Ce fac sorocenii pe timp de carantină?

0
1443

Aprilie în Soroca a intrat de mână cu Carantina. Orășenii au înțeles că nu-i de glumă, chiar dacă au fost anunțați de Ziua Păcălelilor, și s-au refugiat pe la casele lor. Între timp, iarba a crescut prin parcuri, au înflorit copacii, locurile de joacă au rămas pustii, iar Nistrul seacă văzând cu ochii. Pe la ușile magazinelor mai vezi oameni stând distanțați și supărați pe cei ce se rețin prea mult printre rafturi. Și măști… multe măști prinse de fețele trecătorilor, a șoferilor, măști cumpărate, cusute.., pe alocuri îngălbenite de reutilizare sau agățate de-o ureche.

Un mesaj purtat de mașina poliției mai rupe din liniștea nefirească a orașului de la graniță: ”Stimați cetățeni! Anunț important! Există pericol sporit de contaminare cu coronavirus… Stați acasă!” .

Dar ce spun oamenii? Cu ce-și ocupă timpul? Ce greutăți întâmpină?

Stela Ceban, asistentă medicală la Secția de Boli Infecțioase, Spitalul Raional Soroca: ”Salut! La moment e mai bine. Mai stă lumea pe acasă, eu lucrez în ture. În restul timpului stau cu copiii. Of… nu vă închipuiți cât de greu trece schimbul, toată ziua sunt în echipament, pe față cu măști, ochelari, foarte greu… Cea mai mare dorință – vreau să fie totul bine… Să trecem peste așa greutăți. Poate vor fi oamenii mai responsabili, mai buni, căci nu ne cred. Dacă ar sta toată ziua în așa costum, ar rămâne cuminți acasă.”

Tamara Sîrbu-Șevciuc, conducătoare artistică la Palatul de Cultură: ”Eu cred că nimeni nu s-a așteptat că o să ne confruntăm și o să ajungem în starea extrem de gravă la care suntem la moment – infectarea cu virusul COVID-19 care a monopolizat tot globul pământesc, inclusiv R. Moldova. Nu e glumă, oamenii mor rând pe rând. Acest regim de carantină, eu și soțul meu, îl respectăm cu strictețe. Siguranța  noastră și a celor din jur e foarte importantă și nu o punem în pericol! Ne este dor să ieșim afară, să admirăm natura… Se pare că o vom petrece pe Zâna Primăvară prin geamuri și balcoane.., dar ne era dor să fim mai mult acasă, să petrecem timpul împreună! Ca să ne protejăm și să nu cedăm riscului de a fi infectați, ținem cont de reguli. Organizarea benefică a timpului, după regimul zilnic: bucate pregătite cu dragoste, sport, curățenie, lecții online, lectură; emisiuni TV, odihnă. Într-un cuvânt, în casă miroase a clor și bucate aromate! Atâta timp cât suntem în casă nu ne este frică de nimic! Stați acasă!

Cristina Prisacaru-Ilieș, profesoară, dir. adj. la IPLT ”Petru Rareș”: ”Referitor la regim, este o necesitate și trebuie de respectat. Satele au o problemă. Lumea nu are posibilitatea să vină la oraș la farmacie, la alimentară… Prețurile în sate sunt exagerate. Oamenii sunt sufocați de comercianții de acolo. Timpul nu e o problemă pentru cel care are familie și cărți. Nu mă simt marginalizată din cauza carantinei, dar îmi e frică – emoție firească în această perioadă. Aștept foarte mult reîntâlnirea cu elevii, colegii, societatea.”

Natalia Iopcea, asistentă medicală: ”Regimul de carantină nu o să ajute la nimic, atâta timp cât nu se măsoară febra la intrarea sau ieșirea în localitate. Lucrătorii medicali sunt mereu la datorie. Chiar dacă e carantină, de acasă avem de lucru destul, consultând la telefon.”

Victoria Slutu, vânzătoare: ”Mai puțin să ascultați știrile negative! Eu ascult muzică la lucru. Cumpărătorii zâmbesc când intră în magazin și aud o melodie plăcută. Port mască, mănuși și nici nu mă gândesc la virus. Sunt de acord că trebuie să ne protejăm. Autoritățile iau măsuri suficiente, mașina dezinfectează toată ziua străzile, dar s-a creat prea multă panică, mai bine am vorbi mai puțin, dar am respecta mai mult. Cred că închiderea orașului ne afectează pe toți. Să ne gândim la lucruri plăcute și vom trece mai ușor.”

Dan Ciolpan, fondator ONG ,,Cultural Events”: ” Eu cred că regimul de carantină totală a orașului nu este cea mai bună soluție, dar este unica soluție pe care o pot realiza autoritățile. Nu au fost luate măsuri adecvate la momentul potrivit pentru a avea impact maxim. Tocmai de asta va fi o epidemie lungă. Rămâne să fim tari de fire, să ne pregătim de un ,,colaps,, care va genera o criză uriașă de nivel individual, al comunităților şi al economiei. Autoritățile locale nu au putut face față virusului, măcar că au avut foarte mult timp pentru a pregăti personalul medical, de a pregăti zonă specială atât în secțiile unde doctorii sau infectat, luând în considerație toate scenariile posibile din Chișinău și alte țări. Vom trece peste acest virus, dar vă îndemn să vă gândiți că se prezice al doilea val în toamnă sau, Doamne ferește, vine o altă nevoie pe capul Sorocenilor, ce ne facem? Stăm cu copii, cu boli cronice, cu necesități vitale (aer curat, sport, educație) între patru pereți 14 zile? Dacă da, atunci când ieșim din casele noastre să plecăm deodată la psihiatru și după credite.”

Inga I., voluntară: ” Bună, Ludmila… Știi, stând acasă,  muncesc de la distanță în compania multinațională unde activez: zilnic, însărcinări legate de serviciu, negocieri de vânzare, training-uri online… plus, mult timp, desigur, acord copiilor, pentru activități diverse și bucătăria. Flămânzesc toți, nu știu cum, mult mai repede ca înainte de carantină

PUBLICITATE