Protecția victimelor violenței în atenția autorităților publice locale, societății civile și partenerilor de dezvoltare

0
80

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a participat la platforma de comunicare cu genericul „Parteneriat durabil pentru o mai bună protecție a victimelor violenței sexuale”, organizat de către Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu ambasada SUA în Moldova. La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice centrale, corpului diplomatic și societății civile din Republica Moldova. Printre subiectele abordate la eveniment au fost apărarea drepturilor victimei violenței sexuale, dezvoltarea mecanismului de răspuns comunitar coordonat în cazurile infracțiunilor privind viața sexuală și dezvoltarea proiectelor sociale, de educație, comunicare, sensibilizare, care ar contribui la înlăturarea stereotipurilor legate de violența sexuală.

Viorica Dumbrăveanu a accentuat importanța ariilor de intervenție ale Strategiei de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și a violenţei în familie, a cărui coordonator național este Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și anume: acțiunile de prevenire, protecție, pedepsire și cooperare sectorială, prevăzute și de Convenția de la Istanbul.    „Violența nu este o problema privată sau o problemă a familiei, ci problema întregii societăți. Toate eforturile noastre se concentrează pe prevenirea și combaterea acestui fenomen, iar acest lucru se poate realiza doar prin consolidarea eforturilor comune” , a declarat ministrul. 

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a apreciat suportul oferit prin intermediul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, care va fi implementat de către UN Women în Republica Moldova, în contextul creării unui serviciu complex, care va oferi posibilitatea atât de acordare a asistenței medicale urgente victimelor, cât și de intervenție din partea organelor de drept. Un alt serviciu adresat copiilor care sunt victimile și martorii violenței sexuale, va fi promovat până la finele anului cu suportul Asociației Obștești CNPAC. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a întreprins mai multe acțiuni în scopul protejării drepturilor victimelor violenței: crearea serviciilor de protecţie şi asistenţă pentru victimele infracţiunilor privind viaţa sexuală, dezvoltarea răspunsului multidisciplinar în cazurile de violenţă în familie şi violenţă sexuală, asigurarea funcţionalităţii sistemului de servicii sociale specializate adresate subiecţilor violenţei în familie, victimelor infracţiunilor cu caracter sexual.

Începând cu anul 2008, Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane (CAP), aflat în subordinea MSMPS, acordă o gamă largă de servicii atât pentru victimele traficului de fiinţe umane, ale violenţei în familie, cât și pentru victimele violenţei sexuale, inclusiv plasament și alimentare, servicii medicale, sociale, psihologice și juridice. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale împreună cu partenerii de dezvoltare coordonează la nivel național campanii de informare și  spoturi video pentru a crește gradul de conștientizare a publicului asupra subiectului dat și a-l sensibiliza să nu admită violența în familie, să raporteze cazurile de abuzuri și să solicite ajutor.

msmps.gov.md

PUBLICITATE