Aurica Pușcaș – ”Când Dumnezeu îți dă, trebuie să împarți.”

0
1242

DE VORBĂ CU EA

Aurica Pușcaș, directoarea magazinului specializat pentru copii „Baby Rosse” din Soroca, este laureată „ZN”, nominalizată drept cea mai de perspectivă antreprenoare din raionul Soroca, la ultima ediție a concursului „Cel mai… Cea mai…”.

Diverse activități recente, fapte caritabile, concursuri organizate pentru cititorii „Ziarului Nostru” au fost susținute cu inimă deschisă de tânăra antreprenoare, chiar dacă afacerea pe care o clădește, la rândul ei, are în continuare nevoie de mult suport. Nu i-a fost niciodată ușor și nu i-au venit toate gratuit, dar le-a zidit cărămidă cu cărămidă timp de zece ani, cu mult curaj, în condițiile nefavorabile pentru afaceri, ce tot persistă pe la noi. Cu multă dorință de a progresa, nefiindu-i frică de schimbări, acceptă provocările doar ca pe noi oportunități de dezvoltare. Cu fiecare treaptă urcată i se deschid noi orizonturi spre care pășește încrezătoare. Muncește mult și nu uită să ajute, la rândul ei, pe alții, căci unul din principiile de viață după care se conduce este: „Când Dumnezeu îți dă, trebuie să dai și tu, căci dacă nu vei da și tu, nu îți va da nici ție. Trebuie să ajut și eu pe cineva, măcar cu puținul pe care îl pot și sper ca în viitor să reușesc mai mult”.

Stând de vorbă cu Ea, simți inspirația de a face ceva cu folos, de a progresa, de a-ți încerca puterile într-un domeniu care te pasionează. Ea este o femeie care se remarcă prin bunătate, inteligență, corectitudine și curaj. Cucerește prin felul în care face față greutăților, prin atenția la detalii, acuratețe și dorința de a prinde direcția schimbării.

Aurica Pușcaș prinde valul oportunităților

Aurica Pușcaș s-a născut și locuiește în municipiul Soroca, în casa pe care a moștenit-o de la părinții ei. A studiat Dreptul și activitatea vamală la Universitatea de Stat din Moldova, însă nu a dedicat nicio zi acestei profesii. Împreună cu soțul, Alexandru Pușcaș, de zece ani formează o familie, în care cresc doi copii minunați, o fiică mai mare și un fecioraș ce va împlini 5 anișori peste două luni. Tot familia este și principalul suport în dezvoltarea afacerii sale. Printre pasiunile ei se mai enumeră dragostea pentru flori, în special decorarea grădinii cu plante verzi. Dedică mult timp magazinului „Baby Rosse” , dar și aici a găsit un loc de pentru a improviza o grădină verde, ca să fie pe placul tuturor vizitatorilor ce-i pășesc pragul.

În dorința de a răspândi exemplele pozitive ce pot inspira, i-am adresat câteva întrebări la care a răspuns cu multă amabilitate. 

Ludmila Talmazan – Care este istoria afacerii dumneavoastă?

Aurica Pușcaș – Activitatea de întreprinzător am început-o cu zece ani în urmă, când am deschis un butic cu veselă într-un centru comercial din Soroca. După jumătate de an, am văzut că vesela nu este la fel de solicitată ca îmbrăcămintea și am deschis altul, cu haine pentru femei, apoi am adus și haine pentru bărbați, mai târziu am continuat cu produse pentru copii. Dintre toate, îmi plăcea mai tare să comercializez haine pentru copii, am înțeles că este domeniul meu, e mai multă culoare, creativitate, aici am simțit că putem dezvolta mai multe ramuri noi de activitate. Treptat de la o încăpere de 28m² ne-am extins la un magazin de 100m², unde am activat timp de doi ani, după care am vrut să mă dezvolt mai mult. Am căutat pentru închiriere o încăpere potrivită în oraș. Astfel am deschis în centrul municipiului Soroca magazinul „Baby Rosse”, unde am activat timp de trei ani, iar treptat am renunțat la buticurile din centrul comercial, deoarece nu reușeam să alerg de colo – colo, iar cumpărătorii erau cam aceiași. La un moment dat am fost nevoită să caut alte locuri de desfășurare a activității, deoarece chiria se mărea treptat, plăteam câte 1300 euro lunar, cu condiții nesatisfăcătoare: fără încălzire, spațiu restrâns, neînțelegeri cu proprietara localului și altele.

 Pentru un magazin, contează foarte mult aspectul exterior, lumina, decorurile, ca să fie atractiv. Acolo nu puteam evolua, nu eram susținută, ba din contra, investeam mult în condiții, am instalat și un sistem de încălzire din banii noștri, în schimb plata lunară pentru închiriere creștea încontinuu.

Eram în căutarea unor încăperi noi, când dintr-o încercare, am consultat o companie de împrumut, să văd dacă ne-ar aproba un credit pentru a achiziționarea unui edificiu potrivit. După experiența neplăcută cu închirierea, ne doream să avem un spațiu al nostru, iar în loc de arenda lunară, să investim în ceva care va rămâne copiilor. Nu credeam că vom obține sursele finanțare necesare de la vreo bancă, dar având o istorie creditară bună, ni s-a acceptat cererea. După licitația câștigată, în aprilie anul trecut, am luat un credit pentru șapte ani și abia peste câteva luni, cât a durat procesiunea documentară, ne-am apucat de lucru: reparații până târziu, amenajări, muncă zi de zi, plăți lunare etc., a fost o perioadă foarte grea, dar într-un final le-am reușit pe toate. Pe 10 noiembrie ne-am mutat la noi, bucuroși, cu multe planuri însă… în câteva luni a venit o altă provocare grea.

