Cu „LG” şi cu „Viroc” gospodarii au noroc

0
403

Limagrain e un grup internaţional specializat în producerea de seminţe a culturilor de câmp, seminţe de legume şi produse de cereale. E fondat şi administrat de agricultori.
Limagrain este a patra ca volum companie de seminţe din lume, lider european pentru producerea seminţelor de porumb la siloz şi cereale.
Cifra anuală de afaceri depăşeşte 2,6 miliarde de euro şi are un efectiv de peste 10000 de angajaţi, dintre care 1800 – în domeniul de cercetare.
Limagrain activează în 56 de ţări, inclusiv de 18 ani în Republica Moldova.
Compania în regiunea de nord-est a ţării e reprezentată de cooperativa de producere „CVA Virocagro” din Soroca, director Constantin Andriuţa. Cooperativa de producere „CVA Virocagro” din raionul Soroca de 16 ani e un partener de afaceri al companiei „Limagrain”. Pentru testarea şi aprecierea potenţialului seminţelor cu marca „LG” în preajma satului Şolcani e rezervat un sector demonstrativ, unde se cultivă 14 hibrizi de porumb şi 16 – de floarea-soarelui. Recent aici s-au întrunit directori şi specialişti ai întreprinderilor agricole din raioanele Drochia, Soroca şi Donduşeni, care s-au convins în avantajele oferite de „Limagrain” prin intermediul cooperativei „Virocagro”, conduse de Constantin Andriuţa.

Chiar de la început directorul general al companiei „Limagrain-Moldova” Vitalie Gorincioi a declarat: „Am selectat pentru colaborare „Virocagro”, fiindcă Constantin Andriuţa e un partener ce insuflă credibilitate şi creativitate. În republică avem 10 loturi demonstrative, dar acesta e unul din cele mai bine organizate şi amenajate. Constantin Andriuţa e un gospodar bun. Colegii săi din alte raioane se miră de realizările lui. Rar conducător, care riscă să-şi asume aşa responsabilitate pentru a amplifica procesul de implementare a noilor tehnologii în agricultura ţării. Constantin Andriuţa face acest lucru. Şi cu succes”.
Prin intermediul CP „CVA Virocagro” se asigură comercializarea seminţelor de porumb şi floarea soarelui, fertilizanţilor şi chimicalelor de protecţie în peste 100 de întreprinderi agricole din nordul ţării. Volumul serviciilor acordate e în continuă ascensiune. Actualmente cu seminţele „LG” prin concursul companiei lui Constantin Andriuţa sunt acoperite 6000 de hectare de floarea-soarelui şi 1600 hectare de porumb. Aceste cifre confirmă faptul cât de mult creşte valoarea geneticii „LG”, aplicarea tehnologiilor performante, inclusiv a tehnologiei de management al secetei „Hydraneo”.
Aceste chestiuni au fost abordate în cadrul discursurilor la întrunire a directorului general „Limagrain-Moldova” Vitalie Gorincioi, directorului pentru marketing, doctor habilitat Dumitru Brânzilă şi Constantin Andriuţa. S-a accentuat, că anul acesta a fost unul mai deosebit. După topirea zăpezilor nu au mai căzut pricepitaţii atmosferice şi agricultorii erau disperaţi, spunând că e un sezon pierdut. Totuşi, hibrizii „LG” s-au arătat rezistenţi şi în aşa condiţii. Aceste afirmaţii s-au conturat prin dezvoltarea bună a plantelor la sectorul demonstrativ a cooperativei „Virocagro”. Cât priveai printre rândurile de porumb numai ştiuleţi bine dezvoltaţi vedeai. Iar „pălăriile” de floarea-soarelui uimesc nu numai prin dimensiuni ci şi seminţe pline.

 

Noi organizăm astfel de întruniri, ca agenţii economici să se convingă nu din declaraţii şi promisiuni , ci pe viu ce pot face seminţele companiei „Limagrain”, – a menţionat Vitalie Gorincioi.

