Campania de promovare a portului popular – cea mai sigură armă a oamenilor de cultură

0
230

A început ca o ploiță de vară, demult așteptată, s-a răspândit ca mirosul de lăcrimioare la răsăritul soarelui de primăvară, a prins la viață, precum firele de iarbă, stropite cu roua dimineții….

Astfel, vorbind metaforic, a luat naștere o idee îndrăzneață, ce a fost plăsmuită și realizată de Cristina Țurcanu, cea, care nu s-a plâns niciodată că nu are cu ce-și ocupa timpul liber…Ați înțeles corect, despre ce este vorba? Mulți se plâng, că nu știu ce să facă în starea de carantină, că s-au plictisit să stea în casă, că au obosit de computer, telefoane, TV, bla-bla-bla…Le-am zis: ”Atunci, cea mai bună soluție – să întrebe de cei, care știu prea bine, ce să facă și cum să utilizeze la maxim timpul liber”.
Ca răspuns la această întrebare, Cristina Țurcanu, specialist la Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, a lansat o Campanie de promovare a costumului popular în mediul online, care în timp record a luat o amploare senzațională!

Ce a motivat-o pe Cristina să lanseze această idee îndrăzneață, aflăm chiar de la ea – o fire energică și ambițioasă, un bun profesionist, înzestrat cu abilitatea de a prinde în zbor orice idee, de a o materializa, în pofida oricăror impedimente. Cei mai receptivi s-au dovedit a fi cele mai scumpe ființe, soțul Vitalie și cele două minunate fiiculiţe Mădălina și Amelia-Parascheva. Și în situația, creată de coronavirus, când toți sunt supuși insuportabilei autoizolări, a venit peste ei această idee, ca un tunet, înainte de ploaie, trezindu-i pe toți și generând o stare de alertă. Cu viteza fulgerului, au început postări și distribuiri cu poze a prietenilor și colegilor în IE, sau costum popular.

