ÎNFIEREA UNUI EROU

0
179

Zi ploioasă de vară. Cimitirul Ostașilor Români din Stoicani este sfințit după reabilitare. E ziua în care a plecat la cele sfinte marele voievod Ștefan cel Mare. Înalți oficiali și fețe bisericești își perindă discursurile comemorative în ceremonialul religios. Copii în port popular, lângă fiecare cruce, încearcă să mențină lumânări aprinse. E o zi memorabilă. 78 de ostași români, căzuți în cel de-al Doilea Războiu Mondial în luptele pentru eliberarea Basarabiei, își dorm aici somnul de veci. Printre sătenii prezenți la eveniment, o profesoară își amintește că după război, mai venea câte o mamă din România, care spăla cu lacrimi pământul ce i-a acoperit fiul. ”Soldat Smărăndescu. Reg. 22 infanterie”, ”Cap. Coltea Ioan. Reg. 89 inf.”, ”Sgt. Mândriță. Reg. 89 inf, soldat Enache, soldat Russu… Pe câteva cruci e scris doar ”Erou român necunoscut”.

Lângă o cruce, la baza căreia stă așezat un colac cu lumânare, sub picături de ploaie, stă solemn profesorul de istorie Mihail Zeamă. Alegerea locului nu este o întâmplare. Crucea instalată a fost făcută din donație proprie, iar ostașul înmormântat în acest cimitir a fost ”înfiat” de familia Zeamă. Se cunoaște de înfierea unui copil, dar cum se înfiază un erou? ”Familia noastră, povestește dl Zeamă,  a hotărât să ,,înfieze” un ostaș ce odihnește în Cimitirul Eroilor Români din Stoicani. Astfel ostașul Stan Simion a fost înscris în pomelnicul familiei pentru pomenire, am participat și vom mai participa la amenajarea cimitirului. Am ales acest erou, deoarece în familie mai avem ostași căzuți în al Doilea Război Mondial, atât în armata română, cât și în cea sovietică. Unul dintre ei a fost Stan Ioan, fratele bunicii, căzut în 1944 lângă Königsberg. În familia noastră, cum spuneam,  avem bunei care au luptat în armata sovietica și în cea română, dar niciodată nu s-a făcut vreo diferență, au fost pomeniți toți, deoarece aceasta este o durere a neamului nostru. Vedeți doar că este același nume de familie românesc, cu toate că au luptat în armate diferite. Noi avem datoria să-i pomenim pe toți cei din neamul nostru. Aceasta a fost o inițiativă a părintelui Sorin Huluța –  paroh al Bisericii ,,Sf. Martiri Brâncoveni” din Soroca, la care au răspuns mai multe familii, care au înfiat câte un erou. Ar fi foarte bine dacă am găsi pe cineva din urmașii sau rudele acestui ostaș.”

Reabilitarea Cimitirului Ostașilor Români de la Stoicani a fost realizată cu suportul financiar al consiliului Județean Buzău, cu ajutorul voluntar al enoriașilor parohiei ortodoxe române ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca, Consiliul Unirii și sătenii din Stoicani.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.