La Bășcuțele din Țîra – festival unic în premieră. Galerie foto

0
893
Foto: Ludmila Talmazan

Sâmbătă, 25 mai, în premieră s-a desfășurat cu succes un festival unic în țară – ”La Bășcuțele din Țîra”. Evenimentul a avut loc în satul Țîra din comuna Ghindești, raionul Florești.

Satul, așezat pitoresc pe malul râului Răut, își pornește istoria încă pe vremea lui Ștefan cel Mare, prin 1465 când, după ce acesta pusese stăpânire pe Cetatea Chilia, a dat la trei oșteni de-ai săi câte 25 desetine de pământ aici, pe acest loc fermecător, unde piatra a prins viață și din ea și-au zidit primele lăcașuri: bășcuțele, niște bordeie din piatră acoperite cu pământ, în care vara e răcoare, iar iarna ține cald. De atunci și până azi, oamenii construiesc astfel de locuințe trainice de rezistă sute de ani, comode și sănătoase pentru viață, în care încăpea și creștea întreaga familie.

Invitații festivalului au făcut excursii prin satul parcă conservat în timp, cu oale pe acoperișuri și garduri construite din piatră, au putut vizita liber gospodăriile sătenilor și intra în bășcuțe – cartea de vizită a localității. Băștinașii, oameni deosebit de ospitalieri, și-au întâmpinat oaspeții cu vin și bucate tradiționale, în special, cu preparatul local – învârtită cu brânză. Iar pe malul Răutului, toată lumea prezentă la festival a gustat pe săturate din ospățul oferit de organizatori: sarmale delicioase și friptură cu mămăligă și brânză de oi.

La Țîra se produce doar carne ecologică. Aici porcii sunt lăsați liber prin sat. Prezența lor a fost o altă satisfacție pentru turiști. Dimineața, gospodarii deschid porțile și toată ziua porcii pasc iarbă și mănâncă scoici pe mal de Răut. Abia spre seară revin acasă, fără să încurce adresele.

Festivalul, care a demarat cu o spectaculoasă paradă a portului popular, a fost o ocazie bună pentru meșteri să-și vândă obiectele de artizanat. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de colectivele folclorice din raionul Florești care au dansat și au cântat muzică populară creând publicului o dispoziție veselă.

Ascuns parcă în văgăuna râului, satul devine o descoperire plăcută pentru toți cei care duc dorul vetrei strămoșești. În vârful dealului, parcă ai atinge norii cu palma, iar în vale te scalzi în frumusețea rustică. Aici, spun sătenii, e un loc protejat, unde chiar și ploaia vine doar după ce se încheagă tot cerul cu nori. Autor de versuri, primarul comunei, Gheorghe Falcă, a reușit să trezească dragostea față de glie și zestrea strămoșească prin organizarea acestui festival, după cum a rostit și în poezie:

”Pe plaiul meu de vatră, în loc împărătesc,

Revin câteodată la cuibul pământesc.

Din vârf de deal s-arată căsuța cea străbună

Păcat, dar asta-i soarta, căci toți plecăm în lume…”

Să revenim la baștină, să apreciem comorile noastre lăsate din străbuni, să promovăm cultura și să ne dezvoltăm satul prin atracții turistice sunt obiective reale de atins, dacă se muncește cu dedicație.

Festivalul a fost organizat de către colectivul primăriei comunei Ghindești în frunte cu primarul Gheorghe Falcă, cu susținerea nemijlocită al băștinașilor din Țîra, a șefei casei de cultură, doamna Lilia Zarjitchi și Efrosinia Feodorovici, șefa bibliotecii din sat; cu aportul agenților economici SRL Tetracom-Agro în frunte cu Vladimir Novac și SRL ”Autotehnica” condusă de Viorel Scorpan, a deputatului în Parlamentul R.M., Eugen Nichiforciuc, cu suportul Consiliului Raional Florești, a președintelui raionului, Ștefan Paniș și a Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport Florești reprezentate de către Ina Litra și Feodosia Odobescu.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE