Darea de mită se pedepsește cu închisoare

0
108

Doar în luna noiembrie a anului curent, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 33 de cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, în vederea eschivării de la răspunderea juridică.

Chiar dacă în timpul întocmirii actelor procesuale de constatare a încălcărilor, polițiștii au atenționat contravinienții de nenumărate ori despre consecințele coruperii funcționarilor publici cu statut special, aceștia propuneau și ofereau polițiștilor mijloace financiare în sumă de până la 4 000 de lei, pentru a nu documenta acțiunile ilicite comise. Inspectorii de patrulare au raportat imediat cazurile, iar conducătorii auto au fost escortați pentru audieri. Ca urmare, au fost inițiate procese penale pentru comiterea infracțiunii de ,,corupere activă”, iar aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă în mărime de până la 200 000 de lei. În acest context, poliția reamintește cetățenilor că mita este un flagel negativ pentru societate, iar darea de mită a unui funcționar public atrage răspunderea penală şi este calificată în calitate de  infracţiune contra bunei desfăşurări a activităţii în sfera publică.

Potrivit datelor statistice, de la începutul anului curent, polițiștii au denunțat 92 cazuri de corupere activă, manifestate prin darea de mită. Inspectoratul General al Poliției desfășoară în permanență acțiuni de informare şi sensibilizare a cetăţenilor privind riscurile fenomenului corupţiei și consecințele care le are aceasta asupra bunei funcționalități a instituțiilor de stat, dar și asupra întregii societăți.

NU acceptăm corupția în Poliție! Implică-te! Denunță actele de corupție la 68 99 99 02!

PUBLICITATE