VLADIMIR MÂNĂSCURTĂ ȘI AL SĂU ”DULCE INFERN”, CLASAT ÎN TOP 10 CELE MAI CITITE CĂRȚI DIN ȚARĂ

0
696

Vladimir Mânăscurtă– un tânăr scriitor drochian, a devenit deja popular nu doar în rândul cititorilor din țară, dar și de peste hotare cu romanele “Cheia Universului” roman sci-fi, (2014), premiat la “Salonul Internațional de Carte” Chișinău (2014), “Cheia Universului” ediția a 2-a, roman sci-fi, (2016), publicat la editura “Рипол-Классик”, Moscova. În  timp record a reușit să cucerească inimile cititorilor cu al treilea său roman ”Dulce Infern”, în pofida faptului, că a primit nenumărate refuzuri din partea editurilor autohtone. Autorul  a depășit disperarea, grație susținerii cititorilor, care l-au încurajat să lupte mai departe. Încrederea lor i-a dat aripi, ca să-și vadă în final visul realizat. Romanul  ”Dulce infern” a primit  Diplome de participare la “Bookfest” și “Gaudeamus” București (2018),  Diplomă de mențiune, “Salonul Internațional De Carte” Chișinău (2019) și Testimoniu de Laureat, pentru clasarea  în TOP 10 cele mai citite cărți din Republica Moldova, editate în 2018 – la “Programul Național Lectura Central” (2019).

Deja mai mulți cititori cunosc faptul, că romanul ”Dulce Infern” a fost înscris în topul celor mai citite 10 cărți din R. Moldova. Nu este un secret, că în spatele unui succes remarcabil, este o muncă enormă, care e de neconceput fără impedimente și greutăți. Ai putea să ne mărturisești, cum a fost acest început?

Prefer mai mult tematica Sci-fi. Romanul “Dulce Infern” a fost mai mult o provocare pentru mine. A fost o idee, si un mesaj, pe care am vrut sa încerc să-l aduc cititorilor. Am simțit la acel moment, că aș vrea despre asta sa scriu. Încă o provocare aici a mai fost faptul că, am scris în limba română. După cum știți primul meu roman a fost scris în rusă. Am aranjat schița, pentru a înțelege daca s-ar primi de redat mesajul în mod artistic, și am început sa-l aștern pe foi.

  1. Care a fost motivul, pentru care romanul ”Dulce Infern” a fost inițial respins?

Din păcate nu am primit un răspuns de ce anume a fost respins. Răspunsurile în așa cazuri sunt scurte, de genul: “Nu suntem interesați în publicarea lucrării dumneavoastră.” Nimeni nu explică motivul. Presupun că mesajul manuscrisului nu a fost clar pentru ei, sau poate pur și simplu programul editărilor pentru acel an, a fost deja făcut. Rămâne doar de ghicit.

  1. Care a fost drumul, pe care l-a parcurs romanul?

După refuzuri a venit perioada, în care mă gândeam că, probabil ar trebui să las această idee și să trec la următoarea. Dar deja era pagina cărții pe internet, care aduna tot mai mulți și mai mulți cititori, unde zilnic aveam mesaje cu întrebări despre lansare. Am început sa mă interesez despre întreg procesul editării unei cărți, fără editură. Am mers pas cu pas fiecare etapă. Începutul a fost de la obținerea drepturilor de autor, apoi a fost căutarea unui redactor, pentru ca într-un final să renunț și la el, deoarece între timp ce căutam unul competent și la nivel bun, (cei buni sunt permanent ocupați) mai revedeam singur textul și îl prelucram. Pe parcurs am mai renunțat la unele fragmente, care a avut ca rezultat reducerea numărului de pagini. Căutarea unei tipografii, chiar dacă suna straniu, tot e un proces ce necesită timp și investigații, deoarece nu toate tipografiile pot corespunde preferințelor, iar eu mi-am promis ca totul va fi de calitate înaltă. Din câteva încercări am găsit tipografia corespunzătoare și de aici a început procesul tehnic. De câteva ori a fost schimbat designul copertei. Dar și varianta finala a avut nevoie de schimbări si prelucrări, machetarea textului, semnul de carte, etc. Iar după toate acestea, vine pregătirea lansării. 

  1. Ne poți mărturisi secretul succesului unui tânăr scriitor? Ce te-a motivat să depășești toate obstacolele, sau cine te-a încurajat să nu cedezi și să-ți urmezi îndemnul inimii, pentru a vedea scopul împlinit?

M-au încurajat cei care deja au reușit să citească unele fragmente și cei ce urmăreau pagina cărții. Dar cred ca motivarea de bază a fiecărui scriitor, este simțul acesta de imortalitate când îți ții lucrarea în mână și înțelegi că este o urmă care va rămâne atunci când deja nu vei mai fi. Nu e nici un secret, e vorba doar despre ambiții, despre curaj, despre încrederea în propriile puteri.

  1. Regreți, că ați trăit aceste momente de încercare, sau dimpotrivă, crezi că te-au făcut mai puternic?

Nu regret, pentru că înțelegeam că odată cu asta, învăț lucruri noi, care îmi vor prinde bine, iar data viitoare îmi va fi mai simplu și voi ști ce să fac.

  1. Ce experiență ai trăit, odată cu primul tău roman?

Cu primul a fost diferit. Nu am avut atâtea griji, nu prea m-am implicat în proces, (ceea ce regret) dar oricum au fost emoții de fericire și euforie în momentul, când mi-am văzut lucrarea tipărită, iar toate celelalte au rămas pe planul secund. Apoi a fost colaborarea cu editura din Moscova. Unde am avut experiența unei colaborări excepționale, după care am aflat iarăși multe lucruri noi și interesante.

  1. O pasiune în afara vocației de scriitor mai sunt show-urile de talent. Au avut cumva o influență asupra scrierilor tale, au servit ca o sursă de inspirație pentru creație, sau te-au ajutat mai mult să depășești impedimentele și încercările vieții?

Nu, show-urile de talente nu au avut nici o influență. Pasiunea către muzică, a fost permanent aparte.

  1. Știm deja că ești administratorul paginii literare pe facebook a romanului ”Dulce infern”. Sunt curioasă să aflu câți cititori ai pe pagina de facebook?

Cu siguranță pot spune, că romanul ”Dulce infern” prezintă un interes sporit, mai ales în rândurile tinerilor. La moment sunt 14 mii de urmăritori ai paginii literare pe facebook.

  1. Ce veste bună ai pentru cititori? Ne poți destăinui secretul ce planifici să scrii în timpul apropiat? Sunt sigură că ai un răspuns.

Nu mi-as fi iertat daca m-as opri aici. Desigur pregătesc ceva nou. Din păcate nu mă încadrez in termenii, pe care  i-am stabilit de la început, (de data asta nu este din cauza procesului de editare) în curând voi reveni cu noutăți despre asta. Merge vorba despre un roman de dragoste, cu elemente de mistică. 

Mulțumesc, de susținerea acestui interviu și așteptăm cu nerăbdare lansarea noii cărți. Mult succes!

PUBLICITATE