Lansări de carte – Izvor de minuni și taine

0
262
Preotul Sergiu Boldirescu: „Multe au fost Minunile ce le-a arătat Maica Domnului…”

Sunt multe lucruri care le sesizează doar inima, mai ales atunci când vine vorba de credință. O rugăciune spusă din inimă înaintea sfintelor icoane însuflețește cu o putere neobișnuită. Dacă te-ai rugat și ai primit un gând care îți arată calea, e un lucru bun, e un semn, e o eliberare. Izvor de minuni și taine este și Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”. Din darul lui Dumnezeu această icoană a fost adusă la Moscova de către cazaci în anul 1640 și așezată în biserica „Sf. Nicolae” dintr-un cartier al orașului. O copie a acestei icoane a ajuns la începutul anului  trecut în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop, raionul Florești. Este o donație făcută de creștinii Alexei și Lilia Florea.

Săptămâna trecută Icoana a fost cinstită printr-un program liturgic special și un șir de evenimente cultural-spirituale. La unul din evenimente am asistat și noi. Este vorba de lansarea cărții „Ocrotitoarea meleagurilor floreștene”- o carte care s-a născut din inițiativa și prin efortul protoiereului Sergiu Boldirescu, paroh al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop. A fost o lansare  plină de lumina gândurilor creștine, precum plină  de lumină e și biserica, ce a găzduit evenimentul. Moderatoarea, Silvia Gadibadi, profesoară de română la Liceul Teoretic „Miron Costin” din or. Florești a făcut mai întâi un lăudațio autorului cărții, apoi s-a referit la conținut ca un izvor de binecuvântări și daruri duhovnicești. Ea a informat auditoriul despre cele trei părți componente ale volumului: Mărturiile creștinilor privind minunile săvârșite de Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”; Acatistul Maicii Domnului înaintea Icoanei făcătoare de minuni; Cele șapte rugăciuni ale Sfântului Efrem Sirul către Maica Domnului. În aura Credinței s-au înscris și poeziile „Rugăciune” de Mihai Eminescu și „Nu-mi acoperiți mormântul” de Traian Dorz, poezii recitate cu toate fibrele inimii de către prietenii bisericii-elevii Eduard Grajdari și Corneliu Gheorghiță.

Pe tot parcursul serii centrul atenției a rămas preotul cu cartea și vorbele sfinției sale rostite cu căldură. Părintele a mărturisit că în urma rugăciunilor făcute cu credință, multe au fost minunile, ce  le-a arătat Maica Domnului în perioada de când Icoana Făcătoare de Minuni a poposit în biserică. Ea este cea care izvorăște darurile lui Dumnezeu pentru toți cei care își pleacă genunchii în rugăciune cu credință nețărmurită. Ea este izvor de minuni și taine, ce nu  poate fi cuprins cu mintea și cu gândul.

În final moderatoarea avea să accentuieze că este o carte care învață să ne reîmprospătăm gândirea și vorbirea și pe care o putem avea oricând la îndemână: bărbații o pot purta în buzunarul de la haină, iar femeile în geantă. Nu e mare ca volum, dar e bogată în cuvinte și gânduri înțelepte. Iar o creștină, venită din satul Vertiujeni, pe nume Emilia Ciocan a adresat autorului cărții un minunat mesaj de felicitare cu cele mai alese cuvinte despre Maica Domnului și Icoana Făcătoare de Minuni.

A fost o primă lansare de carte în biserică, o seară de neuitat, care s-a încheiat cu o  agapă frățească.

Nina Neculce

Moderatoarea, profesoara Silvia Gadibadi de la Liceul Teoretic „Miron Costin”, Florești
Euduard Grajdari recită poezia „Rugăciune” de Mihai Eminescu
Flori pentru autor
O primă lansare cu o biserică arhiplină

PUBLICITATE