La spitalul din Soroca vor fi internați doar pacienți cu Covid 19. Unde vor fi tratați pacienții cu alte afecțiuni?

0
3575

În raionul Soroca au fost confirmate pînă la moment 71 cazuri de infectare cu Covid 19. Circa jumătate din aceste persoane sunt internate la Soroca, iar ceilalți la spitalele din capitală. Potrivit vicepreședintei raionului Soroca, Svetlana Păunescu, în continuare la Spitalul Raional Soroca “A. Prisăcari”, vor fi internați doar pacienții cu noul tip de coronavirus.

La Soroca vor fi internate doar persoane infectate cu Covid 19

Spitalul este unul strategic, desigur adaptarea nu se face într-o zi, este nevoie de câteva zile. Actualmente a fost eliberată secția  de maternitate, au mai rămas câțiva pacienți în secțiile  de pediatrie, chirurgie și traumatologie, dar în scurt timp și aceștia vor fi externați, iar spitalul în totalitate va deservi doar pacienți infectați cu covid 19. Condițiile permit acest lucru, Consiliul raional Soroca va contribui la dotarea instituției, totodată în dotarea spitalului cu cele necesare se va implica și doamna deputată, Alla Pelipețchi. Ieri, instituția a primit un lot de echipament, iar  conducerea spitalului a menționat că au cele necasare pentru activitate. Din donații urmează să achiziționăm costume de protecție de o calitate mai înaltă, dar și respiratoare calitative.

La moment pacienții confirmați cu noul tip de coronavirus sunt internați în fosta secție de neurologie și fostul dispensar de tuberculoză

Sunt trei etape de echipare a personalului medical. În prima etapă un echipament mai simplu, atunci când persoana are statul de suspect. Un echipament mai complex  la etapa când persoana este internată și se așteaptă rezultatul testului. Și respectiv un echipament de protecție de o calitate foarte înaltă pentru pacienții care lucrează direct cu pacienții. La spitalul raional va avea loc trierea pacienților.

Actualmente, lucrătorii medicali infectați cu covid 19 sunt internați în clădirea spitalului de pe malul Nistrului (fosta secția neurologie), alți pacienți sunt internați la fostul dispensar de tuberculoză, de pe strada Decebal, iar cei suspecți sunt internați la spitalul raional, aici sunt internați câte unul în salon. În dependență de numărul pacienților, aceștia vor fi internați și în Secția de Boli Infecțioase. În acest context instituța este pregătită pentru a primi pacienți. Toate acțiunile întreprinse sunt coordonate cu secretarul de stat responsabil de domeniul sănătăţii publice, Constantin Râmeș.

Avem sau nu, la moment, un deficit de medici la Soroca?

La moment nu avem un deficit de cadre medicale. Lucrătorii medicali infectați, internați în fosta secție de neurologie, se tratează între ei. A fost numit un medic curant. E de menționat faptul că din cei 27 lucrători medicali, doar câțiva sunt medici, în rest sunt asistente medicale și infirmiere.

Svetlana Păunescu, ne-a mai relatat că pacienții cu alte probleme de sănătate vor fi direcționați la Spitalul din Florești. Femeile însărcinate la fel vor fi internate la Florești, unde vor avea loc și nașterile. Acele gravide suspecte la covid 19 vor fi internate la spitalele din Chișinău.

Amintim, că până la data de 3 aprilie, în raionul Soroca au fost confirmate 71 de cazuri de Covid 19, o angajată a SAMU Soroca a decedat, circa 600 de persoane sunt supraveghere medicală, iar 2 cazuri au fost tratate.

PUBLICITATE