Oamenii din Japca au apă potabilă la robinet

0
114

Peste 230 de gospodării, 6 instituții publice, 6 agenți economici și o structură a administrației publice locale din satul Japca, raionul Florești, au apă potabilă la robinet. Construcția și montarea noului sistem de alimentare cu apă a fost posibilă grație sprijinului acordat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord.

Vineri, 24 mai., la Japca a fost inaugurat oficial noul sistem de alimentare cu apă. La eveniment au participat deputatul Eugeniu Nichiforciuc, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), președintele Fundației Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT, Jonathan Hecke, reprezentanți ai ADR Nord, autorități publice locale și cetățeni din Japca.

În mesajul său, deputatul Eugeniu Nichiforciuc a declarat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național și că proiecte de acest gen trebuie să fie multiplicate în toată țara. Lucrările de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă a satului Japca au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord. 

În satul Japca a fost construit un sistem de captare a apei dintr-un izvor din vecinătatea localității, cu o aducție de 2,93 km. De asemenea, au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 12,65 km și a fost construit un rezervor de apă (50 m3) și o stație de pompare (17 m3/h). De asemenea, pe teritoriul localității au fost instalați 11 hidranți și au fost construite 39 de cămine de vizitare și golire. Debitul izvorului de la Japca (550 m3/zi) permite asigurarea cu apă potabilă a încă două-trei localități rurale.

Valoarea sistemului de alimentare cu apă a satului Japca se cifrează la 7,31 milioane de lei, din care 6,54 milioane de lei au fost alocați prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), 159.000 de lei – reprezintă contribuția administrației publice locale și 612.500 de lei – contribuția locuitorilor.

 

PUBLICITATE