Bucuria muzicii corale pe scena Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”

0
498
Corul din Kiev și directorul Colegiului oferind Diplomă și flori Nataliei Gafenco

Un important eveniment cultural cu genericul „Ucraina-Moldova:colaborare de creație” a avut loc vinerea  trecută la Colegiul de Arte. Este vorba de un concert extraordinar de muzică corală cu creații de pe ambele maluri ale Nistrului. Programul a fost susținut de corul  gazdă „Ariozo” și  corala academică „Stanislav Pavliucenco” de la Universitatea Națională de Cultură și Arte din Kiev.

Inițiativa frumoasei întâlniri vine de la Kiev și aparține doamnei doctor docent, Natalia Gafenco-Perțova, născută la Țekinovka, absolventă a Colegiului Pedagogic din Soroca, secția muzicală. După absolvirea Colegiului din Soroca, Natalia și-a făcut studiile la Universitatea Națională de Cultură și Arte din Kiev.

În cadrul unei întrevederi cu directorul Colegiului de Arte, Emil Guțu s-a convenit să se facă un schimb de experiență între coriștii de la Colegiu și coriștii de la Universitatea din Kiev. Zis și făcut. S-a stabilit ziua și ora, și deschiderea interculturală s-a produs.  Înainte ca studenții kieveni să intre în scenă, doamna Natalia a mărturisit: „Sunt foarte bucuroasă să mă aflu în această sală, în acest oraș. Pentru că e orașul meu drag. Aici am învățat la școala de muzică 7 ani. Aici o revăd astăzi pe profesoara mea, Oxana Dabija. Aici mi-am făcut studiile la Colegiul Pedagogic. Acest oraș îmi este foarte aproape de suflet. Acum eu lucrez la Universitatea de Cultură și Arte din Kiev. Am venit  cu studenții mei coriști ca să vă oferim prelucrări și cântece compuse în spiritul melodiilor populare.”

Ansamblul folcloric « Дивич-вечер»
În fața corului, maeștri de concert Vadim Samoliuc și Alexandru Luzan.

Și au prezentat un program bine șlefuit. Farmecul cântecelor populare ucrainești a mers la inimile publicului spectator. „Am ascultat cu o plăcere deosebită acest colectiv reprezentativ. Nu sunt specialist în muzică, dar am simțit cum vocile se contopesc într-un tumult care-ți face pielea  de găină”, a declarat pentru „ZN” profesorul Mihai Zeamă. „Mi-a făcut o mare plăcere acest concert. O muzică frumoasă, de suflet, care nu are hotar”, a opinat un alt profesor, Valentin Coșciug. „O perfectă fuziune între text și muzică. Vocile sunt strunite cu profesionalism, sună impecabil. Este un cor academic, ce  interpretează muzică populară, destul de apreciat în Ucraina, dar l-am apreciat și noi, ne-au creat o stare de emoție deosebită. Pentru înaltul profesionalism am oferit Diplome conducătorului artistic, Elena Scopțova, maestrilor de cor și de concert Iulia Simeonova, Vadim Samoliuc și Alexandru Luzan, directorului colectivului,Vladimir Gorobeț, precum  și conducătorilor ansamblului folcloric « Дивич-вечер» și ansamblului vocal «Ad libitum», care au evoluat în cadrul programului”, ne-a spus directorul Colegiului de Arte, Emil Guțu.

Schimbul de experiență prin mijloace artistice a continuat sâmbătă la Țekinovka, unde elevii Colegiului din Soroca au participat alături de prestigiosul colectiv din Kiev la un Festival al cântecului și dansului popular.

Text-Nina Neculce

Foto-Valentin Coșciug

 

PUBLICITATE