Singură în fața provocării

L.T. Pandemia?

A.R. Da. Tocmai ce puțin ne-am înfiripat și s-a început, prin martie, coșmarul pe nume Coronavirus. Avem de plătit rata lunară a creditului, impozite, salariile celor opt angajați.

L.T. – În perioada carantinei, cum v-ați descurcat?

A.P. – Am făcut livrări la domiciliu. Au fost solicitate, cel mai des, produsele pentru nou-născuți și cadourile. Sunt multe mame care, poate din cauza superstițiilor, nu și-au pregătit produse pentru bebeluși, iar regimul de carantină a închis peste noapte toate magazinele. Noi am venit în ajutorul celor care nu aveau de unde procura. A fost mai greu cu comenzile din sate. Livrăm și îmbrăcăminte, la încălțăminte luăm câteva mărimi apropiate ca să se aleagă cea potrivită. Pe la noi lumea abia începe a profita de serviciile de livrare și preferă mai mult să vină direct la magazin, să vadă, să pipăie și să măsoare diferite produse.

L.T. -.Ce suport exterior ați avut în legătură cu criza provocată de pandemie?

A.P. –  Nu am avut parte de niciun suport, în pofida tuturor promisiunilor, ba chiar m-a uimit faptul că am primit penalități din cauza impozitului pe care nu l-am achitat la timp pentru salariați în această perioadă dificilă. Acum când ne-am uitat – penalități peste tot. La fel e cu creditele, banca nu ne-a amânat plata procentului la credit. Nimeni nu te înțelege că nu lucrezi și nu ai de unde să-l achiți. La noi în oraș, nu avem susținere nici din partea autorităților.

L.T. – Ce așteptări aveți din partea autorităților locale? Cu ce v-ar putea ajuta?

A.P. – Măcar cu un suport moral, un cuvânt. În carantină nimeni nu s-a luptat împreună cu noi ca să putem lucra măcar online. Aveam nevoie să știm că sunt solidari cu noi, să încerce a face ceva, măcar să calmeze spiritele, să ne răspundă la întrebări, aveam impresia că toți s-au ascuns.

L.T. – Ați deschis deja ușile magazinului?

A.T. –  Da, lucrăm în mod obișnuit, cu respectarea tuturor recomandărilor Comisiei de Sănătate și cerem vizitatorilor să poarte mască și mănuși în interiorul magazinului. Propunem un asortiment bogat, începând de la mâncare, hăinuțe, obiecte pentru bebeluși, la jucării, haine, chipiuri și încălțăminte pentru copii cu vârste până la 12 – 14 ani. În dependență de sezon, de necesități, adaptăm asortimentul. Pentru sărbătorile de primăvară am adus multe rochițe festive, dar din cauza carantinei nu s-au vândut așa cum am preconizat.

Nu poți să te relaxezi niciodată

L.T. – Ce este mai important pentru o afacere, ca să se dezvolte încontinuu.

A.P. – În primul rând să iubești ceea ce faci. Mie îmi place activitatea mea și mă dedic ei. Eu nu pot sta fără muncă. Studiez de sine stătător diversă literatură de specialitate. M-am convins și din propria experiență: trebuie să știi a te orienta la timp, în care direcție să acționezi. Spre exemplu, în carantină, grădinițele nu lucrează, părinții caută cărți pentru copii. Repejor am găsit produse bune, nu de la mâna a doua, dar direct de la editură. Apoi trotinete… și iarăși, pentru a oferi posibilitatea alegerii, am adus o gamă largă. Diversitatea este o condiție esențială. Clientul vrea să aleagă. Este foarte important și comportamentul vânzătorilor-consultanți. Mă bucur când aud păreri de bine, că sunt amabili, receptivi. Mă strădui întotdeauna să achit salariile la timp și să mențin o atmosferă de lucru pozitivă. Cum te comporți tu cu angajatul, așa și el se comportă cu clientul. Dacă nu va fi deservit cum se cade, clientul nu se mai întoarce înapoi. Sunt întotdeauna deschisă, să ascult, să clarificăm orice situațiile creată în colectiv: nu vreu să vă obijduiesc nici eu pe voi, nici voi pe mine.

Ne străduim să ne dezvoltăm punând accentul pe original, să oferim o gamă mai variată de produse și servicii. Tindem să adaptăm și prețuri după toate buzunarele. Dorim ca oamenii să nu se teamă să adreseze întrebări, suntem deschiși întotdeauna spre colaborare și ne adaptăm nevoilor clienților.

L.T. – Deci ca să progresezi, trebuie să prinzi valul.

A.P. – Da, nu poți să te relaxezi niciodată.

L.T. – Ce aspirații aveți pentru viitor?

A. P. – Întotdeauna este loc pentru noi planuri și realizări. Mi-aș dori ceva ce nu este la moment în oraș, dar s-ar solicita. Un loc în care, pe lângă cumpărături, părinții împreună cu copiii să își petreacă timpul cu plăcere, un spațiu de joacă, cu animații pentru zilele de naștere, unde periodic să aducem diverse show-uri cu roboți ori alte distracții doar pentru copii, cu prețuri accesibile. Idei sunt multe, unele cu siguranță vor prinde viață.

L.T. – Sună bine. Eu vă doresc mult succes și vă mulțumesc pentru acest interviu. Sper să fie interesant pentru cititori și de folos, ca atunci când trecem și vedem cât de frumos strălucește rozul magazinului, să ne amintim că pentru acest frumos se muncește mult, iar cheia succesului stă, după cum ați afirmat mai sus, în dragostea pentru ceea ce faci.

PUBLICITATE