„Trandafir de pe Cetate”

0
465

Acorduri de instrumente și voci inedite au răsunat în Cetatea Soroca, la data de 14 iunie, la  Festivalul – concurs „Trandafir de pe Cetate”.  Concursul a avut loc în Palatul de Cultură, iar concertul de gală s-a ținut în fortăreaţă. Concurenții, participanți la festival au promovat portul popular și au interpretat câte două piese folclorice culese de la vatră.

La festival au participat 16 soliști vocali promotori al culturii muzicale tradiționale din raioanele Soroca, Drochia și Florești. Premiul mare al festivalului și 2500 de lei au  fost câștigați de Doina Prisăcari din satul Parcani, premiul întâi l-a obținut Cristina Ursachi din Șolcani, Simion Lungu din Vădeni și Alina Aramă din Drochia s-au plasat pe locul doi, iar locul trei le-a revenit Crinei Tureac din Soroca, lui Alexei Pânzari din Drochia și lui Nicanor Prodan din s.Rădulenii Vechi, r.Florești.

– Am avut emoții foarte mari, mai ales pentru că toți participanții au fost pregătiți la un nivel înalt și toți s-au prezentat destul de bine, dar am rămas plăcut surprinsă că anume eu am fost marea câștigătoare”, a menționat Doina Prisăcari, cîștigătoarea premiului mare.

Cu premii speciale trei concurenții au fost premiaţi și de „Ziarul Nostru” de care s-au învrednicit Tamara Bejenari din satul Pârlița, Alina Aramă din Drochia și Maria Pânzari din satul Băhrinești.

– A fost o bucurie să particip la acest festival, am întâlnit oameni deosebiți, a fost o onoare pentru mine să-i cunosc. Artiștii sunt cunoscuți de toți, dar artiștii de la țară au posibilitatea să se promoveze doar la astfel de festivaluri. Am interpretat cântece de la baștină, de la Băhrinești. Un cântec a fost bazat pe un caz real, cum un bărbat din localitatea nostră și-a vândut soția. Mă bucur că astăzi au putut să-l asculte și alții”, spus concurenta din r.Florești, Maria Pânzari.

– Am venit cu mare drag la invitația sorocenilor și voi veni de fiecare dată când va avea loc ceva frumos. Nu mi-am propus să iau premiul mare, sunt mulțumită de felul cum am evaluat și felul cum am fost apreciată”, – a specificat Alina Aramă.

Membrii juriului Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură și Turism, Diana Decuseară, șefa Centrului de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Suzana Popescu, interpretă de folclor, Constantin Volnițchi, fondatorul SorTV, Constantin Purici, profesor la Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”, alături de inițiatoarea și moderatoarea evenimentului Tamara Boboc-Coșciug, au ținut cont atât de interpretarea pieselor, cât și de portul popular caracteristic vetrei folclorice pe care o reprezintă concurenții.

Festivalul Tandafir de pe Cetate  este organizat de către Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Soroca si televiziunea Sor TV, iar pentru prima dată festivalul a fost susținut și de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

La sfîrșitul festivalului toți cei prezenți în Cetatea Soroca au avut parte de un recital de muzică folclorică susținut de interpreta de folclor Suzana Popescu.

PUBLICITATE