Mica Unire sărbătorită la Soroca

0
211

Vineri, 24 ianuarie 2020, ziua când întreaga suflare românească a sărbătorit Mica Unire din anul 1859, în toate bisericile din patriarhia română din ținutul Basarabiei, prin binecuvântarea Mitropolitului Petru și al Episcopului Antonie de Bălți, s-au săvârșit slujbe de TeDeum, de mulțumire pentru binefacerile pe care le-a primit neamul românesc de la Bunul Dumnezeu, de-a lungul istoriei.

La Soroca, părintele Sorin Huluță a oficiat un Te-Deum la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiu. Preotul a adresat, celor peste 40 de soroceni prezenţi, un cuvânt de felicitare și de mulțumire pentru aportul adus la desfășurarea activității de celebrare, în special doamnei Ana Bejan, președinta Fundației ”Grigore Vieru” și istoricilor Angela și Mihai Zeamă, care au relatat despre evenimentele timpului și semnificația Zilei Unirii.

”Este important ca să facem aceste popasuri de suflet în viața noastră, să nu trecem nepăsători pe lângă aceste fapte din istoria poporului. Viața înaintașilor noștri ne privește și pe noi, cei care trăim la sute de ani distanță de ei. Dar suntem înlănțuiți prin firul generațiilor cu cei care cândva au scris o filă de istorie, la fel cum vor fi înlănțuiți copiii noștri cu noi, cei care scriem azi o pagină de istorie, aici în biserică, prin rugăciune și cuvânt”, a spus în discursul său, părintele Sorin Huluță.

Mica Unire a fost primul pas spre Marea Unire din 1918. La 24 ianuarie 2020 s-au împlinit 161 de ani de la evenimentul decisiv, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza, după ce la 5 ianuarie 1859 a fost ales în scaunul de domn în Moldova, la 24 ianuarie 1859 a fost ales domn al Ţării Româneşti. În timpul domniei lui Cuza s-au pus bazele României moderne. A fost creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu. Au fost concepute Codul Civil și Codul Penal, inspirate de cele ale Franței. S-a dat legea învățământului primar obligatoriu. S-au înființat și primele universități din țară, s-a construit cale ferată care leagă țările românești, un sfert din pământurile țării care aparțineau mănăstirilor și bisericilor au fost date statului, precum și multe alte reforme pentru prosperarea țării.

Ludmila Tamazan

PUBLICITATE