Festivalul ”Leru-i ler, cu flori de măr” a dat startul sărbătorilor de iarnă

0
399

În după amiaza zilei de 29 decembrie 2018, când începu să ningă ușor, Piața Independenței a fost inundată de colective artistice din toate satele și comunele raionului Drochia. Venind cu toții în costume, tradiționale sărbătorilor de iarnă și măști populare, au creat un decor nedescris de frumos și o adevărată atmosferă de sărbătoare. Susținuți de lăutari și sunete de zurgălăi,au marcat începutul sărbătorii cu Parada colectivelor participante, făcând înconjurul Orășelului de Crăciun. Această prezentare  spectaculoasă a și marcat începutul Festivalului obiceiurilor și tradițiilor de iarnă  ”Leru-i Ler, cu flori de măr – 2018”, care a adunat numeroase cete de urători și colindători.

Evenimentul a fost organizat de Secția cultură a Consiliului raional Drochia. Mesaje de felicitare au adresat autoritățile, care au menționat importanța promovării obiceiurilor și tradițiilor frumoase, ca o componentă majoră în păstrarea și valorificarea tezaurului național, asigurarea continuității tradițiilor și transmiterea tinerelor generații.

Cu urări de bine și sănătate, Rodica Lozovan, șefa secției cultură, care a îndemnat participanții și oaspeții sărbătorii să savureze din plin toate surprizele, oferite cu generozitate de agenții economici – frigărui, plăcintele fierbinți și izvar, invitând pe cei prezenți la focul de artificii, cu prilejul lansării sărbătorilor de iarnă.

Mesajele de felicitare au fost anticipate de un minunat colind, în interpretarea Cristinei Pânzaru- Bațura și Alexei Pânzaru, care au întregit atmosfera magică a sărbătorii, după care au evoluat în premieră cu un colind  Mihaela  Maevschi și Pavel Vdovâi, cei mai mici și promițători interpreți.

Un spectacol inedit a fost susținut de cetele de urători și colindători din Pelinia, Sofia, Țarigrad, Petreni, Ochiul Alb, Șuri, Fântînița, Antoneuca, Chetrosu, Șuri, Nicoreni, Cotova și Mândâc, prezentând urături tradiționale, colinde și obiceiurile de iarnă Capra, Malanca și Ursul.

Oaspeții sărbătorii au avut parte de multă distracție și voie bună, iar participanții festivalului ”Leru-i Ler, cu flori de măr” au fost decernați, după buna și frumoasa tradiție cu colaci, diplome și premii bănești.

Spectaculosul  foc de artificii a impresionat la maxim pe toți cei prezenți, întregind  buna dispoziție și trăind cu adevărat  magia sărbătorilor de iarnă.

PUBLICITATE