”Fântâna construită cu secole în urmă în interiorul Cetății Soroca este cumva primul proiect pe care l-au făcut polonezii aici” – Bartłomiej Zdaniuk, ambasador

0
849

La data de 06 aprilie 2019, în municipiul Soroca a sosit, în vizită de lucru, delegația poloneză în frunte cu Secretarul de stat al Republicii Polone din administrația Președinției, Adam Kwiatkowski, Andrzej Dudy și Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova – Bartłomiej Zdaniuk.

Întâlnirea oficială a fost deschisă de salutul președintelui raionului Soroca, Dl. Ghenadie Muntean:  ”Ne leagă frumoase tradiții cu Republica Polonă. Suntem bucuroși, deschiși și cointeresați de colaborarea și implicarea în proiecte fructuoase pentru ambele popoare.”

Primarul municipiului Soroca, Victor Său, a mulțumit delegației, din partea tuturor sorocenilor, pentru contribuția polonezilor în proiectele implementate anterior: irigarea parcului ”Petru Rareș” și parteneriatul în ”Revitalizarea Urbană”. La rândul său, Primăria Soroca a alocat un spațiu destinat pentru comunitatea poloneză de aici.

Adam Kwiatkowski, secretar de stat: ” Aș vrea să văd cum se trăiește în Soroca, este un loc important pentru noi. Suntem, totodată, aici pentru că președintele R. Polone dorește ca noi să ajungem în locurile unde sunt polonezi, cetățeni ai R. Moldova.”

Bartłomiej Zdaniuk, ambasador: ” În istoria Poloniei, Soroca are un loc aparte. Fântâna construită cu secole în urmă în interiorul Cetății Soroca este cumva primul proiect pe care l-au făcut polonezii aici. La cimitirul din localitate se văd pietre funerare foarte frumoase din perioada respectivă. A existat și o parohie romano-catolică în perioada interbelică. Astăzi viața polonezilor renaște și înflorește. Avem chiar două organizații reprezentative aici. Vrem să fim prezenți și prin cooperarea cu autoritățile publice locale. Soroca face parte din circuite turistice propuse de agențiile poloneze de voiaje. Vrem să întărim și cooperarea în domeniul businessului. Puteți miza pe angajamentul nostru în acest domeniu”.

Vizita înalților oaspeți a continuat la Cetatea Soroca, unde a avut loc depunere de flori la monumentul polonezilor și o excursie ghidată de Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca. A urmat o vizită la câteva familii de polonezi soroceni și întâlnirea cu comunitatea la Casa Polonezilor amplasată pe str. M. Malamud, 30.

Scopul evenimentului este de a susține cetățenii de origine poloneză din Soroca, precum și fortificarea parteneriatului la nivel de conducere.

 

PUBLICITATE