După internat se simt ca într-un Palat

0
291

În casa aceasta am fost de mai multe ori. Și de fiecare dată mi-am înseninat sufletul în lumina gândurilor mereu curate și pline de înțelepciune ale fostului gospodar –nenea PAVEL GÂSCĂ, trecut la Domnul în al 96-lea an de viață pe 8 iunie, 2018.

Pentru cititorii care nu au auzit de el, vreau să amintesc că a fost un Mare Om, un patriot adevărat pe care Dumnezeu l-a binecuvântat cu o mare dragoste de muncă și de viață. A ştiut ce înseamnă să construieşti o casă, o familie frumoasă, o grădină ca cea a Raiului cu toate poamele în ea. A conviețuit împreună cu soția Haritina 60 de ani. Au crescut și educat doi copii, care le-au îndulcit zilele cu trei nepoţi şi o strănepoată. Fiica Irina locuieşte cu familia sa la Chişinău, fiul Vlad e stabilit în Australia. Mai subliniez că această casă primitoare, situată într-un loc foarte pitoresc şi liniştit, sub o geană de pădure, a primit necontenit musafiri.
Cred că va primi și în continuare de când a devenit LOCUINȚĂ PROTEJATĂ. Aspectul interior al casei e de nerecunoscut. S-au schimbat culorile pereților, perdelele, mobila, amenajarea camerelor. Totul miroase a proaspăt și a curat. Noii locatari, foști beneficiari ai Centrului de Plasament Temporar pentru persoane cu Dizabilități din satul Bădiceni m-au întâmpinat cu bunăvoință. Mihai stătea în scaunul lui rulant în pridvor, privind abătut la dealul împădurit. L-am întrebat de ce e trist. Mi-a răspuns că nu e trist, pur și simplu meditează la trecutul lui și la viitor. Mi-a spus că îi place foarte mult locuința și constată că aici a locuit un bun gospodar. Un bun gospodar se va strădui să fie și el. Andrei de asemenea stătea în prag. Era cu gândul la o țigară. Tatiana avea dureri după extragerea unui dinte și stătea culcată în pat. Iar Eugenia, Angela și Maria priveau satisfăcute televizorul. Maria s-a grăbit să ne spună că de dimineață a măturat prin curte. În bucătărie pe plită aburea o cratiță cu zeamă. Cine a pregătit zeama? – am întrebat. „Noi, ajutate de doamna Angela, care ne învață multe lucruri”, mi-a răspuns Eugenia. Doamna Angela și fiica dumneaei Irina sunt asistenții sociali, care asistă și ajută beneficiarii să-și dezvolte anumite abilități pentru un trai independent, iese cu ei la plimbare prin oraș. În cele câteva zile de trai în noua locuință, însoțiți de doamna Irina au vizitat Cetatea, parcurile, au zăbovit la „Popasul Îngerilor”, unde le-a plăcut foarte mult.


„Înțelegeți, toți șase sunt persoane cu nevoi speciale, care vin dintr-o instituție rezidențială. Deși nu mai sunt demult copii, îi învățăm ca pe niște copii lucruri elementare: cum să-și pregătească de mâncare, cum să spele vesela, hainele. Le arătăm cum să le sorteze și cum să le aranjeze în dulap. Vrem să-i facem să înțeleagă ce este viața în familie și ce înseamnă responsabilități în gospodărie. Îi vom deprinde și cum să gestioneze resursele financiare”, mi-a mărturisit Irina.
Iar doamna Valentina Onică, președinta AO „Casa Speranțelor”, avea să adauge: „ S-a mai făcut un pas spre dezinstituționalizare. Este a doua locuință protejată din municipiul Soroca. După cum ați văzut beneficiarii au toate condițiile pentru un trai decent. Casa e destul de spațioasă, cu odăi separate, cu grădină și livadă. Astfel noii locatari au posibilitatea să se simtă cu adevărat gospodari.”.
La fel am zis și eu, lăsându-i pe locatari cu bine. Le-am promis că o să mai trec pe la ei ca să le aflu poveștile de viață. Ieșeam pe poartă și mi-am zis în gând: „ dacă s-ar face nenea Pavel să-și vadă casa renovată, s-ar bucura nespus, ar fi fericit că a devenit adăpost pentru niște suflete, care merită să se integreze în societate și să se bucure de viață așa cum s-a bucurat și el”.

Vă mai informăm, că LOCUINȚA PROTEJATĂ e parte a proiectului „Acțiuni comune pentru o societate incluzivă”, implementat de AO ”Casa Speranțelor” în cadrul proiectului ”Servicii sociale durabile printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova, Alianța ONG-lor active în domeniul Protecției Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.
Nina Neculce

PUBLICITATE