„Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”

0
172

Anual la 14 iunie la nivel internaţional se celebrează Ziua Mondială a donatorului de sânge – zi dedicată persoanelor care donează sânge.
Importanţa sângelui donat este conştientizată de toate ţările din lume. Sângele donat este esenţial atât pentru tratament, cât şi pentru îngrijiri medicale de urgenţă. Este utilizat pentru a trata răniţii în situaţii de urgenţă de orice fel (dezastre naturale, accidente rutiere, etc.) şi ajută la salvarea vieţii mamelor şi a nou – născuţilor.
Donarea de sânge este necesară în toată lumea, deoarece oferă acces pacienţilor individuali şi populaţiei în ansamblu la sânge sigur şi de înaltă calitate şi la produsele sale în viaţa obişnuită cât şi în timpul situaţiilor de urgenţă.
Deşi, actualmente în ţară este o situaţie de urgenţă în sănătate publică, provocată de virusul Covid – 19, viaţa nu se opreşte, iar populaţia trebuie să dispună de servicii medicale de calitate, indiferent de faptul suferă de infecţie Covid – 19 sau altă maladie acută sau cronică ce necesită transfuzii de sânge, sau nu. O cantitate suficientă de sânge, sigur poate fi asigurată numai prin donarea periodică de către donatori voluntari şi neremuneraţi.
Deoarece suntem în perioada Zilei Mondiale a donatorului de sânge, Spitalul raional Soroca, secţia de transfuzie a sângelui, felicită toţi donatorii de sânge a oraşului şi raionului Soroca.
Aducem cuvinte de recunoştinţă şi celor 3 donatori de plasmă convalescentă, necesară pentru bolnavii în stare gravă cu infecţia Covid – 19. Ei, fiind în I linie la serviciu pentru a salva vieţi omeneşti, au fost bolnavi de această infecţie, au primit tratament şi după 2 rezultate de test negativ la infecţia cu Covid – 19, peste 14 zile au donat plasmă prin metoda de plasmotereză, efectuată în secţia de transfuzie a sângelui a Spitalului raional Soroca în comun cu echipa medicală a Centrului de transfuzii din or. Bălţi.
Îndemnăm toată populaţia să se alăture pentru donare de sânge, astfel încât accesul la sânge sigur să devină o realitate pentru toată lumea.
Vă aşteptăm la secţia de transfuzie a sângelui SR Soroca în ziua de joi săptămânal între orele 08:00 – 12:00.
Liudmila Bordian,
Medic terapeut, şef interimar al secţiei transfuzie a sângelui

PUBLICITATE