erau, cam vreo 4 gospodării. Și acum trăiesc acolo copiii și nepoții lor. Eu pășteam vacile pe lunci. Tare frumos era! Creșteau copaci cu fructe de toate felurile. După ce s-a înființat colhozul, au scos toți copacii ceia și au făcut pământ arabil. Când am venit din armată, în ’64, nu mai era livada cea bogată. Locuitorii din Lunci nu au vrut să intre în colhoz, s-au luptat mult pentru pământ. În partea cealaltă, după primărie, era Valea Popii, iar mai încolo înspre carieră, în sus, Valea Zânei și La Odaie, unde a trăit un boier. Eu am apucat casele boierului, vreo 4-5, acolo se ducea lumea la lucru. Boierul era mai mult prin Letonia, Estonia, dar ținea pământ și aicea. La Odaie era un clopot agățat de un salcâm. Băteau în clopotul acela și chemau oamenii la masă. După ce s-a înființat colhozul, au distrus tot și au construit o fermă de porci și de vite.”

Date statistice

Populația  satului Egoreni constituie 1020 de persoane, inclusiv 12  locuitori ai cătunului Lunci. Suprafața totală a terenurilor Primăriei Egoreni constituie 2006,36 ha, din care, cu destinație agricolă -1486 ha. Instituțiile publice din sat sunt: Primăria Egoreni, Biblioteca administrată de Ludmila Petraș, Căminul Cultural condus de Petru Țarălungă, IET „Poienița Veselă”, directoare Iulia Mutruc, Oficiul Medicului de Familie, medic Oxana Stici, asistentă medicală – Maria Nistreanu, Oficiul Poștal, șefă – Eugenia Costachi. În localitate nu activează nicio școală. Elevii învață în liceele din mun. Soroca. De asemenea, în sat activează șase unități comerciale și 4 agenți economici care se ocupă cu extragerea și comercializarea pietrei: SA „Piatra  Decorativă ”,  „SRL  „Diamax-Agro”, SRL „Scala-Agrovim”, SRL „VEER”. În domeniul agriculturii activează: SRL „Diamax-Agro”, condus de In Coțaga, lucrează 600 ha de pământ și contribuie la rezolvarea problemelor satului, în special susținerea bătrânilor solitari; AMG”Kernel”SRL; SRL „Ilina”; ÎI „Iu. Robu” și alte 16  Gospodării  Țărănești.

.Mutruc Victor – primar la al cincilea mandat

Primarul satului Egoreni, Mutruc Victor, deține funcția de edil al localității din anul 2003. Egoreni este satul său de baștină. Aici a văzut lumina zilei în anul 1962 și a făcut primii pași în ograda casei părintești situată la distanță de 20 m de râu. Copilăria și-a petrecut-o frumos, cu scăldat vara și jucat hochei pe gheață iarna. Își amintește cu drag cum Nistrul l-a salvat de albini, când împreună cu prietenii, s-a dus la adunat mere din livadă.

După finisarea școlii medii, Victor Mutruc a studiat medicina veterinară la Institutul Agricol „M. V. Frunze”, apoi a revenit în satul natal și s-a angajat în funcție de veterinar-șef, apoi șef de cadre în sovhozul din sat. Când a venit în fruntea satului, primăria nu avea un sediu, dar prin judecată, a fost câștigată clădirea actuală pe care au renovat-o. Tot aici mai activează căminul cultural, biblioteca și oficiul poștal.

În prezent, administrația satului își propune să reabiliteze drumuri, să finalizeze proiectul de iluminare stradală, executat în mărime de 50% și alte lucrări importate. „Egoreni se bucură de o așezare geografică prielnică, care atrage noi locuitori, relatează domnul primar. Când am venit în funcție, erau 850 de locuitori, acum avem peste 1000. Paradox: nașteri sunt puține, dar satul crește. Se datorează celor care decid să rămână aici cu traiul. Au motive convingătoare.

Satul este gazificat 100%, gospodăriile sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă, natura în jur este încântătoare, suntem aproape de centrul raional etc. Un proiect mai mare pe care dorim să-l implementăm până în iarnă, este schimbarea liniilor electrice, schimbarea stâlpilor din lemn pe cei din beton și finisarea iluminării stradale. Sperăm să trecem peste criza pandemică și financiară, ca să putem implementa mai multe proiecte de dezvoltare a satului Egoreni.”

Acasă este la Egoreni

Doamna Livia Cebotari, secretară a consiliului sătesc, activează la primăria Egoreni de 23 de ani. S-a născut în Băxani, dar aici s-a căsătorit, și-a crescut copiii și nu a dorit niciodată să părăsească acest sat: „Egoreniul m-a primit cu brațele deschise. Omenii sunt foarte harnici, binevoitori. Satul are mult potențial turistic, dar nu este valorificat la maxim. Este o localitate pitorească pe malul Nistrului, unde, vrei – nu vrei revii ca să revezi aceste locuri încântătoare: La stâncă, La granitul Roșu unde se pescuiește, la „hutorul” Lunci. Avem case tradiționale cu prispă, care s-au păstrat inedit. Primim turiști din republică și de peste hotare și întotdeauna rămân surprinși de frumusețea și autenticitatea plaiului nostru.”

Cultura se sădește din copilărie

Petru Țarălungă, conducător artistic: „Am creat ansamblul de copii „Piatra Crăișorilor”. Am ales acest nume pentru că noi suntem înconjurați de piatră. Pornim de la valorificarea tradițiilor și a patrimoniului cultural. Cei în vârstă nu au timp, dar copiii vor duce mai departe. Lucrăm împreună cu doamna bibliotecară Ludmila Petraș, meșteriță populară. Cu mândrie am evaluat la multe sărbători și de fiecare dată ne-am bucurat de premii de apreciere și admirația spectatorilor”.

File de Istorie

         Satul Egoreni este atestat  documentar pentru prima dată  în februarie 1852. Primăria satului a fost creată  la  3 februarie 1986. Pe aceste locuri au existat în perioada romană două așezări antice (sec. II-IV), dar care au fost devastate de năvălitorii huni. Primele atestări documentare apar în 1747 cu denumirea localității Izbişte. Mai târziu, satul a primit denumirea de Egorovca, după numele boierului Egor Cerchez, care a construit așezări aici în perioada anilor 1836-1859. De atunci a început să funcționeze cariera de piatră, deschisă până în zilele noastre. Din 1991 satul se numește Egoreni.

Egoreni este înfrățit cu două localități de peste Prut: Cornul Luncii din județul Suceava și comuna Chiliile, Buzău

          Hramul satului, sărbătorit la 21 septembrie, este o ocazie frumoasă de a vizita Egoreni și de a cunoaște aceste locuri pline de istorie, tradiții, peisaje mirifice, cu oameni buni și ospitalieri.

Fotoreportaj de Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE