Trăiți viața în culori!

0
64

În numărul din săptămâna aceasta a ziarului protagonista rubricii este Dana Spînu, elevă în clasa a unsprezecea, «Petru Rareș» din orașul Soroca. La întrebarea mea ce a făcut vara aceasta, ea a dorit să ne zică următarele:

 • Sentimentul colorează, nu pensula. Poţi colora c-o bucăţică de cărbune, şi toate tuburile din lume nu-ţi dau albastrul unei flori de inişor dacă nu-l ai în suflet.” Nicolae Grigorescu
  Dacă mă întrebați ce am făcut vară asta atunci vă voi răspunde: Am zugrăvit sentimente.
  Nu e deloc un lucru ușor, fiindcă înainte de a așterne o culoare pe șevalet, trebuie să am stare.
  În primul rând, trebuie să fie o muzică puternică și răsunătoare pe fundal, fiindcă asta mă energizează. Astfel, preț de câteva ore cât pictez creez senzații, prin respirarea profundă a tot ce înseamnă ARTĂ.
  În al doilea rând, pentru a picta un peisaj trebuie să mă provoc, să mă îndrăgostesc conștient de locul anumit pentru a reda perfect trăirile în nuanțe aprinse, nuanțe reci, ceea ce fac și la moment, finsând un peisaj cu pădure și lac.
  Am încercat să fac portrete.
  PS: Știi că mi se primesc (un secret: trebuie să simt ceva pentru persoana care o schițez, ăsta-i un bonus pentru a-l face „viu” pe hârtie, de exemplu e una când fac caricatura lui Marylin Monroe și cu totul altă e portretul celui mai bun prieten.
  Până la sfârșitul verii îmi propun să vizitez o galerie de artă a unui pictor popular din Moldova care abordează portretele în stil pop, cine e el ve-ți afla în curând…
  Trăiți în culori!

Elena Spinei

PUBLICITATE