Dumitru Brânzilă a caracterizat fiecare hibrid de porumb şi floarea-soarelui prezent pe acest lot demonstrativ. Şi el a spus, că e cel mai bine aranjat şi îngrijit sector, ce confirmă atitudinea serioasă a directorului Constantin Andriuţa de promovarea seminţelor şi tehnologiilor „LG”.

Noi punem la testare hibrizi ai diferitor companii, apoi comparăm comportamentul lor în situaţii de criză şi îi selectăm pe cei cu cele mai bune caracteristici. De aceea avem în portofoliu hibrizi cu diferiţi termeni de maturizare, cu potenţial avansat de roadă, cu umiditate mai scăzută la recoltare, – a spus Dumitru Brânzilă.
S-a atras atenţia asupra hibrizilor de porumb „Adevey” şi LG30.315 cu un foarte bun potenţial de producere şi stabil în diferite condiţii pedoclimatice. LG „Nutriţia animală” FAO440 garantează o calitate superioară a silozului şi a producţiei de lapte ridicată.
La floarea-soarelui e apreciat înalt hibridul semitimpuriu de genetică nouă LG54.85, care a manifestat un potenţial excelent în condiţii de secetă.
În special s-a vorbit despre riscul în zonele cu atac puternic la Lupoaie. O astfel de plantă dăunătoare poate da 3 de mii de seminţe ce ar crea mari probleme producătorilor de floarea-soarelui.
Constantin Andriuţa, Vitalie Gorincioi şi Dumitru Brânzilă au dat explicaţii de ordin tehnologic şi au răspuns la întrebările producătorilor agricoli. Agenţii economici au rămas încrezători în perspectiva de colaborare cu „Limagrain” prin intermediul CP „CVA Virocagro”.

Iurie Dascăl, director SRL „Tehagrodas”, s. Drochia:
300 de hectare de terenuri din gospodăria noastră sunt acoperite cu seminţe de marca „LG”. Tot de la Constantin Andriuţa procurăm fertilizanţi şi chimicale de protecţie a plantelor. Deşi colaborăm mai bine de 10 ani, pretenţii nu am avut. Materialele sunt calitative. Iar dl Constantin e un partener serios, responsabil.

Ion Coţaga – director SRL „Diamax-agro”, s. Egoreni, Soroca:
Cu „Virocagro” lucrăm din 2002. Anul trecut am încercat să iau seminţe de la o altă firmă şi am dat greş. Dar cu „LG” şi cu „Viroc-agro” merg înainte. Avem anual cel puţin 100 de hectare cu 3 hibrizi de porumb. Am strâns şi câte 10 tone de grăunţe la hectar. Deşi au fost probleme cu seceta, în toamnă vom ridica nu mai puţin de 8 tone de porumb-marfă de pe 120 de hectare.
Şi ce e foarte important, hibrizii de la „LG” au un procent de umiditate redus. Ştiuleţii îşi desfac „îmbrăcămintea”, grăunţele se usucă bine. Chiar dacă şi cad sub ploaie, apa se scurge rapid de pe ei. Astfel boabele îşi păstrează aspectul atractiv. Cumpărătorii ce vin după grăunţe, văzând producţia calitativă nu se târguiesc în preţ. Astfel cu porumbul de la „LG” am fost salvat de la criză financiară câţiva ani la rând.

Ion Berladean, director SRL „Prim-cart-agro”, s. Cotova, Drochia:
Foarte bune seminţe avem de la „Limagrain”. Iar Constantin Andriuţa e un partener fidel fermierilor şi companiei pe care o reprezintă. Ca rezultat al acestei colaborări şi gospodăria noastră obţine profit. Am dori ca şi alţi businessmani afiliaţi sectorului agricol să fie la fel de sinceri şi responsabili cu fermierii.

Concluzia se cere una. Cine lucrează în comun cu „Limagrain” şi „Virocagro” câştigă în roadă, în calitate, în propria imagine pe piaţa agricolă din ţară şi peste hotarele ei.

 

PUBLICITATE