Camarazii căzuţi în Războiul din Afganistan, comemorați la Soroca

0
470

Zeci de soroceni, dintre care veterani, oficialități din conducerea municipiului și a raionului, polițiști, salvatori, militari, angajați ai diferitor structuri de stat, s-au adunat în fața Memorialului Eroilor la un miting de comemorare, pentru a marca 31 de ani de la retragerea trupelor sovietice din statul islamic Afganistan. Pentru veterani este o zi semnificativă. Amprentele războiului sunt simțite până azi.

Președintele Asociației Veteranilor războaielor și conflictelor armate locale din Republica Moldova, Andrei Corjan a venit de la Chișinău pentru a fi aproape de foștii săi combatanți: ”Dragi veterani, am venit să vă felicit cu ocazia acestei sărbători, de pace, pentru că acesta e al nostru, de parcă a fost ieri. Am mers în prima coloană de mașini. Ne întâlnim azi pentru a ne susține reciproc, să ne ajutăm și să transmitem generațiilor care vin, să nu știe de război, să-l afle numai din cărți și în filme.” Cuvinte dureroase, izvorâte din tragedia războiului, mărturii susținute și de către  de către Igor Focșa, președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din raionul Soroca: ”Au trecut 31 de ani de când s-a retras ultimul soldat. Noi, veteranii, am rămas în clipele celor 10 ani grei din Afganistan, ca soldați internaționaliști. Războiul din Afganistan este numit nedrept sau drept, dar noi, cei care am fost, am îndeplinit datoria față de patria sovietică, pentru care am depus jurământ. Suntem bucuroși că ne-am întors de pe câmpul de luptă. Unii dintre noi au rămas pe veci în Afganistan, însă memoria lor este dusă de către noi în toții anii ce ni s-au dat, vă îndemn să ținem un minut de reculegere pentru cei care nu s-au întors.”

Prezent la comemorare, președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac a rostit următoarele: ”An de an, în ziua de 15 februarie, aducem un omagiu celor care au participat la acea luptă crâncenă care a lăsat urme adânci în memorie. Aceasta este o zi cu încărcătură istorică. Trăim cu toții clipe de onoare pentru cei care și-au îndeplinit datoria internațională, dând dovadă de curaj și vitejie. Cu certitudine, rănile din Afganistan încă nu s-au vindecat și este de datoria noastră ca să cinstim memoria față de acei care și-au pierdut viața. Ei vor rămâne pentru noi adevărați patrioți, or viitorul se construiește respectând trecutul și pe acei care au făurit-o… Stimați veterani, dumneavoastră sunteți un exemplu demn pentru tânăra generație, căreia trebuie să-i explicați ororile războiului, ca să înțeleagă, să prețuiască pacea.”

Cu un mesaj de susținere și urări de sănătate a venit și doamna primar al municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi: ”Au trecut deja zeci de ani, dar parcă ieri a fost război… Războiul care a început în 1979 pe tărâm străin, război care a durat 10 ani, război în care au participat circa 12 500 de moldoveni. Dintre aceştia, 301 militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi 257 au fost răniţi. 301 de prieteni pierduți, copii ai cuiva. Încărunțiți și cu sănătatea șubredă, iată portretul eroilor noștri de astăzi. Datoria tuturora este de a vă purta respectul și recunoștința, iar pentru cei care nu s-au întors, pomenire veșnică. Vă îndemn, pe toți, oameni, păstrați și prețuiți pacea, să nu cunoaștem nicicând mirosul și urma războiului.”

15 februarie este Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afghanistan, care a avut loc între anii 1979 şi 1989. În medie, în fiecare an, mureau câte 1 537 de soldați sovietici. În total, după război a fost publicată cifra de 13 836 soldați uciși. Numărul victimelor, inclusiv civililor afgani s-a ridicat la sute de mii.

Cartea memoriei celor 301 de soldați moldoveni poate fi deschisă aici: https://www.afgan.md/kniga-pamyati.html

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE