Vladimir Ivanov: „Muncim cu toţii la pământ”

0
422

Două combine de înaltă productivitate, de marca „Caisei”, lacom „îngheţau” spicele de pe ultimul hectar din preajma satului Şeptelici. La volanul uneia era Valeriu Ivanov, iar alături de el, în cabina răcoroasă, stătea Iulian, un adolescent de 14 ani, care cu interes „înregistra” toate mişcările tatălui.

– Eu tot aşa, din copilărie, am deprins dragostea de glie, – avea să spună Valeriu, care în prezent e şi inginer, şi mecanic, şi, desigur, un adevărat crescător de pâine, un mecanizator de forţă.
Directorul întreprinderii agricole „Soragrovis” Vladimir Ivanov tot de la plug a început.
– Atunci altă tehnică era. La seceriş numai ochii îmi sclipeau pe faţa „pudruită”. Dar eram fericit că adun pâinea consătenilor, – zice directorul.
Vladimir Ivanov e mândru, că şi Valeriu, fiul mai mare, acum şi nepotul Iulian, sunt, cum zice el, pe calea cea dreaptă.
Între timp combinele au tras la drum, şi-au „golit” bunkările, pentru a merge spre a lua prin asalt roada de pe ultimul câmp ce vălurea cu spicele aplecate de povara boabelor.

– Acum „tragem ultima brazdă” a secerişului, – a spus Oleg Ceban, agronomul-şef al gospodăriei.
Într-adevăr, Valeriu Ivanov şi cu Alexandru Arion, ce conduce a doua combină „Casei” nu prea ştiu de odihnă. Împreună pe zi recoltau roada de pe 40-50 hectare de spicoase, adunând până la 300 de tone de pâine.
În lanuri s-a păstrat densitatea plantelor de circa 5 milioane la hectar, iar în spic s-au copt câte 45-50 de boabe.
Pentru aceasta s-a muncit mult – de la pregătirea solului şi semănat până la fertilizarea plantelor. Toate operaţiunile au fost executate la timp şi calitativ.
– Astăzi, când pâinea practic e depozitată, putem anunţa şi rezultatele preventive. Hectarul de orz, ne-a dat în medie câte 4,5 tone, iar de grâu – câte 5,5 tone. Suntem satisfăcuţi că investiţiile s-au recuperat iar munca depusă de plugari e răsplătită pe deplin, – a mai spus directorul.
La seceriş cu mare responsabilitate au muncit şi alţi mecanizatori. Pâinea de la combine la depozit a fost transportată de tractoriştii Gheorghe Cecanşciuc, Alexei Revenco şi Efim Revenco, şoferii Mihail Dolghii şi Victor Ciuprina.
Secerişul la „Soragrovis” a decurs ritmic, graţie şi faptului, că în gospodărie mai toate mecanismele sunt noi şi bine păstrate. Vladimir Ivanov e un împătimit al tehnicii şi nu ţine „vechituri”.
– Ce să chinuim mecanizatorii cu reparaţiile iar specialiştii cu staţionările în timpul când „arde” lucrul. Acum nu avem probleme la respectarea tehnologiilor şi termenilor de executare a operaţiunilor, – accentuează directorul.
Câmpurile eliberate de spicoase sunt prelucrate. În gospodărie preferă aratul pământului. Ceva timp în urmă au procurat un scarificator, dar s-au dezis de aplicarea lui, aşa şi stă nou-nouţ.
– Am încercat şi noi să aplicăm tehnologiile „Nou Til”, „Mini Til”, care erau la „modă”. Solurile noastre se cer arate, în special pentru culturile târzii – sfeclă, floarea-soarelui, porumb, – afirma agronomul-şef Oleg Ceban.
Pe un câmp, cu o suprafaţă de 70 de hectare, unde au fost cultivate spicoase, cu tractorul „Kasei”, executa această operaţiune Vitalie Şuşu, care munceşte la pământ deja de un sfert de veac. „Înhămat” la un plug reversibil agregatul răsturna 7 brazde, adâncindu-se la 30 de centimetri. Deşi terenul nu fusese în prealabil discuit, la suprafaţă nu rămânea nici un pai. Totul, chiar şi rămăşiţele de plante din anul precedent, ce încă nu putreziseră se vor transforma sub brazdă în îngrăşăminte organice.
Pentru plugarii de la „Soragrovis” primul seceriş deja e depăşit. Rezultatele sunt bune, poate dintre cele mai bune în raionul Soroca. Şi în prezent, după un scurt repaus, forţele sunt orientate spre pregătirea către campania agricolă de toamnă. Porumbul, ce ocupă 135 de hectare e în spic, „leagă” câte 2-3 stiuleţi. Plantaţiile de floarea-soarelui se întind pe 240 de hectare. Ambele culturi s-au dezvoltat ca în anii cei buni şi promit o roadă la fel de înaltă.
Pe pământurile gospodăriei compania „Syngenta” deţine un lot experimental unde sunt testaţi 6 hibrizi de porumb şi 11 – de floarea-soarelui. Adică, agricultorii lui Vladimir Ivanov au cucerit un înalt nivel de credibilitate şi la partenerii cu renume mondial.
Concluzia poate fi doar una: unde se munceşte creativ, unde e format un colectiv consolidat acolo şi rezultatele sunt de invidiat. În înţelesul pozitiv al cuvântului.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.