Ziua ușilor deschise la Inspectoratul de Poliție Soroca

0
684

Astăzi în cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca a fost organizată ziua ușilor deschise. La eveniment au participat elevi din clasele liceale din instituțiile din oraș, autorități, dar și fețe bisericești. Cei prezenți au participat la o activitate informativă, după care au avut posibilitatea  să facă cunoștință cu echipamentele polițienești.

Reprezentanţii  inspectoratului, au prezentat publicului noul concept implimentat – Poliția Comunitară. Tinerii au vizionat un filmuleț despre faptul cum a fost implimentată această strategie în Estonia și care sunt rezultatele acesteia.

  • Scopul acestei abordări este schimbarea percepției poliției de către societate, dintr-o structură care aplică pedepse în una care, în primul rând, are grijă de cetățeni. Activitatea poliţienească comunitară este atunci când comunitatea știe ce face poliția, iar poliția știe care sunt problemele societăţii, menționat  şeful Secţiei Securitate Publică a IP Soroca, Valentin Calinicenco.

Prin intermediul acestei idei, polițiștii doresc să implice cetățenii în identificarea problemelor comunității în care locuiesc și în găsirea unor soluții pentru rezolvarea acestora. Conceptul nu presupune crearea unui serviciu poliţienesc nou sau a unei structuri distincte, ci a unui model de activitate poliţienească în comun cu societatea, pentru a soluţiona problemele ce ţin de criminalitate şi securitate publică.

  • Poliţia Comunitară reprezintă o strategie organizaţională, care abilitează poliţia şi comunitatea cu oportunitatea de a activa în comun, într-o nouă modalitate, pentru prevenirea și combaterea criminalității și securitate publică, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pentru fiecare membru al comunității, a precizat Dumitru Batog, șef adjunct al IP Soroca, comisar principal.

Acţiunea face parte din setul de activităţi propuse spre realizare în cadrul implementării Strategiei de Dezvoltare a Poliţiei pentru anii 2016-2020 şi are ca scop realizarea aşteptărilor cetăţenilor, identificate prin prisma sondajelor de opinii realizate de reprezentanții societății civile.

Un alt domeniu la care s-au referit reprezentanții inspectoratului a fost admiterea tinerilor în cadrul Academiei Ștefan cel Mare și angajarea în cadrul IP Soroca, informație prezentată de Valeriu Guțanu, specialist pentru formare profesională, inspector principal al Secției  Resurse Umane. Astfel, tinerii ai aflat mai multe despre serviciul polițiștilor, angajamentele și activitatea acestora.

Ziua ușilor deschise a continuat cu o prezentare a echipamentului și a unităților de transport. Aici tinerii nu au ezitat să îmbrace consumele și să încerce căștile de protecție și vestele antiglonț.

 

PUBLICITATE