Artistul nu a plecat din scenă definitiv, el trecut pe scena inimilor noastre

0
272

Nu știu dacă Ștefan Petrache a cântat vreodată pe scena Palatului de Cultură din Soroca. Nu țin minte să fi avut vreun concert în urbea noastră de la 1986 încoace, de când mi-am început activitatea aici. Și nici n-am avut norocul  să-i solicit vreun interviu în viața lui pământească. Dar l-am avut întotdeauna prezent pe portativul inimii. I-am ascultat cu drag melodiile și în anii de școală, și în anii de studenție, și după aceea. Am fost prezentă la mai multe concerte la Palatul Național când cânta în formațiile „Orizont”, în „Norocul” lui Mihai Dolgan, rebotezat de ideologii vigilenți -„Contempornul”. Emoții de înălțare estetică am trăit  în sala Palatului Național la spectacolul de lansare a  formației „Plai” (1982).  Parcă văd și acum jocul de lumini, aud melodiile „Eu vin”, „Adevăruri”, „Ce te legeni”, „Colind Soarelui”, „Dorule, izvorule”. Atent la text, la mesajul pe care îl transmitea, ieșea în fața publicului cu o putere lăuntrică deosebită. Era în scenă tot un suflet, o trăire, un vulcan în erupție…

Așa aveam să-l revăd în imaginile video și la întâlnirea-omagiu, organizată săptămâna trecută la Centrul Cultural Român „Constantin Stere” din Soroca. „Ștefan Petrache  a reprezentat o generație și eu fac parte din această generație. Am crescut cu cântecele lui. Am pierdut un mare talent, un mare artist, care cred că va fi apreciat la justa valoare după moarte”, avea să spună moderatoarea, Ana Bejan. Mare promotor al culturii, voce inconfundabilă, cu armonia sufletului în palmă, ni l-a prezentat colegul jurnalist Vadim Șterbate, care se consideră fericit că a avut prilejul să stea la sfat cu el, realizând în 2014 un  reportaj pentru o televiziune din Chișinău. Din cele prezentate de Vadim în reportaj l-am văzut pe Ștefan Petrache așa cum a fost: om de o profundă cultură, dușman  al neadevărului, talentat tribun, personalitate copleșitoare, excelent exponent al renașterii naționale, omul care a dus toată viața un război între cultură și incultură.

Cunoaștem cu toții că s-a apropiat de Eminescu într-un mod aparte, descoperindu-l cu toată plenitudinea vocii. „Ce te legeni?” „De-aș avea”, „Și dacă…”- sunt piese interpretate excepțional, piese trăite. Iar tânărul, Ion Gorun, elev la anul I al Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” a descoperit mesajul  propriu al interpretului și ar vrea să facă ceea ce a făcut Ștefan Petrache pentru muzică, pentru limba ce a vorbit-o. Ion a interpretat foarte frumos în maniera marelui interpret „De-aș avea”. Pentru „ZN” a mărturisit: „ A fost un mare artist al neamului. M-a cucerit cu glasul frumos și puternic, cu  mesajul care-l transmite prin cântec, cu marea lui capacitate de a dărui. Piesa „De-aș  avea” mi s-a lipit de inimă, rezonează cu starea ce o trăiesc la vârsta mea. O să-i rostesc mereu numele, voi încerca să interpretez și alte cântece din repertoriul lui.”

Voce de aur, talent, artist desăvîrșit, munte de demnitate, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Recunoștinței din partea Centrului Creștin de Cultură și Spiritualitate Românească, distincție oferită de Biserica Ortodoxă Română…Sunt cuvinte așezate în portretul conturat de profesoara Olga Ghergheligiu.

Pentru ca să-i fie lin zborul către îngeri, preotul Sorin Huluță a oficiat un Tedeum. Iar doamna Ana Bejan  a îndemnat tinerii să-i asculte piesele, să  nu-l uite, să-l aibă model, căci au nevoie de acest model, să tindă să ajungă și ei acolo unde a ajuns Ștefan Petrache și colegii lui de generație.

Întâlnirea –omagiu s-a încheiat cu cântecul iubirii, nemuritorul șlagăr „În august”. Muzica trecută prin sufletul celui care pleacă în eternitate, a trecut în sufletele noastre. Iar aplauzele noastre au vrut să spună că artistul nu a pleacat din scenă definitv, el trecut pe scena inimilor noastre.

P.S. În seara zilei de 13 ianuarie 2020, artistul emerit al R. Moldova, Ștefan Petrache, s-a stins din viață. Artistul n-avea 71 de ani împliniți. S-a născut pe 8 mai 1949 în satul Vânători, raionul Nisporeni.

Nina Neculce

Ana Bejan: „Am pierdut un mare talent, un mare artist, care cred că va fi apreciat la justa valoare după moarte”
Adio, artist desăvârșit!
Vadim Șterbate mulțumește destinului că a avut prilejul să stea la un interviu cu Ștefan Petrache
Ion Gorun, elev al Colegiului de Arte ar vrea să facă ceea ce a făcut Ștefan Petrache pentru muzică, pentru limba ce a vorbit-o
Olga Ghergheligiu: „Ștefan Petrache a fost un om- enciclopedie, un munte de demnitate”

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.