Artistul reflectă viața pe care o descoperă

0
313

Deseori trecem grăbiți printre oameni și arareori, zăbovind pe la colțuri de stradă, observăm câte un semn lăsat pentru cunoaștere. Despre sculptorul, pictorul și profesorul Nicolae Topor s-a scris mai puțin, dar creațiile lui stau zidite în galeria urbei sorocene, șoptind despre contemporaneitate. De obicei, despre o personalitate se vorbește în zile importante din viața personală, dar și de cea profesională. În preajma Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită primăvara, în vizorul nostru s-au aflat „oameni-creatori de teatru”. Cu această ocazie, propunem cititorului o vizită în laboratorul de creație a meșterului Nicolae TOPOR.

Născut la 18 mai 1957 în satul Redi-Cereșnovăț, r. Soroca, după absolvirea școlii din sat, a învățat doi ani la Școala-internat din Chișinău. Între anii 1974 – ’78 a studiat Sculptura la Școala Republicană de Arte Plastice „Ilia Efimovici Repin” (Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”). Au urmat anii de serviciu militar (’78-’80). Între 1981-1986 a lucrat în calitate de pompier în Leningrad (Sankt Petersburg) – o perioadă în care frecventa cursuri artistice de pregătire a tinerilor pentru academiile de artă. Nu scăpa nicio ocazie de a vizita Muzeul Ermitaj. În a. 1986 a început studiile la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. Tot în același an s-a căsătorit cu Sabina Popa.

          Activitatea profesională a început-o în 1986, la Școala de Iluminare Culturală din Soroca, iar din a. 1987, a activat la Colegiul Pedagogic „Boris Glavan” din Soroca (azi – Colegiul „Mihai Eminescu”) și Colegiul Republican de Creație Populară (Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”), apoi designer la uzina Monolit, liber profesionist, sculptor în lemn, din 2000 – profesor la Liceul „Constantin Stere” și la Gimnaziul Rublenița.

Pictorul decorator Nicolae Topor înconjurat de măștile sale create pentru spectacolul Teatrului ”V. Apostol”

Începând cu anul 2012 până în prezent, Nicolae Topor activează în calitate de decorator la Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca.

De multe ori se întâmplă ca să asociezi obiecte, fenomene cu anumite persoane, caractere. La fel mi se întâmplă și mie. Când stau față-n față cu sculptorul, pictorul și Omul Nicolae Topor îmi răsare în minte o asociere cu un personaj din clasica literaturii române. Azi societatea mi se pare împărțită în două feluri de-a fi: „eu cred că fac și nicio clipă nu tac” și „eu fac și tac”. Atâția oameni de valoare fac lucruri care au marcat prezentul și la sigur vor fi prezente în viitor însă modestia, cumsecădenia și mai ales convingerea că opera cea mai importantă pentru un creator rămâne cea care urmează, îi face necunoscuți chiar și de comunitatea în sânul căreia activează. Revin la asocieri: dl Nicolae Topor este „polobocul plin” din fabula lui Al. Donici, „Două poloboace”. De datoria celor care se bucură de creația dânsului rămâne recunoașterea și mai ales, aprecierea.”  Petre Popa, poet, directorul Teatrul ”Veniamin Apostol”

Despre Nicolae Topor s-a vorbit mai puțin, el caracterizându-se drept o persoană modestă, ce nu-și deschide sufletul ușor, mai degrabă căută să și-l exprime în creațiile sale. Lucrări ce pot fi văzute în mai multe instituții din urbea noastră și la expoziții etc. Pe lângă ele se trece, se admiră, fără a se cunoaște omul care le-a dat expresie vie. Nicolae Topor este autorul plăcii din marmoră și bronz „Anatol Coropceanu”, instalată pe peretele casei din mun. Soroca, în care a locuit omul de cultură și politicianul basarabean; a plăcii comemorative „Veniamin Apostol”, executată din piatră de Cosăuți și bronz, plasată pe edificiul teatrului. Tot N. Topor este și autorul coloanelor de la scena de vară a Teatrului.

