Guvernatorul regiunei Vinița în vizită la Soroca

0
287

O delegație din Ucraina s-a aflat într-o vizită în raionul Soroca. Guvernatorul regiunei Vinița, împreună cu 27 de președinți de raioane din regiune s-au întâlnit cu autoritățile raionale.

Pentru început oaspeții ucraineni au vizitat Cetatea Soroca, unde Nicolae Bulat, pârcălabul cetății, a povestit despre cele mai importante evenimente istorice care au avut loc în fortăreața de pe malul Nistrului.

Ulterior, în cadrul întîlnirii oficiale, desfășurată în sala de protocol a consiliului raional, vicepreședintele r.Soroca, Vladimir Nicuța, a prezentat oaspeților raionul Soroca. Astfel, oficialii ucraineni au aflat mai multe despre situația social – economică și culturală a raionului. Vizita de informare și documentare a vizat și discuții despre reformele implimentate la noi în ultimul timp. Mai mulți președinți de raioane din Ucraina susțin că reformele în domeniu medicinei și educației implimentate în țara noastră sunt un model pentru ei și o practică care în Ucraina este la început de cale.

  • Recent de către președintele Ucrainei a fost semnat documentul cu privire la reforma în domeniul sănătății și anume cu referire la medicina primară, lucru care în Moldova a fost implimentat mai demult. Cu ceva timp în urmă am avut mai multe vizite în localitățile raionului Soroca, unde am văzut cum se dezvoltă acest domeniu, iar oamenii își pot alege singuri medicul de familie și ne-am convins că aceste schimbări vin să dezvolte acest serviciu și să schimbe spre bine viața oamenilor. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018 legea urmează a fi implimentată și la noi. Avem o colaborare frumoasă cu domnul președintele al raionului Soroca și cu domnul vicepreședinte, astfel de mai multe ori am discutat despre problemele care au fost întîlnite aici pe parcursul implimentării reformei în domeniul învățămîntului. Acum și noi încercăm să aplicăm aceste schimbări, avem 22 de școli, iar o parte urmează să fie optimizate. Pentru noi contează mult că avem de la cine învăța, vedem aici cum lucrează acestă reformă și învățăm din experiența colegilor noștri ca să nu ne împiedicăm de aceleași probleme, a spus Mihail Donțov, președintele r.Iampol.

Potrivit guvernatorului regiunii Vinița, Valeriu Korovii, situația diificilă în care se află Ucraina în ultimiii ani, este un stimul de dezvoltare pentru ucraineni.

  • În Ucraina este așa o situație, că ultimii trei ani, atât de grei pentru țara noastră, am înțeles că nimeni din exterior nu o să vină să apere Ucraina, să apere familiile noastre, copiii și nimeni nu o să ne dezvolte țara înafară de noi, deaceea este un impuls de a merge mai departe, mai ales că prin ce momente grele a trecut Ucraina în acești 3 ani, nu a trecut în ultimii 25 de ani. Cât privește reforma în domeniul sănătății, pot spune că a fost una foarte așteptată la noi, deoarece s-au acumulat foarte multe probleme, dar legea este lege și ea trebuie implimentată, ca oamenii să vadă rezultatele pozitive cât mai curând, deaceea am venit astăzi aici să facem și un schimb de experiență, a punctat Valerii Korovii, Guvernatorul Regiunii Vinița.

Președintele r.Soroca, Ghenadie Muntean, susține că  relațiile de colaborare a r.Soroca cu regiunea Vinița, evoluează tot mai mult în ultimul timp.

  • Pentru Soroca este un eveniment de amploare, este o onoare să avem în vizită guvernatorul Regiunii Vinița și toți președinții de raioane din regiune. Ne bucurăm că am avut o întîlnire productivă, iar oaspeții noștri au rămas mulțumiți de cele văzute. Membrii delegației din Ucraina s-au convins încă o dată că raionul nostru este un raion cu oameni muncitori, oameni care doresc să muncească și să dezvolte raionul, acest lucru s-a observat și prin rezultatele frumoase care au fost obținute pe parcursul anului 2017, a specificat președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean.

După întîlnirea oficială autoritățile sorocene au condus delegația într-o vizită de lucru la fabrica de conserve Alfa-Nistru, una dintre cele mai mari fabrici producători de conserve și sucuri din fructe și legume din Republica Moldova și la AMG Kernel, unde s-au familiarizat cu activitatea companiei, care la fel este una una dintre cele mai mari întreprinderi din țara noastră, lider pe piaţa Republicii Moldova în ceea ce privește cultivarea şi comercializarea celor mai bune soiuri de puieți de nuc și de măr.

PUBLICITATE