Se uită satele vecine peste dealuri: care o fi secretul la Șolcani de tot crește, adună lauri la concursurile raionale și se face atât de cunoscut în toată țara prin festivaluri, colective artistice de generații, meșteri populari, oameni dintre cei mai gospodari și tineret activ? Scăderea demografică, creșterea șomajul sunt probleme de care, spre regret, nu a scăpat nici o localitate din țară. La Șolcani apar mahalale noi unde familii tinere construiesc gospodării în fiecare an, iar cei plecați peste hotare își doresc să revină acasă. Un motiv ar fi așezarea geografică avantajoasă a localității – afirmă primarul comunei, domnul Boris Rotaru. Satul se află la o răscruce de drumuri care duc spre Soroca, Drochia și altul spre Arionești.
Mai există totuși o altă explicație – sătenii sunt dornici de a colabora între ei în interesul comunității, vin cu inițiative, iar conducerea comunei este deschisă spre comunicare și susține proiectele bune. Festivalul-concurs regional de tradiții populare ”La cuptorul cu plăcinte”, organizat în luna august, este o bună ocazie pentru oricine vrea să vină să cunoască Șolcani – o comună care poate inspira frumos.


- File de istorie:
Șolcani este atestat la 3 ianuarie 1588 într-o carte domnească de la Petru Șchiopu, în care satul e denumit Solceni, ceea ce sugerează că primul proprietar al satului ar fi fost un vornic pe nume Solca, nume ce provine de la Solomon, se menționează în cartea ”Comuna Șolcani” de V. Trofăilă. În anii 1772-1773 moșia Șolcani aparținea mănăstirii Neamț de peste Prut. Din 1873 a fost luată în gestionarea statului rus. Arheologii au descoperit, pe teritoriul comunei, vetrele a 2 sate existente cu peste 5000 de ani în urmă, care au fost mistuite de foc.
Recomandări turistice:
- Amplasarea geografică: Comuna Șolcani e situată în partea de nord-vest a raionului Soroca al Republicii Moldova, la o distanță directă de 170 km nord de Chișinău și 12 km de orașul Soroca. Ea întrunește două sate: Șolcani și Cureșnița Nouă.
- Date statistice: Populația satului Șolcani – 1511 locuitori.
- Top 10 nume de familie: Stavita, Purici, Grebanos, Spoiala, Irodoi, Istrati, Dragan, Pîrlog, Bordian, Vlas.
- Date de contact: Primăria. Tel.: 0230 73 2 36. Oficiul poștal: 0 230 73 2 33.
Personalități remarcabile:
- Boris Scurtu (n. 1941), doctor în medicină.
- Larisa Zota (n.1947), doctor în medicină.
- Boris Dragan (. 1966), doctor în medicină.
- Ion Bostan, medic primar cardiolog, București.
- Anatolie Stavița (n. 1949), inginer.
- Ion Gatman, timp de peste 3 decenii a condus Sanatoriul-școală pentru copii din Rudi.
- Feodosie Bordian, vice-primar al municipiului Soroca.
Imnul satului Șolcani
Autor: Ala Istrate
Picior de plai numit cu drag Șolcani!
Pe două dealuri din stea înălțat,
Mai mândru, mai frumos devii prin ani,
Salcâmul floare pe drapel e încununat.
Șolcani iubit, O, scump odor!
Oriunde am fi, de tine ne e dor
O, sat natal, mereu să înflorești,
Să-ți cânte veșnic imnuri, glasuri tinerești!
Avem credință ce ne leagă pe vecii,
Ca soarele sclipesc cupole aurii
Ce înalță-n ceruri psalmuri, rugăciuni
Așa ne e lăsat să fim din buni – străbuni.
Avem trecut destoinic și prezent
În unison ne bate inima în piept
Avem un sat bogat și ne mândrim
Jurăm pe veci, cu drag, să-l ocrotim.


DE VIZITAT
- Festivalul-concurs ”La cuptorul cu plăcinte” se organizează o dată la doi ani, în inima localității, cu spectacole muzicale, cu mii de plăcinte gustoase și distracții pe măsură.
- Movila Uriașului are aspectul unui mormânt. O legendă veche culeasă prin 1864 de către I. Sorokin, spune că în vremuri străvechi, trăiau doi uriași, unul lângă Hotin, altul aici, lângă Soroca. Ei apărau oamenii de năvălitul tătarilor și turcilor. Dar într-o luptă grea, a murit un copil de-al lor și a fost îngropat aici. În scrieri vechi este notat că movila avea o lungime de 21 m și înălțime de 7 m. Astăzi, în urma lucrărilor agricole de-a lungul deceniilor, movila și-a pierdut aspectul inițial.
- Parcul de la intrarea în sat.
- Muzeul ”Comoara satului” a fost fondat la 9 septembrie 2015. Custode – Claudia Purice. Aici sunt expuse numeroase obiecte și fotografii din trecutul satului, lucrări ale meșterițelor din comună și unelte vechi de muncă. Tot aici, se organizează șezători care reînvie tradițiile populare.
- Cel mai mare cuptor din Șolcani în care, la sărbătorile mari, se coace plăcinta uriașă ce cântărește 200 kg. și măsoară 2 metri lungime. Cuptorul are un secret păstrat cu strictețe de către proprietarul Viorel Purici.
- Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, preot-paroh Andrei Nedelea, este construită din lemn sub o formă arhitecturală unică în regiune. Edificiul a fost finisat în 1905, pe locul unde se afla, pe la 1793, o altă biserică din lemn. Astăzi, în curtea lăcașului se vede prestolul fostei biserici.
- Cele peste 200 de izvoare și fântâni din localitate.
- Oficiul poștal, șef – Stavita Ana, funcționează începând cu anii ’60 ai secolului trecut.
- Instituția Preșcolară ”Romanița”, condusă de Valentina Grebanos, este frecventată de 75 de copii. Totodată alții peste 20 așteaptă să fie înscriși în instituție.
- În Gimnaziul Șolcani, condus de Chiorescu Zinaida, studiază 130 de elevi. În clasa I-a au fost înmatriculați 21 de copii, în 2018.
- Biblioteca comunală Șolcani care oferă diverse servicii de informare.
- Colina cu altitudinea de 236 m., de unde se deschide o panoramă încântătoare spre Câmpia Sorocii.
Ludmila Talmazan