Sculptorul Nicolae Topor ținând bustul domnitorului Constantin Brâncoveanu – unica lucrare de acest fel, a unui autor basarabean, dedicată martirului român

Stema istorică instalată deasupra porții Cetății Soroca, este opera dlui N. Topor. A creat bustul lui Mihai Eminescu de la Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu” și bustul lui Eugen Coca de la Școala de Arte din mun. Soroca care îi poartă numele. A realizat compoziția sculpturală „Constantin Stere” din holul liceului cu același nume din Soroca, compoziția sculpturală din Liceul „Grigore Vieru” din Vasilcău. Sculptorul sorocean este autorul busturilor de forme mici ale personalităților Constantin Brâncoveanu, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Ion Druță, Ion Creangă, Ștefan cel Mare. A participat la numeroase expoziții ale meșterilor populari cu suvenire executate din lemn și ghips reprezentând: Cetatea Soroca, Lumânarea Recunoștinței, diverse obiecte de artizanat, figuri de animale și elemente  decorative.

„Prin lucrările sale, domnul Topor încearcă să păstreze identitatea şi tradițiile populare. Ele nu sunt numai suvenire, ele constituie adevărata carte de vizită a meleagului nostru.” Silvia Florea, specialist principal la Palatul de Cultura Soroca

         

Bustul lui Grigore Vieru din Vasilcău

O activitate de o importanță deosebită este cea pedagogică. Profesorul Nicolae Topor a pregătit discipoli la diverse cercuri artistice, astfel descoperind și îndrumând tinere talente. În 2019, elevul său, Radu Cernopolc a participat la concursul de pictură închinat operelor lui I. Druță, organizat de Centrul Republican ARTOCO, la care a obținut Marele Premiu. Datorită acestei reușite, Radu a decis să-și continue studiile în domeniu artei, în prezent fiind elev al Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca. Despre profesorul său, spune astfel: „Nicolae Topor este învățătorul care poate inspira pe oricine ca să-și urmeze visul.”

          Despre viața artistică N. Topor mărturisește astfel: „Îmi iubesc profesia, libertatea de creație. De câteva ori în viață, am încercat să-mi schimb meseria, dar nu am putut, m-am întors înapoi în atelier. Îmi place foarte mult să creez materiale didactice și să descopăr noi metode de instruire a discipolilor. Dragostea pentru sculptură cred că am moștenit-o de la tata, el era pasionat de lemnărit. Meșterea fluiere, piese de mobilier pentru casă. De mic îmi plăcea să-i răscolesc printre instrumente, ceea ce-l supăra. Mama era croitoreasă, desena foarte frumos, broda. Am adunat cusăturile ei, intenționez să le pun în rame și să vernisez o expoziție. În primăvara acestui an voi atinge vârsta de pensionare, asta, sper, îmi va oferi mai multă libertate pentru creație” .

Nicolae Topor cu expoziția sa de monumente în miniatură, în scuarul Teatrului ”V. Apostol”

Întrebat care a fost cea mai grea provocare artistică?, Nicolae Topor afirmă că tot ce a executat până acum, a fost cu claritate și îndemânare, dar întotdeauna e pregătit pentru noi provocări: „Am învățat în timpul realismului socialist, care limita artistul, astăzi simt libertatea de creație, avem acces la informație, cunoaștem atâtea curente în artă. Pentru artist este primordial să se poată exprima liber, să-și găsească Eul său, temele preferate. Mulți oameni de artă, unii chiar foarte buni, abordează mai multe subiecte, dar nu-și găsesc linia de creație. Omul/artistul reflectă viața pe care o descoperă. Educația, ecologia, starea moral-spirituală, absența părinților, vizavi de mentalitatea societății noastre, egoismul, formalismul, rămân temele care mă frământă”.

Ce poate fi mai frumos, pentru o viață de Om-artist, decât să treci pe străzile din orașul în care locuiești și de pe fațadele clădirilor, din parcuri și mai ales din scena teatrului să te urmărească lucrări și personaje care poartă căldura mâinilor tale. Să-i urăm sănătate și viață lungă în creație, spre încântarea ochilor noștri!

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE