Nicolae Testemiţanu omagiat la Soroca

0
247

Mai mulți medici din raionul Soroca au participat recent la conferinţa ştiinţifică, consacrată aniversării a 90-a de la nașterea ilustrului medic și savant Nicolae Testemițanu, numit “Omul anului 2017”. Cei prezenți au  vorbit despre “Conceptul științific a academicianului Nicolae Testemiţanu etape și realizări”, evenimentul fiind şi un bun prilej de a-i aduce un omagiu pentru tot ceea ce reprezintă această personalitate: ilustru savant, iscusit profesor, personalitate cu un pronunţat caracter notoriu, rector și Ministru al Sănătății. Fiind ministru și-a îndrepatat eforturile spre deschiderea instituțiilor medicale în localitățile rurale. În timp ce a deținut funcția de rector a Universității de Medicină a deschis facultățile de farmacie, pediatrie și medicină preventivă, tot în acestă perioadă a  introdus studiul universitar în limba maternă. Tot el a fost cel care promovat tinerii cu aptitudini deosebite în domeniul medicinei, îndemnîndu-i să facă studii în domeniu.

În cadrul manifestării au fost prezentate mai multe repere din viaţa şi activitatea profesorului Nicolae Testemițanu, inclusiv schimbările pe care le-a efectuat în domeniul sănătății. Un subiect aparte a constituit concepția pe care a propus-o, orientată spre asigurarea accesului populației la asistență medicală la locul de trai, în special în zonele rurale. Lider cu abilități manageriale și profesionale deosebite, un om care ne-a luminat viața, un simbol al neamului – au fost doar câteva dintre aprecierile care au sunat în adresa savantului…

Profesorul universitar Tudor Grejdean, a menționat că despre acţiunile acestei personalități putem vorbi ore şi zile în şir, şi tot nu va fi suficient. „Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate. Cu adevărat, Nicolae Testemiţanu a fost un optimist în viaţă şi ca dovadă vedem că a lăsat în urma sa amprente adânci”, a adăugat profesorul Grejdean.
La eveniment au participat reprezentaţi din cadrul Universitatății de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”,  Tudor Grejdean , profesor catedra de management în sănătate publică, Alexandru Lavric, directorul Muzeului Republican de Medicină, Silvia Stratulat, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice a Universității de Stat de Medicină, Denis Roșca, autor, medici din cadrul Spitalului Raional Soroca, medici de familie din Centrul de Sănătate Soroca și medici din centrele de sănătate din localitățile rurale, care de asemenea, au venit cu mesaje de apreciere și admirație. Mai mult, medicul sorocean Boris Pavel, discipolul lui Nicolae Testimițanu, a fost cel care a povestit celor prezenți momente din anii de studenție.

Autorul cărții “Cartea de Aur a Basarabiei”, Denis Roșca, a  fost cel care redat un suflu istoric evenimentul, prezentând aici o adevărată enciclopedie cu patrimoniul uman al țării noastre, cartea cuprinzând  1.800 de biografii ale moldovenilor celebri cu nume mondial.

Activitatea a fost încununată de romanțe interpretate de Anatol Rudei.

În final medicul-șef interimar al Spitalului raional Soroca, Angela Rusnac, a mulțumit oaspeților pentru ora de suflet oferită. Anul 2017 este declarat Anul Nicolae Testemiţanu.

PUBLICITATE