Anul 2018 a fost declarat de către Biblioteca publică „Mihail Sadoveanu” din Soroca –Anul Savatie Baștovoi. În cadrul unei frumoase întâlniri de bilanț, cititorii soroceni au avut prilejul să-l cunoască altfel decât la televizor pe ieromanahul, eseistul, poetul, romancierul, traducătorul și interpretul Savatie Baștovoi, ce-și trage rădăcinile de la Soroca.
Până la sosirea protagonistului evenimentului, bibliotecara Viorica Gaja-Cojocaru, a adus în atenția publicului într-o excelentă prezentare computerizată, o mulțime de momente relevante din viața și activitatea acestui om integru. Puțini dintre cei prezenți știau că numele i se trage de la străbunelul Kiril, cazac din Zaporojie, care a trecut Nistrul la Soroca, făcând parte dintr-o echipă de zidari de mănăstiri. Pe linia mamei numele e Sadovici, neam de preoți din părțile Bălțului, dar nici acesta nu e nume românesc. Doar bunica Daria, legendara mătușa Dărunea, mama tatălui și a fostuilui deputat în Parlamentul Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență, Andrei Baștovoi, se trăgea din țărani români, neam vechi de Răileni. Mătușa Dărunea, cea care venea în anii de redeșteptare națională la Cetate, îmbrăcată în costum popular, cu busuioc și bucate naționale gustoase, servite pe un frumos prosop traditional moldovenesc, țesut de mâinile ei. Despre bunica de la Soroca, Savatie avea să spună: „Mâca Dărunea a fost o enciclopedie populară, umorul ei era legendar…”
Lucruri frumoase s-au depănat pe tot parcursul întâlnirii, care la început l-a lăsat mască pe autorul a peste 20 de volume, vândute într-un tiraj de peste jumătate de million de exemplare, când a aflat că biblioteca nu are nicio carte semnată de el: „Să nu aveți măcar o carte scrisă de un păcătos de autor, care, de rău de bine, scot oleacă de carte în țara asta pe care am reprezentat-o la diverse saloane internaționale de carte?! Nu știu ce cumpără bibliotecile din Republica Moldova. Cu toată modestia, eu v-am adus niște cărți pe care o să vi le dăruiesc ca să le aveți în bibliotecă.” Oaspetele a promis că se va implica în completarea fondului de carte cu cartea la programa școlii, solicitată de cititori.
Spre final s-a purtat un dialog dintre cititor și scriitor. S-a vorbit despre carte, credință, iubire. Publicul a rămas impresionat de personalitatea lui Savatie Baștovoi –un ieromonah plin de lumină, împodobit cu mai multe daruri, un om deschis, un scriitor care scrie și vorbește din preaplinul inimii, într-un limbaj simplu.La ora actuală este cel mai citit autor român contemporan. A venit la Soroca cu dar de carte pentru fiecare cititor prezent la eveniment.
Nina Neculce