Cu gândul la viitorul comunității

0
406

În comuna Cremenciug, raionul Soroca sunt oameni, care vor să aducă schimbarea în localitate. AO „Asociația Părinților și Educatorilor Cremenciug” implementează cu succes proiectul „Prin abilitare civică a tinerilor spre o comunitate prosperă”. Proiectul a fost lansat în luna aprilie, anul trecut și urmărește mobilizarea tinerilor din comună pentru asigurarea participării active la viața locală, în special la procesul de luare a deciziilor. Printre obiectivele propuse enumerăm: creșterea gradului de informare a 25 de tineri cu vârsta între 16-35 de ani din localitățile Cremenciug și Sobari în domeniul angajării civice și implicării în dezvoltarea comunității; promovarea drepturilor și problemelor lor în fața autorităților publice și altor factori decizionali; crearea unei platforme de comunicare între cetățeni și autorități pentru a asigura transparența decizională locală și implicarea cetățenilor în procesul decizional.
În acest sens au fost organizate sondaje de opinie, ateliere pentru instruirea tinerilor, campanii de informare. La școala liderului comunitar au fost organizate 4 ateliere pentru instruirea tinerilor din comună. În cadrul sondajului au fost completate 100 de chestionare. Din cele 8 probleme identificate în satele Cremenciug și Sobari, tinerii au selectat 3 de primă importanță în viziunea lor: amenajarea stadionului din satul Cremenciug, amenajarea unui teren sportiv și de joacă în satul Sobari, amenajarea izvorului din stânca satului Cremenciug. Tematica acestor ateliere s-a axat pe identificarea problemelor, planificarea strategică, advocacy și mesajul public. Instruirile au dat rezultat. Tinerii au aplicat o propunere de proiect către GAL Colinele Nistrene în cadrul proiectului „Societăți active, comunități prospere” în contextul promovării abordării LEADER în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, oferite în cadrul Fondului de Granturi Mici 2019, implementat de Solidaritty Fund PL în Moldova. Proiectul „Cremenciug-colțișor de rai” a fost acceptat cu finanțare în sumă de 10 mii de lei. În urma discuțiilor cu primarul comunei, tinerii au obținut o contribuție financiară de 3100 de lei pentru procurarea materialelor de construcție, necesare la amenajarea izvorului. Au fost identificați și partenerii locali – comunitatea și agenții economici care au contribuit la înfăptuirea lucrărilor de construcție și amenajare.
Multe au fost activitățile din cadrul proiectului desfășurate până în prezent. În concluzia acestui articol vom nota că tinerii din această comună au spirit de inițiativă și că singurul lucru de care au nevoie este sprijinul din partea comunități, a autorităților locale. Ei au învățat cum să editeze un ziar, cum să scrie o scrisoare de solicitare căte autorități cum să identifice o problemă etc. Președinta AO„Asociația Părinților și Educatorilor Cremenciug”, Maria Beila a relatat pentru „ZN”: „ M-am bucurat că tinerii sunt interesați să facă o schimbare. Activitățile au avut un impact pozitiv asupra lor, dar și a tuturor celor implicați la nivel de comunitate. Proiectul le-a oferit o ocazie perfectă de a realiza că satul are nevoie de ei. Tinerii au acumulat încredere în forțele proprii, curaj de a sesiza și a soluționa problemele, abilități de comunicare cu semenii, schimbarea modului de a gândi și acționa. Ei au învățat cum se pot mobiliza și colabora între ei pentru a-și aduce ideile în plan real. Avea dreptate Nicolae Iorga când afirma că toate zilele îți vin cu daruri pe care de cele mai multe ori nu știi să le culegi. Acum tinerii s-au învățat cum să le culeagă. Speranța în bine ne aparține”.
Nina Neculce

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.