  • Atunci am înțeles, că orice campanie lansată, are impactul dorit, dacă în lista prietenilor se regăsesc adevărați promotori ai portului popular,- susține autoarea campaniei, – cei, care în sensul adevărat al cuvântului respectă tradițiile sfinte și nu-și pot permite să rămână în umbră, fără a se implica.
  • Știți cum se numește această strategie? Tactica de a bate în ”10” – acesta a fost să fie impactul și rezultatul scontat. Și totul a pornit de la o idee simplă, dar frumoasă, scânteia căreia a aprins dorința tuturor îndrăgostiților de adevăratele valori naționale. Totul pornise de la un mesaj simplu, laconic, dar incitant, care suna în felul următor: ”Vă provoc să luați parte la un challenger de promovare a costumului popular. Fă un video în IE, transmite-mi-l cu #îmbracăIa
    Sau postează o poza în costum național și provoacă încă 5 prieteni să facă la fel!
    Prin această campanie vom promova prețiosul nostru Costum național, dar și vom susține oamenii, care muncesc în domeniul culturii, domeniu foarte important într-o societate!
    Fii mândru că ești moldovean!”
    Aceste fraze au trezit sentimentul demnității naționale, fără multă ezitare, căci cuvintele-cheie au atins struna cea mai sensibilă a sufetului.
  • Care au fost așteptările în momentul, când ai lansat această provocare?
  • Am lansat această Campanie de promovare, în speranța, că, cel puțin, colegii mei din domeniul culturii vor accepta provocarea, – ne mărturisește Cristina Țurcanu. – Sinceră să fiu, nu m-am așteptat că va lua o amploare atât de mare în toată țara. Ideea inițială, de la care am pornit, pentru a lansa o campanie de promovare a IEI și costumului popular, a fost, mai întâi de toate, să tragem un semn de alarmă către comunitate, pentru a le aminti tuturor, că oamenii din domeniul culturii au de spus și ei un cuvânt și că înseamnă ceva pentru această societate. Cultura este un segment la fel de important, ca și alte domenii. Oamenii de cultură sunt niște firi sensibile, deși foarte talentate, dar care nu-și pot permite să înjure, să iasă la proteste, să manifeste agresivitate, ori nemulțămirea prin acțiuni negândite. Ei își strigă oful prin idei creative, originale și frumoase, căci ele sunt ”arma” noastră. Prin tradițiile și obiceiurile promovate, prin valorificarea și promovarea costumului nostru popular, iei naționale, brâului, bondiței, fotei și catrinței – ce poate fi mai frumos din totul, ce ne definește ca națiune? Ce armă în lume poate fi mai puternică?
  • Intuiesc, că ai avut un scop bine definit, prin care ai dorit să aduci un mesaj societății.
  • Prin această campanie de promovare, am demonstrat lumii întregi, că nu avem teamă nici de o pandemie, că suntem solidari în susținerea acestui test de rezistență, că cultura și valorile noastre naționale sunt prioritare și pot susține cu brio în orice bătălie. Cultura nu este doar Arta și Patrimoniul, dar și modul de viață, valorile noastre. Pandemia a schimbat totul, deja nu mai este nimic cum a fost, de acea întreaga societate trebuie pregătită prin cultură.
  • La momentul, când campania a luat amploare, au acceptat provocarea mai mulți oameni de afaceri și personalități notorii. Cine s-a conectat la acest apel, susținând ideea de promovare a portului popular?
  • Desigur, cu mare drag. Am fost plăcut surprinsă, că mă telefonau multe doamne cunoscute și mă întrebau, de unde pot procura o IE națională, că toate magazinele și piața sunt închise. A fost plăcut și totodată am înțeles, că provocarea mea a luat startul dorit.
  • Am înțeles, că au fost deosebit de receptivi și solidari în campania de promovare și reprezentanții administrației publice locale, președintele raionului, Alexei Vasilean, vicepreședinții raionului, Iurie Ostavciuc și Ion Dascal, primarul orașului Drochia, Nina Cereteu. Cu siguranță, că acest gest a demonstrat susținerea autorităților și a fost un bun prilej de a provoca și alte personalități notorii.
  • Suntem foarte recunoscători, că autoritățile locale susțin inițiativele noastre, iar faptul, că au promovat frumosul port popular, a fost cu adevărat foarte plăcut. Au acceptat provocarea și funcționari publici, specialiști DCTTS, angajați din domeniul culturii drochiene, care au provocat alți colegi din domeniul culturii din alte raioane. Apoi campania s-a extins în toată țara, provocarea fiind acceptată de personalități notorii, ca Monica Babuc, Olga Susarenco, Dan Ciolpan, membrii ansamblului etnofolcloric ”Plăieșii”, Varvara Buzilă, secretar științific la Muzeul național de Etnografie, Ecaterina Popescu, director la Complexul ”Arta Rustica”, meșteri populari cu renume, interpreți de muzică populară, Ana Dabija, Natalia Proca, Tatiana Martin, Lilia Focșa, Doinița Arseni, Damian Spinei,Gabriel Nebunu, Ioana Căpraru, Cornelia Ştefăneț, colective folclorice, oameni de afaceri și oameni simpli, elevi, studenți. Într-un cuvânt, am reușit să sensibilizăm întreaga societate și prin această campanie am adăugat o plus valoare tezaurului culturii în ansamblu, dar și oamenilor celui mai frumos domeniu.
  • Cu siguranță, că aveți deja în agenda de lucru alte obiective și planuri de viitor. Ținând cont de faptul, că în condițiile dictate de pandemie, activități culturale de amploare nu se vor desfășura, ce vă propuneți să organizați în timpul apropiat?
  • E regretabil faptul, că nu vom putea desfășura activități și evenimente de amploare, ca în anii precedenți, dar asta nu înseamnă, că pandemia ne-a tăiat aripile. Vom continua să luptăm cu harul și talentul, cu tot ce avem mai bun, să facem lucruri frumoase pentru comunitate. Știu, că va fi mai dificil, dar avem scopul de a lansa o altă campanie de promovare a costumului popular AUTENTIC din zona de nord. E scopul nostru primordial în promovarea valorilor autentice și sper să fie de bun augur!
  • Mulțumim pentru acest interviu și vă dorim multă baftă în realizarea noului proiect!

Ala Bugai

PUBLICITATE